Рускій воєнний корабль, іді на… Новоросійськ!

06 жовтня 2023, 08:41
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
80
Рускій воєнний корабль, іді на… Новоросійськ!

На маршруті Севастополь – Новоросійськ росіяни придбали для себе one way ticket.

Все краще повторюється. Ось у минулому році всі очікували наприкінці літа-на початку осені початок українського наступу на півдні, а замість цього наші війська блискавично звільнили величезні території у Харківської області. Так само й у цьому році уся увага ось уже чотири місяця прикута до важкого просування наших військ на заході Запорізької області та до бойових дій на Донбасі навколо Бахмату. А тим часом перемога досягнута на зовсім іншому театрі війни – морському, у Чорному морі.

Говорячи словами молодшого міністра оборони Великої Британії Джеймс Гіппі, йдеться про «функціональну поразку» російського ЧФ.

У свою чергу британська розвідка пояснила, що після вересневої серії успішних українських ударів по Криму російський Чорноморський флот не зможе мати в акваторії Чорного моря такий контроль, як раніше, а його судна будуть менш безпечно почуватися у портах.

«Фізична шкода для ЧФ РФ майже точно серйозна, але локальна. Флот майже точно зберігає спроможність виконувати свої основні завдання воєнного часу – завдання ракетних ударів і локального патрулювання. 

Проте ймовірно, що його здатність здійснювати ширше патрулювання у регіоні і забезпечувати де-факто блокаду українських портів надалі зменшиться. Також ЧФ РФ, ймовірно, має погіршену здатність захищати свої об’єкти в порту і проводити рутинне обслуговування», – зазначили британські аналітики.

Британська розвідка додала, що українські атаки поставили Росію у ситуацію, коли їй доводиться реагувати на дії українських сил. Й українські військові здатні поставити під сумнів символічну і стратегічну «проєкцію сили» Росії, яку їй забезпечує контроль над Севастополем.

У результаті російський флот поступово, але неухильно  залишає Севастополь. Правда, йде (принаймні, поки що) не слідом за рускім воєнним кораблем, а кусом на Новоросійськ.

Перші повідомлення про виведення військових кораблів із Севастополя до Новоросійська з’явилися півмісяця тому. Тоді партизанський рух «АТЕШ» розоповів, що частину свого флоту Росія вже вивела, ще частина готується до виведення.

Перекидання кораблів до Новоросійська росіяни активізували на днях. Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW) 4 жовтня з посиланням на супутникові знімки, які раніше опублікував OSINT-аналітик MT Anderson.

Знімки, опубліковані 1 і 3 жовтня, свідчать про те, що окупанти відправили із Севастополя в Новоросійськ щонайменше десять кораблів. Серед них — фрегати Адмірал Макаров і Адмірал Ессен, три підводні човни проєкту Варшав’янка, п’ять великих десантних кораблів і кілька малих ракетних кораблів.

У той же час, у Феодосії поки залишаються один великий десантний корабель, тральщики і малі ракетні кораблі. Крім того, в самому Севастополі, судячи зі знімка від 2 жовтня, залишаються чотири великих десантних кораблі та підводний човен класу Kilo.

В ISW вважають, що відведення кораблів з окупованого півострова є спробою захистити їх від ударів України по російських об'єктах в окупованому Криму.

«Можливо, російські війська тимчасово перекидають деякі кораблі до Новоросійська після численних ударів по об'єктах ЧФ у Севастополі та його околицях. Але, найімовірніше, продовжуватимуть використовувати порт Севастополя, який залишається базою ЧФ», — ідеться у звіті Інституту.

У свою чергу незалежний аналітик і колишній офіцер ВМС Норвегії Торд Аре Іверсен вказує на те, що після українських атак передислокація російських кораблів зазвичай активізується, проте потім все одно повертається до звичайного режиму.

Проте випадок із нинішньою вимушеною «міграцією» російських кораблів із окупованого Криму не можна розглядати у категоріях звичної для РФ логіки дій. Безсумнівно, росіяни будуть намагатися повернути свої кораблі до Криму, але не факт, що наші військові дадуть їм це зробити.

Серія успішних резонансних ударів по Криму у вересні з одночасним знищенням підводного човна та великого десантного корабля у сухому доці та враженням штабу ЧФ доводить, що Україна а) отримала можливості із застосуванням ракет Storm Shadow вражати ті цілі, які раніше були для неї фактично недосяжними і б) розпочала систематично витискати росіян із Криму.

Тобто, йдеться не про спорадичні та випадкові успіхи, а про систематичні дії для витіснення окупантів із Криму та притискання російського флоту до  власних берегів. Й у цьому сценарії немає місця для повернення до Криму основної частини військових кораблів, які звідти втекли до Новоросійська. Іншими словами, росіяни на маршруті Севастополь – Новоросійськ придбали для себе one way ticket. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.