Як козаки грошима друга Путіна український бюджет поповнювали

28 грудня 2022, 11:57
Власник сторінки
експерт, політолог
0
46

Скарбничка арештованих українських активів російських олігархів поповнюється – суд арештував майно на 2 млрд. грн. впливового друга Путіна Алішера Усманова.

Напередодні співробітники СБУ спільно з працівниками Бюро економічної безпеки виявили на території кількох морських портів України підпільні склади російських бізнес-структур, які пов’язані із Усмановим. На них зберігалося понад 160 тисяч тон залізної руди, що була видобута в Україні. Приховану сировину «пташенята з гнізда Усманова» збиралися вивезти до Росії.

Після чого суд за матеріалами СБУ арештував цю руду і тепер вирішується питання про її передачу до  Національне агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Щоб розуміти, наскільки крупній російській рибині вітчизняні правоохоронці зірвали морський вояж з рудою із України, достатньо буде сказати, що Алішер Усманов - шостий у Росії за статками. Він власник таких бізнес-гігантів.Ру як «Металоінвест» та «МегаФон». В російських ЗМІ Усманова називають людиною із найближчого оточення президента РФ і навіть другом Путіна.

Його статки на початку цього року становили $21,6 млрд і впали до $18,9 млрд після запровадження санкцій. (Зокрема, багато писали про те, як Німеччина арештувала супер’яхту Усманова Dilbar, її вартість оцінювали у $750 млн.).

Історія із прихованою росіянами українською сировиною свдчить про їхне намагання на 11-му місяці повномаштабної війни й надалі продовжувати «стричь дивіденди» з бізнеса в Україні as usual.

«За оперативною інформацією, приховану сировину представники країни-агресора намагались нелегально переправити морськими суднами на територію Росії. Після цього корисні копалини планували передати на потреби металургійної галузі та воєнно-промислового комплексу РФ для забезпечення потреб російських окупаційних угруповань", розповіли в СБУ.

Але тепер на вилучене майно накладено арешт. А кошти після його продажи поповнять бюджет нашої країни.

Історія з арештом активів компанії з орбіти Усманова – вже другий за останній місяць успіх в «дерусифікації» вітчизняної економіки. На початку грудня я писав, що, нарешті, закінчується довга зима російського впливу в українській енергетиці.  

Тоді лідеру групи російських бізнесменів (які ще два десятки років тому облаштувалися в українській енергетиці й нікуди з неї йти не збиралися), заступнику голови Держдуми РФ Олександру Бабакову Служба безпеки України повідомила про підозру за ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). А Печерський районний суд столиці наклав арешт на контрольні пакети акцій підприємств критичної енергетичної інфраструктури, що входять у групу VS Energy Бабакова і його партнерів. Таким чином, нарешті вдалося виправити неприпустиму і загрозливу для національних інтересів України ситуацію.

Оскільки на десятому місяці після початку   повномасштабної війни РФ проти України група російських олігархів VS Energy контролювала 10%  українського енергоринку.

Бабаков, Усманов, ….,…. Далі  - буде. Бо, як повідомила СБУ, «тривають комплексні заходи для виявлення всіх прихованих активів російських олігархів, причетних до підготовки і проведення повномасштабної агресії проти України». 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.