Автор програми «Гроші» Дубінський - у спецпроекті «ГРУшні гроші»

14 листопада 2023, 13:10
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
50
Автор програми «Гроші» Дубінський - у спецпроекті «ГРУшні гроші»

Народному депутату Олександру Дубінському оголосили підозру у державній зраді та участі в злочинній організації. Вночі 14 листопада суд у Києві арештував його на 60 діб та відправив у СІЗО.

Напередодні Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань повідомили, що ці відомства спільно викрили злочинну організацію до складу якої входили чинний та колишній народні депутати, помічник одного з них, а також експрокурор.

Після рішення Печерського суду Дубінський заперечив свою вину та назвав справу проти себе політичним переслідуванням. «Суд прийняв рішення про підтримку клопотання обвинувачення і обранні мені запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на 60 діб − до 12.01.2024 року. Тобто це називається "новий рік у СІЗО" за те, що критикував владу. Цікаво, мандарини будуть?», - з гумором прокоментував він рішення суду.

Натомість  Служба безпеки України, Держбюро розслідувань та Офіс генпрокурора наголошують на серйозності справи, у якій фігурує Дубінський. Вони твердять, що зібрали докази того, що Дубінський здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь Росії.

За даними слідства, цей нардеп мав позивний «Буратіно» і входив до складу злочинної організації, яку сформувало Головне управління розвідки генштабу збройних сил Росії, яке відомо як ГРУ.

Олександр Дубінський - колись відомий журналіст та один із найвпізнаваніших депутатів від «Слуги народу». Від обрання народним депутатом в 2019 році він постійно ставав фігурантом багатьох гучних скандалів, за що його вигнали з фракції ще в 2021 році. Суперечка із виключенням із фракції - лише один із багатьох скандалів,  що мали місце в діяльності депутата, який до обрання в мажоритарному округу на Київщині займався журналістикою. Він був продюсером департаменту журналістських розслідувань телеканалу "1+1" і керував програмами «Українські сенсаці» та «Гроші». Він також заснував власний сайт Dubinsky.Pro і вів відеоблог на YouTube. Останніми місяцями він дуже гостро критикував владу та команду президента.

Варто нагадати, що у січні 2021 року Олександр Дубінський разом із шістьма іншими громадянами України потрапив під санкції США через дезінформацію з метою впливу на вибори президента США.

«Колишні українські держслужбовці Костянтин Кулик, Олександр Онищенко, Андрій Теліженко і нинішній народний депутат України Олександр Дубінський публічно виступали разом з Андрієм Деркачем або приєднувалися до нього для скоординованого поширення і просування облудних або необґрунтованих закидів стосовно кандидата на політичну посаду в США», - вказувалося у заяві Держдепу США, де мався на увазі Джо Байден.

Андрій Деркач неодноразово оприлюднював інформацію про нібито корупційну діяльність сина Байдена в Україні. Санкції проти нього США застосували ще раніше, ніж до Дубінського.

«Я ніколи не втручався у вибори в інших державах, в тому числі американські вибори, і ніколи не мав стосунку до оприлюднення або інших подібних дій так званих плівок Порошенка-Байдена», - запевняв тоді Олександр Дубінський.

Тепер за схожими звинуваченями йому і вручили підозру. Як повідомила СБУ, вона має докази того, що Дубінський навмисно поширював фейки про втручання українських високопосадовців у вибори США, щоб дискредитувати їх.

За даними спецслужб, фінансування злочинної мережі, учасником якої називають Дубінського і яка діяла у Києві, сягало понад $10 мільйонів. Створив цю мережу заступник начальника ГРУ Володимир Алєксєєв.

З території РФ нею керував його заступник Олексій Савін, а в Києві діяльність координував співробітник управління часів СРСР Ігор Колєсніков. Він уже засуджений та відбуває покарання. СБУ надало відео, на якому Колєсніков дає свідчення проти Дубінського. Також, додала спецслужба, проти Дубінського свідчить масив аудіоперехоплень та ряд інших доказів.

Дубінського звинувачують у тому, що він поширював фейки про вище військово-політичне керівництво України, зокрема про нібито втручання високопосадовців у президентські вибори в США у 2019 році.

«Для "розгону" проросійських наративів він брав участь у відповідних пресконференціях», - йдеться у повідомленнях правоохоронців.

За даними слідства, крім Дубінського до складу групи також входив одіозний екснардеп Андрій Деркач, який напередодні повномасштабного вторгнення РФ втік за кордон.

Дубінський мав гарні стосунки з Деркачем і проводив з ним спільні пресконференції.

Крім цього, до цієї агентурної мережі входив колишній прокурор Костянтин Кулик. Він мав позивний «Птичка» і зараз переховується за кордоном.

Генеральний прокурор повідомив Олександру Дубінському про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 1 ст. 111 (державна зрада);

- ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

Алєксєєву, Савіну, Деркачу та Кулику також оголосили підозру за цими статтями. Усім загрожує до 15 років в’язниці з конфіскацією майна. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.