Сальдо отримав 15 років тюрми

09 листопада 2023, 11:58
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
51
Сальдо отримав 15 років тюрми

Так званого «виконуючого обов'язки губернатора Херсонської області» Володимира Сальдо засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

До початку повномасштабної війни Росії у лютому минулого року Сальдо два десятка років був у числі найбільш впливових політичних «важковиків» Хесорнщини – він обирався міським головою Херсона та депутатом Верховної Ради від Херсону, був обраний депутатом Херсонської міськради. Після повномасштабного російського вторгнення Сальдо відразу перейшов на бік окупантів і вже 13 березня 2022-го року узяв участь у російському мітингу в Херсоні. Й у квітні минулого року окупанти призначили його керувати окупованою частиною Херсонської області.

Справу Сальдо розглядав Малиновський районний суд Одеси.  Судовий розгляд відбувався у спеціальному судовому провадженні in absentia (за відсутності обвинуваченого), оскільки той переховується від українського правосуддя на тимчасово окупованій території Херсонської області, розповів після засідання заступник голови суду Олексій Старіков. При цьому судом було вжито всіх заходів про виклик обвинуваченого у судові засідання. 

«Губернатора Херсонської області» звинувачували у скоєнні серйозних кримінальних правопорушень:

*державна зрада в умовах воєнного стану,

*колабораційна діяльність,

*виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників.

Під час судових дебатів, сторона обвинувачення просила визнати Сальдо винним та призначити відповідне покарання в межах санкцій осудних статей, а саме 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

В свою чергу, захисник колаборанта просив постановити виправдовувальний вирок у відношенні обвинуваченого.

Досудове слідство у справі Сальдо проводила Служба безпеки України. У ході слідства було встановлено, що зловмисник сприяє збройній агресії РФ та поширенню кремлівського режиму на тимчасово захоплених територіях півдня України.

За даними слідства, Сальдо одним з перших публічно підтримав повномасштабне вторгнення Росії на територію України.

У період тимчасової окупації Херсона брав безпосередню участь у створенні місцевої окупаційної адміністрації, яку згодом очолив.

Вже як так званий «губернатор» області забезпечував перекидання російських військ на південний фронт, зокрема через автошляхи та залізничне сполучення.

Також Сальдо займався створенням логістичної інфраструктури для окупаційних угруповань на території регіону. Для цього «переформатував» роботу місцевих медзакладів під військові шпиталі, а навчальні заклади переобладнав під казарми.

Крім того, зрадник організовував проведення псевдореферендуму щодо «приєднання» регіону до складу РФ та координував фальсифікацію його результатів.

Напередодні звільнення обласного центру Сальдо разом із російськими загарбниками та їхніми поплічниками втік на лівобережну частину Херсонщини.Там він продовжує керувати окупаційною адміністрацією та публічно вихваляти агресивну політику Кремля.

«Завдяки доказовій базі Служби безпеки до тюремного ув’язнення засуджено колишнього нардепа та депутата Херсонської міськради Володимира Сальдо. За матеріалами української спецслужби суд призначив йому максимальний термін покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна»,  - повідомили у прес-службі Служби безпеки України.

Заступник голови суду Олексій Старіков пояснив, що Кримінальний кодекс містить заборону щодо призначення покарання у вигляді довічного позбавлення волі для осіб, які досягли 60 років. Максимальне покарання, яке можливе для вказаної категорії осіб, який би злочин вони не вчинили - це 15 років позбавлення волі.

Оскільки наразі Сальдо переховується на окупованій території, то строк відбування ним покарання обчислюватиметься з моменту його фактичного затримання. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.