Рімейк Херсонського успіху на Запоріжжі

03 грудня 2022, 12:10
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
55
Рімейк Херсонського успіху на Запоріжжі

Міцними точними ударами по російських військах у Запорізької області ЗСУ так само як і у Херсоні змушують росіян забиратися із окупованих територій на Запоріжжі.

За місяці, які минули з початку вдалого застосування Збройними силами України американських HIMARS по важливих російських цілях, у ворога так і не з’явилось скільки-небудь ефективної тактики протидії цим руйнівним ударам.

Що черговий раз підтверджується просто зараз у Запорізькій області. Як росіяни після руйнування їхньої логістики та ударів по ключових військових об’єктах за допомогою американських HIMARS змушені були минулого місяця залишити Херсон, так само вони зараз залишають пристрелені українцями позиції на Запоріжжі. Та відступають поближче до недосяжного - поки що - для  HIMARS’ів свого глибокого тилу.

Цей висновок можа зробити з того, що вони відходять з важливого міста Пологи. Так вийшло, що я ті місця трохи знаю  - три роки тому довелося побувати у розташованих неподалік від Пологів Малій Токмачці, Оріхові та Преображенці.  Так ось, для цього регіону Пологи – це дуже важливий транспортний вузол.

Який розташований у ключовому для цієї частини області місці та якій ворог намагався утримувати якомога довше. А тепер залишає його. Як пояснює Інститут вивчення війни (ISW), пересування російських військ у Запорізькій області свідчить про те, що «російські війська не можуть захистити критично важливі райони на тлі посилення українських ударів по місцях зосередження російських сил та їхній логістиці».

І тому росіяни виводять особовий склад з позицій, розташованих тут - щоб зменшити вплив зростаючої кількості українських ударів по зосередженнях російської живої сили і техніки.

Експерти ISW також вважають, що відхід з Пологів є особливо примітним, оскільки населений пункт знаходиться на критично важливій дорожній розв’язці. І російським силам, ймовірно, буде важче захищати ще одне дуже важливе для позицій росіян в області місто Токмак під час українського контрнаступу без контролю над цією розв’язкою.

ISW приходить до висновку, що відхід з критично важливої позиції може свідчити про те, що російські війська не можуть захистити всю лінію фронту в Запорізькій області і визначають пріоритетні місця для зосередження сил.

В той же час, за даними розвідки Британії, на дії та маневри росіян у Пологах та на інших окупованих територіях впиває такий серйозний чинник як посилена логістичними проблемами нестача боєприпасів.  

Відзначається, що відхід російських військ із західного берега Дніпра у листопаді  надав Збройним силам України можливість завдати ударів по додаткових російських логістичних вузлах і лініях зв'язку.

Ця загроза з високою ймовірністю спонукала російських логістів перемістити вузли постачання, в тому числі залізничні перевантажувальні пункти, далі на південь і схід, йдеться в огляді британської розвідки.

Зокрема, російським логістичним підрозділам необхідно проводити додаткові трудомісткі вантажно-розвантажувальні роботи з залізничного на автомобільний транспорт. В той же час автомобільні перевезення для постачання російських передових оборонних позицій залишатимуться вразливими для української артилерії, констатує розвідка Великої Британії. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.