Гарячий лютий на Донбасі

25 січня 2023, 09:29
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
55
Гарячий лютий на Донбасі

Російські війська наступного місяця готуються розпочати активні бойові дії в Луганській і Донецькій областях. У цій підготовці чітко проявляться почерк їхнього нового керівника Валерія Герасимова.

Керівник російського Генштабу Герасимов, який цього місяця був призначений «головним по СВО», відомий як автор російського викладення концепції «гібридної» війни (так звана «Доктрина Герасимова»). І одного разу – після вторгнення 24 лютого минулого року – вже спробував застосувати свої теоретичні підходи саме в практичних умовах повномасштабної війни в нашій країні. В тому числі й на Донбасі.

Після провалу й початкових масштабних планів керівника російського генштабу, й серії експериментів зі ставкою на «нові підходи» у виконанні Сергія Суровікіна Путін надав Герасимову другий (цього разу вже поза всяким сумнівом останній) шанс. Щоб довести свої здібності добитися хоч якихось успіхів у проведенні «спеціальної військової операції» після серії принизливих поразок росіян в Україні та їхньої нездатності взяти Бахмут з травня минулого року.

За два тижні після свого призначення Герасимов вже встиг показати свої характерні прийоми у керівництві російськими військами в Україні. Про ці особливості підходів Герасимова докладно розповів у своєму  заступник керівника Головного управління розвідки Міноборони генерал-майор Вадим Скібіцький. 

«Ми бачимо, як зараз переміщуються, куди перегруповуються їхні підрозділи повітряно-десантних військ. Це і є почерк Герасимова. Чому? Тому що на початку повномасштабної агресії на всіх напрямках у другому ешелоні, по суті, в стратегічному резерві перебували десантники, а в наступі на Київ вони взагалі виконували основне завдання. Ми очікуємо, що й зараз буде більш активне застосування повітряно-десантних військ», - сказав Скібицький.

Показово, що підходи Герасимова та керівництва російських десантників до майбутньої операції на Донбасі розійшлися. Призначений у червні минулого року командувачем ПДВ Росії уродженець Донбассу Міхаїл Теплінський втратив свою посаду практично відразу після призначення Герасимова кервіником групи російських військ в Україні. Як повідомляли російські військові телеграм-канали, причиною відставки Теплінського стала його сварка з Валерієм Герасимовим. 

Конфлікт почався на нараді, якою керував Герасимов. Теплінський чинив опір бажанням Герасимова використовувати сили ВДВ для підтримки російських наступальних операцій на Донбасі,

Говорячи про цей конфлікт, Вадим Скібіцький звернув увагу на те, що саме при командуванні Герасимова за перші півроку великої війни в Україні елітні повітряно-десантні війська Росії (76-та дивізія, 98-ма, 106-та) майже наполовину були вибиті.

Враховуючи те, що Путін наказав Герасимову «звільнити весь Донбас до березня», в ГУРі прогнозують у лютому-березні масштабні бойові дії на Донбасі.

«Будуть активні бойові дії на Донецькому і Луганському напрямках. Ми ще бачимо зараз перекидання 2-ї механізованої дивізії 1-ї танкової армії з Білорусі. Не виключаємо, що вони можуть знову спробувати зайти на нашу територію через кордон, це Куп’янський напрямок. Можливе і відновлення наступальних дій з метою повернення під контроль раніше захоплених ворогом територій в Луганській області», - прогнозує Вадим Скібіцький.

Він також звернув увагу на те, що протягом 11 місяців повномасштабної війни росіяни навчились більш реально оцінювати потужність українських військ. Бо у лютому минулого року вони заходили колонами без будь-якого прикриття, без організованої системи ППО. Тепер вони усвідомили, що тут їх ніхто не зустрічатиме квітами: «Чим більше ми воюємо, тим більше вони роблять висновки. Вони зараз вибудовують більш чітку систему управління по всій лінії фронту, це ми чітко бачимо».

Крім того, росіяни змінюють тактику застосування своїх підрозділів. Якщо рік тому це були БТГр (батальйоно-тактичні групи), то зараз вони повернулися до класичної схеми – бригада, полк, батальйон.

Вони почали створювати штурмові загони, які нараховують 140-160 осіб. Такі загони включають механізовані підрозділи, танки, артилерію, міномети, протитанкові засоби - щоб прориватися на окремих ділянках саме завдяки штурмовим діям.

Що ще важливо - російські війська використовують тактику ПВК «Вагнер», яка була застосована спочатку в Бахмуті, потім в Соледарі. Вони намагаються вести штурмові дії за рахунок нанесення потужних артилерійських ударів з метою повного знищення наших позицій оборони. І це - хвиля за хвилею йде, незважаючи на колосальні людські втрати, які вони несуть.

В той же час, наші військові як і раніше переграють росіян у проявленні ініциативи та ефективних децентралізованих діях на полі бою.

Саме від результатів атаки російських військ на Донбасі залежать плани агресора щодо військових дій на півдні нашої країни, підкреслив Скібіцький: «Це пов’язані речі. Можуть бути відволікаючі маневри, відволікаючі удари, це може бути розвиток успіху, на який вони розраховують на Донецькому напрямку. Але ми маємо достатньо інформації для аналізу та визначення можливого характеру дій противника».

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.