Заробіток на війні

28 квітня 2023, 17:25
Власник сторінки
Эксперт в сфере ЖКХ
0
4069

Як енергопостачальники Харкова намагаються нажитися на постраждалих городянах

Вже понад рік Харків, як і вся Україна, живе в режимі війни. Цілодобово люди прислухаються: а чи не летить на місто черговий «подарунок» від агресора. Найстрашніші часи припали на перші місяці повномасштабної російської навали: ворожа артилерія зруйнувала цілі квартали, припинили роботу державні установи, зупинився транспорт, а тисячі людей були змушені ночувати в метро, шукаючи порятунку від обстрілів. Тоді навіть Харківський міський голова Ігор Терехов виступив із нетривіальною ініціативою і запропонував звільнити громадян від сплати за комунальні послуги до закінчення війни. Невідомо й досі, за рахунок чого мер збирався покривати ці видатки, однак не можна сказати, що така пропозиція не сподобалася харків’янам.

На урядовому рівні теж пішли назустріч українцям. Ще не початку березня 2022 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписав постанову Кабміну за номером 206, якою напряму забороняється до припинення чи скасування воєнного стану в Україні нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги, а також припинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі. Здавалося б, питання вичерпане. Але що ми маємо на практиці?

Без жодних докорів сумління ПАТ "Харківобленергозбут" ігнорує постанову Кабінету Міністрів і виставляє харківським ОСББ захмарні рахунки. І найжахливіше те, що і суди стають на бік монополістів, ухвалюючи рішення на їхню користь. Так, згідно з рішенням господарського суду Харківської області під головуванням судді Суслової призначено стягнути з об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Пушкіно" неабиякі гроші у вигляді додаткових стягнень. Суд вирішив, що постанови Кабміну за номером 206 просто не існує, а в країні – не війна з підступним ворогом, а всебічне процвітання. Також судом геть проігноровано той факт, що ОСББ - це не транснаціональна корпорація з шаленими прибутками, а просто об’єднання людей, які живуть у власних помешканнях. Людей з різними долями, різними історіями і проблемами, надто під час війни. Винахідливі чиновники від ПАТ "Харківобленергозбут", складаючи позов, знайшли, як їм здається, зручну лазівку в законодавстві й вирішили собі, що в разі, коли мешканці об’єднуються в ОСББ, то вони одразу стають крутими підприємцями й з ними можна поводитися відповідно: вимагати, щоб жителі платили по повній. І виходить, що поки саме ОСББ обростає багатотисячними боргами, на кожного з його членів такі стягнення не розповсюджуються. Мало того, в час, коли фактичне споживання електроенергії неможливо було контролювати, оскільки життя в Харкові було паралізоване, енергетики не забували виставляти рахунки за середнім торішнім споживанням, споживанням мирного, досить заможного, безпечного і багатолюдного міста, яким Харків був ще 2021 року. І тут тим паче дивно, що суд став на бік монополіста. Таке враження, що самі судді перебувають в якихось інших сферах, що вони не харків’яни, не українці, які так само потерпають від війни. У підсумку, відповідно до вже згаданого судового рішення, з ОСББ «Пушкіно» призначено стягнути не лише саму законну заборгованість, яка сягнула близько 760 тисяч гривень, але й пеню в понад 80 тисяч, а ще 3 відсотки річних та – «несподіванка» - нарахування на індекс інфляції в 136 тисяч. А на додачу, ще й судовий збір у 15 тисяч.

Ситуація в Харкові є лише одним із прикладів викликів, з якими стикаються українці внаслідок російської навали. Дивно, що за цілком доречною постановою уряду номер 206 про захист постраждалих від війни жителів не відбулося наступних належних правових актів, які б забезпечили її виконання. Це виглядає абсолютно неприйнятним, адже уряд і законотворці мають вжити усіх заходів, щоб притягнути компанії-монополісти у сфері ЖКГ до відповідальності та забезпечити дотримання ними законодавства.

Країна продовжує страждати від війни і стикається з численними проблемами, серед яких високий рівень безробіття, інфляція та економіка, що перебуває у важкому стані. Для розв’язання цих питань владі слід застосувати комплексний підхід, який враховує потреби всіх українців, у тому числі тих, хто був змушений покинути свої домівки внаслідок конфлікту.

Одним з очевидних шляхів подолання цієї проблеми є забезпечення дотримання чинних нормативних актів та навіть покарання енергетичних компаній, які їх порушують. А як інакше? Крім того, законодавці могли б розглянути можливість внесення змін до цих нормативно-правових актів для подальшого захисту прав споживачів під час війни та економічних труднощів. Це може бути положення про списання або реструктуризацію боргів, а також більш суворі покарання для компаній, які займаються хижацькою або незаконною практикою. Зрештою, ключ до розв'язання цього питання полягає в тому, щоб забезпечити відповідальність енергетичних компаній за свої дії та пріоритетність потреб людей над корпоративними прибутками. На жаль, це лише поодинокий, але дуже показовий приклад. Схожі ситуації виникають у різних сферах і потребують якнайшвидшого реагування, передусім на законодавчому рівні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Тарифы ЖКХ,Харьков,Харьковская область,Харків,жкх,проблемы ЖКХ,Харківська область,ОСББ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.