РАЕС впевненими кроками позбавляється залежності від російського палива

22 серпня 2023, 10:10
Власник сторінки
Старший науковий співробітник НАНУ
0
1129
РАЕС впевненими кроками позбавляється залежності від російського палива
Рівненська АЕС

Завантаження другої перевантажувальної партії палива Westinghouse в активну зону реактора третього енергоблоку Рівненської АЕС було проведено успішно, без будь-яких неочікуваних ускладнень та проблем

У червні відбулося чергове перевантаження ядерного палива на третьому енергоблоці Рівненської АЕС. В активну зону енергоблока було завантажено другу перевантажувальну партію з 42-х «свіжих» паливних касет виробництва компанії Westinghouse. “Перевантаження активної зони блоку було проведено успішно, без будь-яких неочікуваних ускладнень та проблем”, ‒ звітують фахівці НТК ЯПЦ Національного наукового центру “Харківський фізико-технічних інститут”, з боку яких, як завжди, відбувався пильний контроль (https://crcd.kipt.kharkov.ua/uk/news/vp-raes-perevantazhennya-az). Більш того, фахівці відзначили, що завдяки послідовному переходу на паливо компанії Westinghouse зменшуються зусилля затирання при перевантаженні активної зони. Саме це є ключовим моментом, який характеризує стан змішаної активної зони (ТВЗ-WR (Westinghouse) + ТВЗА (РФ) та підтверджує правильність її проєктування при обґрунтуванні впровадження ТВЗ-WR на РАЕС-3. 
Нагадаю, що активна зона реактора ВВЕР-1000 або, як його ще називають реактор-мільйонник, складається зі 163 паливних касет, причому щорічно замінюється приблизно четверта їх частина. Так, минулого року в цей блок було завантажено першу партію паливних касет від Westinghouse. Таким чином в активній зоні третього енергоблоку одночасно перебувало російське та вестінгаузівське ядерне паливо, а сама активна зона почала називатися змішаною.
Отже, як ми бачимо, перехід на паливо від іншого постачальника на українських АЕС відбувається послідовно. Така послідовність буде жорстко дотримуватися аж до повного завантаження (тобто протягом чотирьох років) реакторної установки блоку №3 Рівненської АЕС. Найголовнішим є те, що наступна партія свіжого палива потрапить в реактор тільки після підтвердження безпечної експлуатації попередніх завантажень.
Як було протягом всього шляху впровадження палива компанії Westinghouse на АЕС України, так і зараз з-за поребрику чутно істеричний стогін “експертів” про мавпу з гранатою та ядерну катастрофу. А тепер давайте розберемо все послідовно. Стосовно першого, то захоплення росіянами Запорізької АЕС, заведення свого некваліфікованого персоналу, падіння рівня води на Каховській ГЕС через розбиті шлюзи та перетворення станції на воєнну базу ‒ це повне порушення всіх можливих норм ядерної безпеки, які можуть призвести до подій, наслідки яких навіть страшно уявити. Стосовно другого, ніякої катастрофи в переході на вестінгаузівське паливо не може бути, тому що остання модифікація під скороченою назвою ТВЗ-WR (RWFA) вже майже десять років цілком успішно відпрацювала на українських АЕС. Станом на сьогодні, з тринадцяти реакторів-мільйонників, шість вже повністю переведено на ТВЗ-WR виробництва компанії Westinghouse. Процес переходу на масове використання цього ядерного палива, як альтернативного російському, розпочався ще з 2005 року та проходив через низку послідовних етапів, які детально описано в одній з моїх попередніх статей (https://blogs.korrespondent.net/blog/politics/4561589/). 
Westinghouse без зайвих слів став для нашої атомної промисловості стратегічним партнером, адже війна зробила питання палива для наших АЕС ключовим. Цілком логічно, що поставки російського палива відразу припинилися. Остання партія свіжого палива прибула до Варашу саме за два-три дні до повномасштабної війни.
Щодо більш складнішого питання, чи вдасться швидко замінити паливо на перших двох блоках Рівненської АЕС (реакторні установки ВВЕР-440). На ринку палива для цих блоків росіяни мають майже повну монополію. Ще до повномасштабної війни президент "Енергоатому" Петро Котін називав терміни постачання першої партії у 2025 році, але у березні 2022 року почав говорити про необхідність забезпечити постачання вже у 2023 році. Українська та американська сторони працюють над тим, щоб Westinghouse почала вже цього року постачання паливних касет для цих блоків.
В будь-якому випадку, для реакторів-мільйонників є запаси палива на станціях, яких вистачить на два-три роки. Також, за прогнозами Котіна, Westinghouse зможе бути готовим задовольнити потреби у паливі для 13 існуючих ВВЕР-1000 до кінця 2023 року.
Рівненська АЕС розташована на північному заході Рівненської області у місті Вараш. На РАЕС експлуатують чотири енергоблоки сумарною потужністю 2835 МВт: блоки №1 та №2 (ВВЕР-440) потужністю по 420 МВт кожний, блоки №3 та №4 (ВВЕР-1000) потужністю по 1000 МВт.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.