Велика приборка у Криму

15 вересня 2023, 08:45
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
63
Велика приборка у Криму

Півострів очищують від російських військових залізяк.

Цей тиждень видався багатим на радісні вау-новини по роботі наших Сил оборони у тимчасово окупованому Криму. То однією щасливої ночі на 13-те були знищені дуплетом підводний човен «Ростов-на-Дону» та великий десантний корабель «Минск». То наступної ночі наші військові «відмінусували» сучасний російський комплекс ППО «Тріумф» вартістю – на секундочку - 1,2 млрд доларів. 

Отже, у Криму розпочалась велика приборка – так моряки називають генеральне чищення всього корабля. Півострів ретельно очищують від російського військового мотлоху.

Як зазначає спеціалізоване видання Defense Express, пошкодження субмарини «Ростов-на-Дону» на судноремонтному заводі в тимчасово окупованому Севастополі 13 вересня вночі є унікальною подією«Якщо ураження великого десантного корабля відбулось вже втретє («Минск» був виведений з ладу після знищення «Саратова» і ураження «Оленегорського горняка»), то атака підводного човна є унікальною ситуацією, яка точно вже увійшла в історію. Справа в тому, що Україна не має штатних можливостей для боротьби з підводними човнами РФ».

Оскільки самі по собі підводні човни є надскладною ціллю, протидія яким вимагає цілого комплексу засобів, з протичовновими кораблями, літаками та вертольотами, власними субмаринами. Але в Україні зараз нічого з вище перерахованого просто нема. Немає ані сучасних кораблів, які можуть здійснювати патрулювання акваторії з метою пошуку та знищення субмарин, ані таких протичовнових літаків, як P-8 Poseidon чи хоча б P-3 Orion, ані звісно підводної компоненти флоту. Тобто, шукати та знищувати ворожі субмарини у Чорному морі ВМС України просто нічим.

Тому єдиною можливістю уразити російський підводний човен - знищити його у надводному положенні. А враховуючи те, що навіть дизель-електричні субмарини виконують походи у підводному положенні весь час, єдине вікно можливостей - це ураження у бухті.

І якраз це й було здійснено українськими льотчиками. «Це перше в історії застосування крилатих ракет для ураження підводного човна за всю історію, тим паче одразу результативне. Й це вже не перший випадок, коли Збройні Сили України говорять нові слова у військовій морській вправі, бо до цього вперше в історії українські військові знищили ракетний крейсер та результативно використали морські дрони», зазначає Defense Express.

А вночі 14-го військова контррозвідка Служби безпеки України та Військово-морські сили ЗСУ провели унікальну спецоперацію поблизу тимчасово окупованої Євпаторії. Вибухи пролунали поблизу сіл Заозерне, Уютне та Молочне. За даними «Крим.Реалії» («Радіо Свобода»), між Євпаторією та Уютним розміщена радіолокаційна станція російських військових, а поблизу Заозерного розташовані база ППО РФ і радіотелескоп П-400. 

У результаті вдалося уразити російський комплекс протиповітряної оборони «Тріумф».  Як повідомили hromadske джерела у Службі безпеки України, по цілі ефективно відпрацювали безпілотники та ракети «Нептун». 

Спочатку безпілотники СБУ вразили «очі» комплексу — радари та антени. А після виведення з ладу радіолокаційних станцій підрозділи ВМС двома крилатими ракетами «Нептун» вдарили по пускових комплексах «Тріумфу». 

У знищенні «Тріумфу» є два важливих моменти. По-перше, це один із найсучасніших комплексів ППО, який є на озброєнні російської армії. Число таких установок є обмеженим. Тому з його ліквідацією була суттєво послаблена боєздатність всієї системи ППО півострова.

Власне, сам факт ліквідації установки ППО неподалік Євпаторії знову показав уразливість всієї цієї системи. У перший раз її ефектно було продемонстровано минулого місяця - 23 серпня поблизу села Оленівка на мисі Тарханкут у Криму відбувся вибух, який знищив російську зенітно-ракетну систему С-400 «Тріумф», а також встановлені на ній ракети та особовий склад.

А по-друге, «Тріумф» - це найдорожчий російський комплекс вартістю 1,2 млрд. доларів. Вартість безпілотників СБУ та ракет «Нептун», які були використані для його знищення, у десятки разів менше, ніж вартість одного «Тріумфу».

Джерела hromadske у Службі безпеки України запевнили, що найближчим часом росіян у Криму очікують «нові сюрпризи». Отже, fire-show must go on! 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.