Рівненська АЕС. Диверсифікація за планом

10 червня 2023, 11:12
Власник сторінки
Старший науковий співробітник НАНУ
0
1155
Рівненська АЕС. Диверсифікація за планом
Вхідний контроль свіжих паливних збірок

На Рівненській АЕС відбулася процедура вхідного контролю чергової партії свіжого ядерного палива виробництва компанії Westinghouse.

У березні 2023 року на промисловий майданчик Рівненської АЕС у стандартизованих ISO-контейнерах прибула наступна партія паливних збірок виробництва шведського відділення американської компанії Westinghouse, де фахівці здійснили їх приймання та вхідний контроль. Процес відбувався під контролем представників Науково-технічного комплексу «Ядерний паливний цикл» (НТК ЯПЦ) https://crcd.kipt.kharkov.ua/uk/news/vp-raes-vhidnyy-kontrol-svizhogo-palyva-kompaniyi-westinghouse-0 . Всі паливні збірки вдало пройшли вхідний контроль.
Як відомо, процедура приймання та вхідного контролю свіжих паливних збірок включає в себе розпакування контейнерів, контроль вивантаження збірок, перевірку геометричних розмірів збірок та повисотного розміщення твелів, візуальний контроль твелів, дистанціонуючих решіток, хвостовика і головки кожної збірки на відсутність механічних подряпин, пошкоджень, дефектів та сторонніх предметів з можливістю додаткового контролю комірок дистанціонуючих решіток і вимірювання параметрів, які гарантують безпечну експлуатацію паливних збірок, а далі контролюється переміщення збірок до чохлів зберігання палива. Після цього в чохлах проводиться контроль прохідності направляючих каналів паливних збірок.
Не дивлячись на таку ретельну перевірку при вхідному контролі ядерного палива, у фахівців РАЕС та НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ не виникало питань по якості продукції компанії Westinghouse. Все паливо що було транспортовано до ВСП РАЕС пройшло процедуру вхідного контролю та чекає свою чергу для завантаження в активну зону реактора. Це свідчить про високу якість продукції виробництва шведського відділення американської компанії Westinghouse. 
Рівненська АЕС вже вкотре отримує ядерне паливо виробництва компанії Westinghouse. Перша партія була прийнята Рівненською АЕС у 2021 році, вдало пройшла вхідний контроль і в 2022 році під час планово-попереджувального ремонту була завантажена в активну зону енергоблоку №3. Далі паливні збірки будуть експлуатуватися впродовж усієї паливної кампанії. Тобто щороку активна зона реактора поповнюватиметься свіжим паливом і через чотири роки її стовідсотково буде заповнено паливом Westinghouse. Отже, з 2025 року енергоблок генеруватиме електроенергію цілком з цього палива.
Навіть у складних умовах війни компанія Westinghousе, враховуючи всі ризики, знаходить можливість здійснювати стабільні та своєчасні постачання свіжого ядерного палива для українських АЕС. Все це стало можливим завдяки ефективній співпраці НАЕК «Енергоатом» та компанії Westinghousе у рамках реалізації Програми диверсифікації ядерного палива для українських АЕС, яка вже триває третій десяток років.
НАЕК «Енергоатом», після повномасштабного вторгнення рф на територію України, заявила про готовність повністю відмовитися від російського ядерного палива і перейти на продукцію виробництва шведського заводу компанії Westinghouse. Для таких заяв існують досить міцні підстави, які ґрунтуються на тому, що фахівці галузі та представники Держатомрегулювання неодноразово підтверджували, що це паливо має зразкові експлуатаційні характеристики та гарні економічні показники. Також багаторічний досвід українських АЕС з диверсифікації постачання ядерного палива стане в нагоді країнам Європи, адже наразі дуже актуальним є питання відмови від російського ядерного палива.
Крім того, компанія прискорить роботи зі створення виробництва елементів паливних збірок в Україні на основі технології Westinghouse. Це дозволить повністю замістити паливо російського виробництва.
Нагадаємо, що у вересні 2020 року Енергоатом та Westinghouse підписали контракт з постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС. Планується, що у 2024 році в активну зону реактора енергоблоку №2 РАЕС буде завантажено першу партію з 12 паливних збірок виробництва Westinghouse, яка перебуватиме у дослідній експлуатації впродовж 4-6 років. Уклавши цей контракт, компанія Енергоатом зробила ще один крок до зміцнення безпеки і незалежності енергетичної галузі України та відмови від російського палива.
Рівненська АЕС розташована на північному заході Рівненської області у місті Вараш. На РАЕС експлуатують чотири енергоблоки сумарною потужністю 2835 МВт: блоки №1 та №2 (ВВЕР-440) потужністю 420 МВт, блоки №3 та №4 (ВВЕР-1000) потужністю 1000 МВт.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.