Westinghouse. Стабільні мегавати

10 липня 2023, 15:51
Власник сторінки
Старший науковий співробітник НАНУ
0
1031
Westinghouse. Стабільні мегавати
Процес завантаження активної зони ядерного реактора

На Південноукраїнській АЕС відбулося завантаження свіжого ядерного палива виробництва компанії Westinghouse

У травні відбулося чергове перевантаження активної зони та було завантажено свіже ядерне паливо на третьому енергоблоці  Південноукраїнської АЕС. Слід зазначити, що саме цей вітчизняний енергоблок у 2018 році почав виробляти електроенергію завдяки використанню виключно палива компанії Westinghouse. До цього він працював у так званому змішаному завантаженні, коли в активній зоні одночасно працювали вестінгаузівські паливні збірки ТВЗ-WR та російські ТВЗА (ТВЗ - тепловидільна збірка).
Перевантаження активної зони реактора відбувається щороку під час проведення планово-попереджувального ремонту. У цей період реактор підживлюється свіжими паливними збірками у кількості 42 одиниці. Відповідно така ж кількість відпрацьованих збірок завантажується у басейн зберігання та після тривалої витримки в ньому остаточно відправляється до сховища відпрацьованого ядерного палива. Життєвий цикл кожної паливної збірки в активній зоні ядерного реактора триває чотири роки. Тобто, якщо кожен рік свіже паливо ТВЗ-WR буде поповнювати активну зону реактора, то за чотири роки вона повністю буде заповнена паливом Westinghouse.       
Як і завжди, процес відбувався під пильним контролем з боку фахівців Національного наукового центру “Харківський фізико-технічних інститут” (https://crcd.kipt.kharkov.ua/uk/news/vp-paes-perevantazhennya-az). Так, вони відстежували кожен крок та параметри, за яких відбувалися операції перевантаження паливних збірок в реакторі, басейні зберігання та чохлах свіжого палива. Особлива увага приділялася контролю зовнішнього стану збірок на відсутність механічних пошкоджень, сторонніх предметів, цілісності та проєктного положення елементів конструкції ТВЗ в цілому.
Перевантаження активної зони блоку №3 ПАЕС було проведено успішно, без будь-яких неочікуваних ускладнень та проблем. З боку фахівців Південноукраїнської АЕС зауваження з експлуатації активної зони реактора на потужності також були відсутні, а це означає, що всі тепловидільні збірки герметичні. Саме це є найголовнішим доказом якості продукції компанії Westinghouse.
Нагадаємо, що наразі в рамках реалізації Програми диверсифікації ядерного палива для реакторних установок ВВЕР на паливі компанії Westinghouse вже працюють 7 з 15 вітчизняних атомних реакторів, а з 2024 року паливом цієї компанії мають забезпечуватися всі 15 енергоблоків. Завдяки такому переходу атомна енергетика України набуде остаточної незалежності від російської федерації.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.