Південноукраїнська АЕС. Вчасна диверсифікація

22 серпня 2023, 10:22
Власник сторінки
Старший науковий співробітник НАНУ
0
1140
Південноукраїнська АЕС. Вчасна диверсифікація
Південноукраїнська АЕС

Довикористання залишившихся касет немодифікованої конструкції ТВЗ-W виробництва Westinghouse в активній зоні, до складу якої вже не входить російське паливо ТВЗА, проходить без ускладнень

У червні місяці, під час проведення планово-попереджувального ремонту, відбулося часткове перевантаження ядерного палива другого енергоблоку Південноукраїнської АЕС. В активну зону було завантажено 42 свіжі паливні касети виробництва американської компанії Westinghouse. Як і завжди “Перевантаження активної зони блоку було проведено успішно, без будь-яких неочікуваних ускладнень та проблем”, про що звітували фахівці Національного наукового центру “Харківський фізико-технічних інститут”, з боку яких, як і завжди, відбувався пильний контроль (https://crcd.kipt.kharkov.ua/uk/news/vp-paes-zavantazhennya-az). 
Другий та третій енергоблоки Південноукраїнської АЕС завжди привертали до себе особливу увагу. Так, після повного переходу з російського палива ТВЗА на американське ТВЗ-WR, з’явилась можливість проводити так зване «довикористання» залишившихся паливних касет попередньої модифікації ТВЗ-W, яка мала незміцнену конструкцію і була спеціально розроблена для змішаного завантаження з ТВЗМ (одна з попередніх модифікацій російського палива). Паливні касети ТВЗ-W не використовувались для підживлення активної зони, тому що РФ почала поставляти на АЕС України замість ТВЗМ модифіковану ТВЗА, яка мала більш жорстку конструкцію. Перевантаження обох енергоблоків Південноукраїнської АЕС, в активних зонах яких російське паливо вже відсутнє, а замість нього тільки ТВЗ-WR та ТВЗ-W, було проведено успішно, без будь-яких неочікуваних ускладнень та проблем. На думку фахівців це свідчить про належну якість палива, правильність запропонованої послідовності завантаження та відповідний професіоналізм відповідального персоналу АЕС. 
Енергетичний блок №2 перейшов на використання ядерного палива виключно компанії Westinghouse ще у 2020 році. Першим же в цьому списку був третій блок, який повністю перейшов на це паливо ще у 2018 році. 
Війна зробила питання палива ключовим для АЕС України, оскільки поставки російського відразу ж припинилися. Нажаль, ще не всі атомні станції країни повністю позбавились залежності від російського палива. З 15 енергоблоків шість вже переведено на американське паливо та розпочався процес переходу ще на одному з блоків Рівненської АЕС. 
Ситуація з ядерним паливом на наших АЕС не така вже й критична, адже на станціях є запаси на два-три роки, а потужності шведського заводу Westinghouse дозволять забезпечити не тільки українські потреби, а ще й болгарські та чеські (загалом в країнах Європейського Союзу експлуатується 18 реакторів радянського дизайну типу ВВЕР).
Озвучуються плани щодо налагодження в Украйні виробництва компонентів ядерного палива. У 2023-2024 роках планується завершити ліцензування і вийти на промислове виробництво деяких компонентів для паливних касет. Ці компоненти використовуватимуться для виробництва ядерного палива на підприємстві Westinghouse у Швеції.
Також президент “Енергоатому” Петро Котін додав, що за планом на створення власної лінії з виробництва ядерного палива Енергоатом планує вийти за три роки.
Южноукраїнський енергетичний комплекс – єдине в Україні підприємство з комплексним використанням базових ядерних та маневрених гідроакумулюючих потужностей, а також водних ресурсів річки Південний Буг. Він розташований на півночі Миколаївщини. Сьогодні до складу енергетичного комплексу входять Південноукраїнська АЕС , Олександрівська ГЕС та Ташлицька ГАЕС.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.