Стало відомо, як зруйнують Кримській міст

25 листопада 2023, 15:10
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
67
Стало відомо, як зруйнують Кримській міст

Росіяни даремно зараз біля Кримського мосту намагаються затопити баржі і виставити додаткові бонові загородження в спробі врятувати цей міст від знищення.

Після двох успішних українських атак по Кримському мосту 8 жовтня минулого року і  17 липня цього року та переконливої демонстрації всьому світові вразливості Кримського мосту росіяни вирішили: «Еврика! Треба заритися під Керченську протоку і створити більш безпечний спосіб дістатися до Криму – підводний тунель».

Й навіть встигли вже обговорити із своїм «всеосяжними стратегічним партнером» Китаєм деталі цього будівництва  - вчора газета The Washington Post повідомила про перехоплені українськими спецслужбами переговори між Росією і Китаєм щодо будівництва підводного тунелю, які пройшли у жовтні.

В логиці російських ініціаторів будівництва тунелю його необхідність обумовлена саме уразливістю Керченського мосту. Однак, експерти констатували, що підводний тунель буде точнісінько таким саме уразливим спорудженням.

«Підводний тунель буде вразливим протягом усього процесу будівництва, а також після його завершення», - сказав, зокрема, генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес.

Підтвердженням висновку Ходжеса став фільм телеканалу «1+1» «Кримський міст на біс. СБУ. Спецоперації перемоги. Фільм 1», який також вийшов вчора.

Там детально розповідається (звичайно, у тому обсязі, який можна виносити у публічний простір), як СБУ разом із ВМС України, залученими фахівцями і волонтерами грунтовно і ретельно готувались до атак на Кримській міст. Саме в цій інформації є пояснення й того, як нашим Силам оборони вдалося двічі вразити найбільш захищений у світі об’єкт (на його охорону витрачено більше $1 млрд.), й справедливості висновку Ходжеса про те, що така саме доля очікує й підводний варіант «прив’язки» Криму до російської території.

Для того, щоб атаки на Кримській міст були успішними крім власне майстерного виконання цих атак їхнім організаторам довелось провести справді титанічну підготовчу роботу. Перш за все, стати справжніми «фахівцями по Кримському мосту».

Як розповів у фільмі «плюсів» бригадний генерал військової контррозвідки СБУ «Хантер», «потрібно було зібрати всі розвідувальні дані, всю інформацію про те, з чого побудований цей міст, всі його конструкції – щоб зрозуміти, якою зброєю ми зможемо його зруйнувати. Глава СБУ Василь Малюк подарував мені гарненьку книжечку , назва якої - «Строительство транспортного перехода через Керченский пролив. Рабочая документация». Конструкторська документація танка, ракети, літака завжди є таємною. Не кажучи вже про такий стратегічний об’єкт, як Кримській міст. Тут ми знайшли все, що нам було потрібно для того, аби зрозуміти – в який спосіб ми зруйнуємо цей міст».

З свого боку керівник СБУ Малюк зазначив, що «Хантер» є дуже професіональним інженером. Й може зробити правильні розрахунки, необхідні для успішної атаки. «Разом з ним ми все це робили і планували», - сказав Малюк.

Крім вивчення справді безцінної конструкторської документації Кримського мосту у ході підготовки нападів на цей об’єкт довелось «перелопатити» гори іншої інформації. У тому числі інформацію, якою росіяни діляться в соцмережах.

Як розповів контррозвідник «Єнот», «під час підготовки до операції більшість інформації, яка отримувалась – була з відкритих джерел.  Одним із джерел такої інформації стало відео запису росіянки, яка відпочивала в районі Кримського мосту на яхті і зняла внутрішні конструкції арки мосту. Ця інформація дала нам розуміння, в якій точці треба атакувати міст, щоб нанести максимальне пошкодження».

Окремий великий напрямок роботи – розробка та виробництво спеціальної зброї для ураження такої цілі, як Кримській міст. «З технічної точки зору враження мосту було дуже складним завданням. Ракет чи великих торпед у нас немає. Авіабомби є, але наші літаки туди не долетять. Тому, порадившись із головою СБУ Василем Малюком та керівником ВМС України Олексієм Неїжпапою ми прийшли до висновку, що нам треба будувати новий морський дрон», - розповів «Хантер». Так з’явились унікальні надводні безпилотні апарати «SeaBaby».

Які, до речі у якості багатоцільової платформи активно використовують для вирішення різних завдань. Так, цього року крім успішної атаки Кримського мосту морські дрони «SeaBaby» дуже добре себе показали на Чорному морі – вони вразили ракетоносії «Самум» та «Павєл Державін», танкер «SIG», десантний корабель «Оленегорскій горняк». А також завдали пошкоджень великому військовому буксиру «Ніколай Муру» та новітньому розвідувально-гідрографічному кораблю «Владімір Козицький».

Василь Малюк каже, що західні партнери виявляють величезний інтерес до дронів «SeaBaby». «Наші топові колеги із Заходу кажуть, що вони у нас вчаться. Це працює наша команда, це креативний підхід Служби безпеки і всіх, хто до цього доєднався», - каже він.

А керівник ВМС України Олексій Неїжпапа констатує, що війна майбутнього – це війна дронів. «Але це не панацея. Який би дрон ви не зробили, завжди людський фактор, винахідливість буде мати вирішальну роль», - додає він.

У результаті реалізації спільної операції СБУ і ВМС України 17 липня цього року Кримській міст був успішно атакований двома морськими дронами «SeaBaby». Наслідки цієї атаки досі даються взнаки. Як розповіли у фільмі, зараз автомобільний транспорт рухається по мосту у реверсному режимі. При цьому кожна автівка має бути вагою не більше п’яти тонн. Залізничне сполучення використовується. Але тільки для електрички, і не більше п’яти вагонів. Тобто боєкомплект і інші габаритні військові вантажи росіяни перевозять через Керченську протоку поромами.

На цьому наші Сили оборони зупиняться не збираються. «Кримській міст - приречений», - констатує Василь Малюк.  

І  «Хантер» каже, що росіяни даремно зараз намагаються затопити баржі біля Кримського мосту, ставлять бонові загороження і роблять інші заходи для порятунку цього об’єкту. Даремно тому, що нові успішні атаки по ньому будуть проходити вже зовсім по-іншому.

Тобто, одного чудового дня цей міст буде зруйнований. І станеться це іншим способом, ніж були здійснені попередні успішні атаки на нього в жовтні минулого і у липні нинішнього року.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.