Візит Патріарха Варфоломія в Україну на тлі московських провокацій

19 серпня 2021, 17:10
Власник сторінки
0
21
Візит Патріарха Варфоломія в Україну на тлі московських провокацій

Всі ми чекаємо 30-ту річницю Нашої Незалежності, чекаємо і візиту Константинопольського Патріарха. Не так давно він надіслав свої вітання предстоятелю та віруючим Православної Церкви України з нагоди

12 серпня митрополит Київський і всієї України Епіфаній з супроводжуючими особами розпочав візит на о. Імврос (Туреччина) з нагоди святкування 60-річчя висвячення Вселенського патріарха Варфоломія у диякона. Острів Імврос є батьківщиною Патріарха Варфоломія. Тут у селі Агіос Теодорос він народився 29 лютого 1940 року, а 13 серпня 1961 року був висвячений у сан диякона. Предстоятель ПЦУ прекрасно володіє грецькою мовою, яка є міжнародною для всього Православного світу. Саме завдяки грецькій мові Епіфаній познайомився, а потім і зблизився із Вселенським Патріархом Варфоломієм. «Я був ще світською людиною і жив в Афінах. Напевно, це був 2006 рік», — згадує митрополит. Він потрапив до складу делегації, яка, з благословення Патріарха Філарета, їздила до Варфоломія просити автокефалію.

«І тоді, спілкуючись зі мною, Варфоломій сказав мені пророчі слова: „Ви повернетеся до України та на вас чекає служіння Українському народу“, — продовжує митрополит. — Я всерйоз це не сприйняв і навіть забув. Тільки зараз розумію, що це було пророцтво. Так склалося, що з тієї першої зустрічі ми зблизилися. І хто міг думати, що доля поверне так, що я буду на чолі Української церкви?». Вони і зараз на зв’язку: «ми говоримо і по телефону, і особисто, коли я відвідую Константинополь. Через пандемію довго не було такої можливості. Зараз ми очікуємо його приїзду в Україну».

Вранці 13 серпня урочисту літургію з нагоди ювілею провели Вселенський Патріарх Варфоломій, Патріарх Олександрійський і Папа всієї Африки Феодор, митрополит Київський і всієї України Епіфаній, ієрархи — представники кіпрської та Елладської церков. Тобто всі ті ієрархи, що підтримали наш народ у його майже віковій боротьбі за церковну автокефалію.

Два з половиною роки в Україні вже є незалежна церква. Більше півсотні архієреїв відмовилися від особистих амбіцій, щоб створити її в 2018 році. Насправді ії будівництво тільки почалося. ПЦУ створено у 2018 році за ініціативою колишнього президента України Петра Порошенка та Константинопольського Патріарха Варфоломія шляхом злиття Київського Патріархату, УАПЦ та деяких частин РПЦвУ.

5 січня 2019 року Вселенський Патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію і передав його предстоятелю Православної церкви України Епіфанію. Після цього ПЦУ була визнана єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії. «Ми дарували вам справжню внутрішню церковну самостійність у вигляді автокефалії і це не просто назва, оскільки ми бачили сльози багатьох героїв і святих побожного українського народу, які вздовж течій Дніпра добиралися до нас у прагненні отримати Помісну Церкву, позбавлену зовнішнього втручання, яке мало-помалу змінювало мову і традиції, звичайно і після створення нової незалежної і суверенної Української держави», — написав Патріарх Варфоломій у своєму зверненні до українців на честь Хрещення Руси-України.

Нашу Помісну Церкву визнали першоієрархи Олександрійської та Елладської церков, а в 2020 році — предстоятель Кіпрської церкви. Російська православна церква відповіла на визнання розривом відносин з Константинопольським патріархатом і тими предстоятелями і архієреями Помісних Церков, хто прийняв українську автокефалію.

Нині більшість українців (57%) позитивно ставляться до візиту Константинопольського Патріарха Варфоломія в Україну. Водночас серед прихильників Московського патріархату 49% позитивно ставляться до візиту Константинопольського патріарха і лише 15% − негативно. Такі дані всеукраїнського опитування громадської думки Київського міжнародного інституту соціології, проведеного протягом 25-28 червня 2021 року.

Мабуть за 15% задурених стоїть Москва. І ця наша підозра невипадкова. Адже, глава МЗС путінської Росії Сергій Лавров (Калантаров) дав, зокрема, інтерв’ю телеканалу «Росія-24», в якому вчергове напав на Сполучені Штати, заявивши, що саме США створили Православну Церкву України, яку він назвав розкольницькою і незаконною. «Ми чітко розуміємо, що дії Константинополя, яким безпосередньо маніпулює Вашингтон, не мають нічого спільного з ідеалами Православ’я». Коментувати цю маячню зайве, але відзначимо, що ні самі московіти, ні їхні агенти в рясах в Україні вже майже два з половиною роки махають руками після програної ними бійки та зовсім не думають якось удосконалювати свою псевдо-аргументацію. Воістину, тих, кого Бог бажає покарати, він позбавляє розуму. Такими є наслідки відпадіння від віри.

Так от і РПЦвУ не бажає приїзду Патріарха Константинопольського Варфоломія в Україну та не братиме участі в заходах з ним. Про це заявив керуючий справами «УПЦ» митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, йдеться в повідомленні на сайті Синодального інформаційно-«просвітницького» (а точніше затемницького) відділу РПЦвУ

У РПЦвУ побоюються, що візит Вселенського Патріарха Варфоломія спровокує нові переходи парафій та окремих віруючих до ПЦУ. Тому неодноразово адепти РПЦ, поряд з хоругвами і плакатами з найменуваннями єпархій, несли прислані з Москви плакати з написами «Варфоломей, прочьизУкраины», «Стоп рейдерство Варфоломея!», «УПЦ наша Церковь на нашей земле!», «Не отдадим святынь!», «Варфоломей=раздор!», «За нашу веру в Христа стоять готовы до Креста!», «Конституция для выполнения, а не для нарушения!», «Варфоломей — не папа!», «Стоп Варфоломей!», «Святой князь Владимир, защити нас от Варфоломея!», «Нет дискриминации УПЦ!», «Варфоломей, руки прочь от святых лавр!», «Пан Варфоломей, мы вас не ждем!», «Варфоломей, не воруй наших церквей!» и т.д.

Слід зазначити і плакат «не віддамо своє ім’я!» — йдеться про побоювання з приводу планів влади повністю і офіційно перейменувати «УПЦ» у РПЦ в Україні. «5 канал» видав репортаж про хресну ходу УПЦ МП під назвою «Свято Московського мракобісся». Інші ЗМІ справедливо говорили про те, що хода спровокує спалах коронавірусу, оскільки серед парафіян РПЦ досить багато анти-щеплювачів і тих, хто вважає, що в храмах все нібито стерильно. Не виключено, що російські куратори розраховують на сплеск штаму «дельта» в Україні після всіх цих заходів, щоб якось затьмарити або ускладнити візит Патріарха Варфоломія до Києва. Не дивно, адже люди для них — просто сміття.

Але подібного роду ходами по жарі та істеричними закликами справа не обмежилася. 15 липня 2021 року в Свято-Успенській Почаївській лаврі (до слова казати, гнізді різноманітних псевдо-християнських забобонів та розсаднику мракобісся) з благословення колишнього керівника української церкви Онуфрія (Березовського) відбувся з’їзд чернецтва РПЦвУ, в якому взяли участь намісники (ігумени), настоятельки і представники монастирів та скитів РПЦвУ. Всього в заході взяли участь 22 архієрея та близько 300 намісників (ігуменів), настоятельок і представників монастирів та скитів.

У їхньому звіті, написаному за «рибою» з московського Чистого (Обухового) провулку, де, до речі знаходиться «калабухівський дім», де булкаківський професор Преображенський намагався зробити з собаки людину, йдеться, що зібрання закликало «оцінити наслідки своїх дій і переглянути своє рішення про надання Томосу ПЦУ». Ну що тут сказати, не буде він їх слухати. Але в той же час це непряме (за принципом «від противного») визнання сили Томосу. Відзначимо і таку деталь: Томос можуть надавати тільки Материнські церкви (Константинопольська, Антіохійська, Олександрійська та Єрусалимська), а дочірні такого право не мають. Але всі ці охоронці істини повісили прямо перед входом до Лаври інформацію про те, що нібито Олексій Другий (Рідігер) «дав Томос Україні». Навіть брехати правильно не можете. «Чия б корова мукала, а ваша краще б і не пукала».

Не запізнилася відповідь з Константинополя від митрополита Деркийського Апостола (Даніїлідиса) на звернення стражденних ченців РПЦвУ до патріарха Константинопольського Варфоломія. У відповіді міститься заклик англійською мовою: навчитися мовчати і прибрати руки від спадкоємця тих, хто зробив їх християнами. Також він заявив, що РПЦвУ — не церква, а «сучасний протестантизм», і зажадав не тільки «вчитися серйозно смирення і послуху», а й «вчитися, як потрібно вчити, у тих, хто звернув вас у християнство». Краще і не скажеш. Мабуть, вони вже остаточно увірували, що Дух Святий виходить з будки Шарікова, яку Володимир Гундяєв мав би зберегти на території свого офісу.

Та цим істеричні витівки містечкових москвофілів не закінчилися. Так, днем раніше 14 серпня, церковні активісти, замість того, щоб помолитися біля мощів, провели біля Києво-Печерської Лаври «акцію» проти приїзду Патріарха Варфоломія до Києва. Віруючі прийшли з плакатами та намагалися їх розклеїти біля центрального входу, адже вони категорично проти такого візиту. На цю акцію парафіян РПЦвУ цілком адекватно відреагувала охорона.

Такі події відбувалися в центральних точках РПЦвУ, а що на місцях? І там теж «маразм міцнішав». Так, віруючі і духовенство Кіровоградської та Одеської єпархії приєдналися до флешмобу «Варфоломій, ми тебе не запрошували, ми тебе не чекаємо» проти візиту Константинопольського Патріарха Варфоломія в Україну. Приєднатися до флешмобу та висловити свою думку щодо візиту Константинопольського Патріарха запрошують і вірян з інших єпархій РПЦвУ. Фанатики Шарікова закликали Патріарха Варфоломія скасувати свій візит на урочистості в День Незалежності України.

Але деякі прибічники РПЦвУ виявилися або менш радикальними, або більш хитрими. Вони все-таки не стали закликати Варфоломія відмовитися від відвідування України. Як стало відомо, Вселенський Патріарх 21 серпня о 9:00 збирається зустрітися зі спікером українського парламенту Дмитром Разумковим. Там Патріарха спробують зустріти адепти РПЦ. Вони хочуть розповісти йому «про рейдерство ПЦУ». Тобто дуже по-християнськи вже не брехати, як у Почаєві, а наклеп розповсюджувати.

Днями позицію Російської Православної церкви з цього питання представив голова Відділу зовнішніх церковних зносин, колишній британський музикант, митрополит Іларіон. Він не тільки повторив всі їхні «аргументи» про так звану не-канонічність ПЦУ, але, як стало нам відомо, з інсадерських джерел у Ватикані, завітав товариш Алфєєв і до вічного міста. А там почав він буквально рвати та метати, говорити про те, що ПЦУ створили підступні єзуїти, або французькі славісти, що, чи то знайшли грамоту про продаж митрополії, чи то її підробили, став звинувачувати і деяких митрополитів ПЦУ (раніше УПЦ КП) в змові з ватиканськими лобі. Ну йому для ввічливості сказали, що вони готові виступити посередниками у врегулюванні спору між другим і третім Римами. Він не зрозумів гумору і повернувся до себе у Москву, бо Шаріков мав якраз повернутися з відділу очистки. Мабуть, навіть там наверху вже давно вичерпалася не те аргументація, а й банальна логіка зі здоровим глуздом укупі. Залишилися тільки гординя і порожні амбіції.

При цьому Іларіон назвав великою проблемою православно-католицького діалогу той факт, що у взаєминах з Католицькою Церквою Константинопольський Патріарх Варфоломій позиціонує себе як глава всієї православної церкви. Така позиція московської ординської митрополії викликає жаль у Ватикані, а в ряді західних країн католицьке співтовариство і зовсім вважає її невірною. Це тільки на руку Константинопольському патріархату і ПЦУ.

Із спекотного Риму перенесемося в тиху (перед очищенням бурею) Білорусію. Там є адекватні церковники, кому московська отрута вже набридла. Місцевий митрополит зазначив у своєму виступі, що і серед його пастви завелися потенційні «розкольники», які хочуть свого Томосу від Патріарха Варфоломія. Про це зокрема заявила і обраний президент Білої Русі, пані Тихановська, перед зустріччю з президентом Байденом.

У ході візиту Патріарха Варфроломея запланована зустріч з президентом Зеленським, послами Туреччини і Греції, обід з ієрархами ПЦУ. Вселенський Патріарх зустрінеться прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та Головою Верховної Ради Дмитром Разумковим; візьме участь у церемонії покладання квітів до пам’ятника жертв Голодомору; проведе спільні з митрополитом Епіфанієм літургії в Михайлівському та Софійському соборах; проведе вечірню в Андріївській церкві (цей храм — ставропігія Вселенського Патріархату); зустрінеться з дітьми загиблих в результаті конфлікту на Донбасі; візьме участь в урочистостях з нагоди ювілею Дня Незалежності.

Складно зараз прогнозувати чи буде його візит ефективним в плані побудови ПЦУ, посилили перехід нових парафій з МП, чи прискорить продовження міжнародне визнання, але надія на це є. Можна не сумніватися в тому, що на якісь провокації МП підуть і фанатики РПЦ. Тож будемо спостерігати за процесом.

Іван Верстянюк,
оглядач

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Церква,Україна,патріарх,ПЦУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.