Вода і вибори

03 липня 2023, 10:28
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
11
Вода і вибори

Тарифи на воду зросли. Правильне рішення? Правильне. А за що жити водоканалам і їхнім працівникам?

Якщо влада проти підвищення, то потрібно було просто взяти у МВФ або G7 трохи грошей і просто виділити водоканалам дотацію. Все – питання було знято.

Я би в умовах війни також не підвищував тарифи. Ні на що взагалі. Але хто тоді буде фінансувати усю комунальну сферу України?

Вона була би смішною і дивною – ця історія навколо тарифів водоканалів. От президент, прем’єр і Міненерго кажуть, що нічого не знали про підвищення. Ну, ладно, Зеленський. Можу повірити, що він просто не встигає вникати у питання.

«Сьогодні з'явилося повідомлення від Нацкомісії з енергетики та комунальних послуг про підвищення тарифів на воду. М'яко кажучи, ганебне рішення. Непрофесійне. Не узгоджене з урядом. Ми не можемо і не будемо сприймати спокійно такі рішення», - каже президент.

Ну, нехай президенту це можна пробачити. Просто слухаю і впізнаю старого-доброго Зеленського мирного зразка 2019 року, який розпікав, буравив поглядом, піднімав важких митників із крісел та вимагав боротьби з контрабандою. Так і сьогодні міг би полаяти водоканали. Правда, за що? За те, що ціни на електроенергію зросли і працівники та її сім’ї їсти хочуть?

Ну, а інші всі? Шмигаль не знав, міністр Галущенко не знав про нові тарифи на воду? Це такий жарт? У грудні 2022 року НКРЕКП офіційно подало план підвищення тарифів, потім його посунуло і вже просто не було куди тягнути. У березні вже всі знали про підвищення.

Я вже просто мовчу, що НКРЕКП у нашій європейській державі – це незалежний орган. І, головне, що за пару днів «водного сра..а» жодна людина, яких сотні і які роками підтримують «європейські енергетичні реформи», отримують «допомогу» для поширення демократично-енергетичних цінностей не виступили на захист регулятора, НКРЕКП, її голови Ущаповського. Аж самому смішно.

Видно бояться піти у розріз із «політикою уряду».

Згідно європейського та українського законодавства заяви Міненерго та уряду – це практично злочин, принаймні перевищення або зловживання службовими повноваженнями.

«Міненергетики не підтримує таке підвищення, оскільки воно справді йде в розріз з тією політикою уряду, яка зараз є. Міненерго вбачає, що це безпідставне підвищення», - заступник міністра енергетики Фарід Сафаров.

«Рішення не прийнятні. Рішення не узгоджені з урядом. Під час війни ми повинні діяти єдиною командою, особливо в таких чутливих сферах, як енергетика і тарифоутворення», - прем’єр Шмигаль.

Яку політику уряду і які рішення має узгоджувати з урядом незалежний (ну принаймні формально) регуляторний орган? Нічого подібного у країнах ЄС немає.

А поки що вода щедро ллється на млин виборів. Тарифи на воду – хороша передвиборча тема. Тому на цю історію варто дивитися виключно під таким кутом. Вибори вже йдуть. Попри війну.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: водоканал
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.