У воді під Кримським мостом росіяни побачили дно

17 липня 2023, 11:42
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
127
У воді під Кримським мостом росіяни побачили дно

Минулого тижня я згадував серед найбільших перемог України атаку на Кримській міст: «500 днів війни показали, що на морі темп і калібр ударів обрані такі, як треба. Далі - буде!»

Коли минулого тижня я згадував серед найбільших перемог України за 500 днів війни на морі атаку на Кримській міст, то зробив висновок: «500 днів війни показали, що на морі темп і калібр ударів обрані такі, як треба. І поза всяким сумнівом: далі - буде!»  Але й не думав, що продовження буде так швидко.

У розгубленій реакції росіян на сьогоднішню атаку на Кримській міст від самого початку звернуло на себе увагу наполегливе намагання російських офіційних осіб максимально уникнути будь-якої конкретики в описанні того, що трапилося та його наслідків для мосту. «Произошло чрезвычайное происшествие в районе 145 опоры» - це перше повідомлення керівника окупаційної операції Криму Аксьонова з 4-ої ранку повторювалось раз за разом.

Лише за сім годин після атаки Національний антитерористичний комітет РФ змушений був визнати: о 3:05 Кримській міст успішно атакували два українські безпилотні надводні апарати.

Перед цим інформацію про атаку моста надводними дронами оприлюднило агентство «РБК-Україна».

Із посиланням на свої джерела в Службі безпеки України, агентство повідомило, що ця атака - спецоперація СБУ та Військово-морських сил України.

«Міст атакували за допомогою надводних дронів. Дійти до мосту було складно, але зрештою це вдалося зробити»,  - повідомило джерело агентства.

Офіційно речник СБУ Артем Дехтяренко так прокоментував ситуацію із атакою на Кримській міст:

«Зважаючи на численні запити ЗМІ стосовно чергового інциденту на Кримському мосту, повідомляємо, що всі деталі щодо організації «бавовни» Служба безпеки України обов’язково розкриє після нашої Перемоги. Поки ж ми з цікавістю спостерігаємо, як один із символів путінського режиму вкотре не витримав воєнного навантаження.

Водночас нагадуємо, що в одному з інтерв’ю очільник СБУ Василь Малюк заявляв, що норми міжнародного права, аналіз оперативної обстановки та традиції ведення війни дозволяють перерізати логістичні шляхи ворога. Кримський міст на сьогоднішній день є одним із транспортних коридорів воєнних постачань для російської армії».

Нинішня атака моста надводними дронами – вже друга масштабна спецоперація із використанням надводних дронів, яку проводять СБУ та ВМС України. У жовтні минулого року вони здійснили успішну атаку морських беспилотників на кораблі Чорноморського флоту РФ у Севастопольській бухті. Тоді пошкоджень зазнали чотири військові судна, зокрема фрегат «Адмірал Макаров», з якого росіяни запускали ракети по території України.

За дев’ять місяців з тієї атаки РФ так і не виробила дієвої протидії проти українських морських дронів. (Саме побоювання атаки ними стало причиною скасування півтора тижня тому запланованого на цей місяць «Морського тижня Росії – 2023» у Севастополі).

 Сьогоднішня успішна атака морськими дронами Кримського мосту підтверджує: Україна, навіть по суті не маючи морського флоту на Чорному морі, здатна здійснювати успішні удари там по стратегічно важливим цілях. А РФ, як не могла цьому нічого ефективного протиставити, так і не може це зробити.  А тому прогноз знову позитивний: далі – буде! 

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.