Їхні руки повертають з того світу

18 грудня 2023, 13:01
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
24
Їхні руки повертають з того світу

В 10 кілометрах від лінії зіткнення хірургічні команди роблять екстрені складні операції і часто буквально повертають з того світу наших бійців.

Мій друг Віктор – парамедик, служить на Донбасі. Розповідав дещо із того, з чим йому доводилось і доводиться стикатися на полу бою. Тому цікаво було подивитися фільм про його колег, бойових медиків із Центру спеціальних операцій (ЦСО) «А» Служби безпеки України, який показав телеканал «1+1».

Вони неподалік від лінії зіткнення проводять екстрені хірургічні втручання і складні операції, допомагаючи пораненим бійцям не тільки ЦСО «А» СБУ, а всім військовослужбовцям Сил оборони.

«Найбільша цінність – це життя захисників нашої країни. Тому ми підтягуємо і тримаємо хірургічні команди якомога ближче до районів проведення операцій. Ми називаємо їх «ангелами ЦСО». Вони здатні врятувати життя поранених, а інколи навіть повернути їх до життя»,  - розповідає керівник  ЦСО «А» Служби безпеки Євген Хмара.

Глава СБУ Василь Малюк зауважує, що ці хірургічні команди роблять складні хірургічні втручання лише в 10-15 кілометрах від лінії зіткнення. Бо, як пояснює лікар ЦСО «А» «Док», їхня філософія – це наблизити спеціалізовану хірургічну допомогу настільки близько до пораненого, наскільки це взагалі можливо.

Ці невідкладні операції бойові медики ЦСО «А» роблять в умовах, коли часто мають лічені хвилини для того, щоб врятувати життя поранених.  Один із цих лікарів-хірургів «Сірий» зауважує: «Якщо наші бійці з ЦСО «А» воюють із ворогом, то об’єкт докладання наших зусиль – це смерть». 

За словами цих бойових медиків, операції вони можуть провести у сараї із трьома стінами, у кузові вантажівки чи мінівена, у покинутій будівлі, підвалі, тощо.

Задля того, щоб це було можливо, вони постійно тренуються, вивчають та вчаться застосовувати найновіші розробки в їхній галузі. Крім того, постійно проговорюють всі нюанси, які виникли чи можуть виникнути під час операцій задля того, щоб наступну операцію зробити вже краще.

І завдяки цьому бойовим медикам у польових умовах зовсім неподалік від ліні фронту вдається проводити найскладніші операції. У фільмі розповідається історія про те, як вони провели складну операцію на серці пораненому і врятували йому життя.

Бо, як кажуть самі ці хірурги, їхне кредо: «Якщо ми бачимо живого – цей поранений буде жити». Вони дотримуються правила, що для них немає майже нічого неможливого і борються за життя кожного бійця Сил оборони.

При цьому їхня робота максимально засекречена. Як пояснює Євген Хмара, існування і переміщення медиків їхнього ЦСО має бути таємницею для ворога – бо у противному випадку ворог зможе здогадатися, де будуть проводитися ті чи інші операції.

Так і працює цей медичний підрозділ, який за словами керівника Служби безпеки України Василя Малюка, у СБУ створювали за зразком медичних корпусів найкращих армій світу – США, Німеччини, Франції. «А зараз ми маємо вже більше практичного досвіду на полі бою і по суті вони вже вчаться у нас», - говорить Василь Малюк. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.