Українські електрокари: потрібні вчора, реальні сьогодні, вигідні завтра

18 травня 2022, 13:59
Власник сторінки
0
485
Українські електрокари: потрібні вчора, реальні сьогодні, вигідні завтра

Чому конвеєрний випуск “Козаків” та інших варіацій вітчизняного електроавтопрому є реальною перспективою відновлення післявоєнної економіки

Нещодавно керівництво КМДА оприлюднило результати аналізу даних екологічного моніторингу за час бойових дій. Виявляється 80% забруднення повітря у столиці припадає на… автомобільний транспорт.

До такого висновку дійшли після того, як до звільненої від окупантів Київської області почали повертатись мешканці. Чимала кількість, звичайно ж, власними автівками.

Інформацію київських екологів доповнюють більш ранні дослідження американських вчених. Так, за словами Сьюзен Аненберг, професорки охорони навколишнього середовища та гігієни праці університету Джорджа Вашингтона, автомобільні вихлопи стали причиною астми у понад 2 млн. дітей по всьому світу. Особливо гостро, стверджують дослідники, проблема постає на території великих міст. На них припадає дві третини випадків захворювань.

Разом з тим тенденції світової автоіндустрії свідчать про чіткий курс на екологізацію поїздок. Варто лише озирнутись навколо і порівняти кількість Leaf'ів та Tesla на вулицях українських міст навіть з минулим роком. Ба більше, автовиробники-гіганти трансформують виробництво в бік чистих технологій. Навесні 2021 року  Reuters з посиланням на власні джерела повідомила про наміри компанії Hyundai скоротити на 50% виробництво двигунів внутрішнього згоряння. В грудні видання Korea Economic Daily сповістило про закриття автоконцерном підрозділу з проєктування таких двигунів. 

В листопаді за підсумками кліматичного саміту в Глазго з'явилась декларація про повну відмову від дизельних та бензинових двигунів до 2040 року. Її підписали такі автовиробники як GM, Ford, Mercedes, Volvo, Jaguar/Land Rover та китайський концерн BYD. А також Великобританія, Індія, Австрія, Польща, Канада, Турція та інші країни.

А де ж тут Україна, запитаєте ви? Окрім, звісно, придбання та використання електрокарів.

Україна теж зробила перший крок в напрямку екологічного транспорту. Невеликий такий крок на рівні стартапу, що народився на моїй рідній Дніпропетровщині. Там підприємство Kozak EV почало переобладнання вітчизняних ЗАЗів (“Таврія” та “Славута”) в електромобілі. Базовий варіант - автівка з батареєю на 12 кВт*год та мотором на 38 кВт. Такий агрегат здатний подолати до 130 км на одному заряді. Вартість переобладнання - близько 3700 доларів. Отже можемо!

Але також можемо вийти за рамки стартапу. Без перебільшення легендарний ЗАЗ до війни працював на низьких потужностях, переважно збираючи автівки іноземних концернів (Renault, Кia) та автобуси. Водночас це єдине підприємство в Україні, що має потужності повного виробничого циклу. Могло б бути більше, але львівський ЛАЗ демілітаризували знищили та порізали на метал ще раніше.

Звісно наразі не йдеться про світову славу та “перегнати “Теслу”. Проте забезпечити українців недорогим та ремонтопридатним електротранспортом - можливо. Навіть з урахуванням імпорту окремих комплектуючих, до яких на відміну від підсанкційного агресора, Україна має доступ. Адже в деяких випадках не варто вигадувати велосипед.

І це не про “импортозамещение”, а про диверсифікацію. Закордонні електрокари не зникнуть і не мають зникати. А от українці, яким не по кишені Tesla, отримають доступ до більш бюджетних та різносегментних автівок вітчизняного виробництва.

Ба більше. Не варто забувати про те, що Дніпропетровщина - потужний промисловий регіон.Моє рідне Кам'янське - один з його індустріальних центрів. Тож розташування допоміжних супутніх виробництв за необхідності не стане проблемою ані ресурсною, ані кадровою.

Годі й говорити про актуальність таких змін на тлі паливної кризи та розвитку альтернативної електроенергетики. Після перемоги Україна відбудує та безумовно покращить свою інфраструктуру. Позитивним фактором може стати попит та її модернізацію, який створить оновлене автовиробництво.

Знову ж, пам’ятаємо й про вітчизняну екологію  у розрізі користування транспортом. І про євроінтеграцію та зацікавленість партнерів у екологічності доріг, в тому числі фінансовій, також не варто забувати. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,экология,Украина-Россия,промышленность,электромобили,Каменское,Война в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.