Коли закінчиться війна

04 жовтня 2023, 15:18
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
107
 Коли закінчиться війна

Ця війна закінчиться тоді, коли українська армія асиметричними діями настільки виснажить російську армію, що у Росії не залишиться засобів ведення війни.

Війна, яку розв’язала Росія проти нашої країни, за своєю суттю якісно нова – немає у світі таких військових підручників, згідно яким можна будувати стратегію і тактику дій. Від того, хто із противників буде швидше змінюватися, здатен приймати нові рішення, скорості прийняття цих рішень і залежить хід поточної війни.

Задля того, щоб забезпечити перевагу над російською армією, щирий і справжній друг України Бен Воллес, який на посту міністра оборони Великої Британії багато доклався до допомоги нашій країні, днями запропонував українському військово-політичному керівництву збільшити мобілізацію в армію.

При цьому він порівнює нинішню війну із війною Німеччини проти Англії у Другий світовій війні. Але саме ця пропозиція Воллеса у нинішніх умовах не спрацює. Оскільки не можна на рівних воювати за принципом «лоб у лоб» з противником, який у рази сильніше. І демографія, і кількість озброєння та військових ресурсів, які є у  сторін, підштовхують Україну до ведення асиметричної війни.  Іншими словами, в умовах затяжної конвенціальної війни, яка зараз триває, Україна для досягнення Перемоги приречена діяти асиметрично.

Провідний аналітик центру STEM, авторитетний експерт у сфері оборони і безпеки Агіль Рустамзаде зауважує,  що прикладом успішної адаптації до якісно нових умов війни з РФ є дії українських спецслужб. «Мені дуже подобається, як почала працювати Служба безпеки України. Вони займаються не тільки свою звичною роботою, адже їхня справа – ловити шпигунів. Але завдяки тому, що вони змогли залучити людей з новим баченням, новими поглядами, саме СБУ займається знищенням високотехнологічних систем, бойової техніки, систем ППО, засобів радіоелектронної боротьби противника. Чому? Тому що вони демонструють творчий підхід», - говорить Агіль Рустамзаде.

На його переконання, всім українським Силам оборони потрібно так само робити ставку на високотехнічні підрозділи, які одночасно розвідують та здійснюють удари. І при цьому воювати так, як це роблять зараз спецслужба – «з умом, зухвало, агресивно».

Демонстрацією ефективності цих асиметричних інструментів стала «функціональна поразка» російського ЧФ. Про цю поразку заявив молодший міністр оборони Великої Британії Джеймс Гіппі у виступі на Варшавському безпековому форумі.

За декілька днів до заяви Гіппі у розвідувальному огляді Міністерства оборони Британії від 26 вересня було зазначено, що після останньої серії успішних українських ударів російський Чорноморський флот не зможе мати в акваторії Чорного моря такий контроль, як раніше, а його судна будуть менш безпечно почуватися у портах.

«Фізична шкода для ЧФ РФ майже точно серйозна, але локальна. Флот майже точно зберігає спроможність виконувати свої основні завдання воєнного часу – завдання ракетних ударів і локального патрулювання. 

Проте ймовірно, що його здатність здійснювати ширше патрулювання у регіоні і забезпечувати де-факто блокаду українських портів надалі зменшиться. Також ЧФ РФ, ймовірно, має погіршену здатність захищати свої об’єкти в порту і проводити рутинне обслуговування», – зазначили британські аналітики.

Британська розвідка додала, що українські атаки поставили Росію у ситуацію, коли їй доводиться реагувати на дії українських сил. Й українські військові здатні поставити під сумнів символічну і стратегічну «проєкцію сили» Росії, яку їй забезпечує контроль над Севастополем.

Отже, «функціональну поразку» ЧФ Росії змогла забезпечити Україна, яка де-факто не має власного флоту. Й забезпечила саме застосуванням асиметричних ударів (у першу чергу морських дронів). Оскільки на більшій частині Чорного моря українські морські дрони можуть атакувати будь-який російський корабель. Це приклад того, як країна без флоту наносить болючі удари країні із сильним ВМФ та притискає її флот до власних берегів.

«Удари по Криму – це виснаження противника. Виснажуються його сили ППО, його ВМФ. Це стратегічно вірний хід. Який дає результат і зараз, і даватиме результат й через 3 чи 6 місяців. Ця війна закінчиться тоді, коли українська армія асиметричними діями настільки виснажить російську армію, що у Росії не залишиться засобів ведення війни. Так, у РФ буде у наявності ще багато живої сили. Але не буде артилерії, засобів ППО, тощо. І ваші F-16 будуть знищувати всі потрібні цілі. Ось шлях до перемоги», - переконаний військовий експерт Рустамзаде. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.