НОВОУКРАЇНСЬКА ГРОМАДА.

20 липня 2021, 20:48
Власник сторінки
0
463

Конфлікт у райдержадміністрації, чи спроба «Моськи» стати рівною «Слону»?

Для пересічного громадянина розподіл влади на центральну і місцеву здається явищем самим собою зрозумілим. Але не всі усвідомлюють, що саме зараз, як ніколи раніше, влада в країні чітко поділяється на центральну, яку назначають з Києва та місцеву, яку люди самі обирають. Звідси і відповідальність, про яку так багато говорять політики, і реальна можливість у громадян вимагати та контролювати її діяльність. Якщо цього не відбувається, то це говорить про вкоріненні хвороби стосунків в громадах. А ще – про те, що сама формула децентралізації по-українські лише в теорії ефективна, адже на місцях досі зберігається дуалізм влади між обраними знизу і призначеними зверху.

Більшість владних важелів завдяки децентралізації реально опинилась в руках у влади на місцях. Так голови та депутати об’єднаних територіальних громад отримали реальні управлінські повноваження, які відібрали у очільників районних державних адміністрацій. І здавалось би це дуже і дуже позитивні зміни, адже свій голова якого люди обрали завжди буде ближче до людських інтересів, чим чиновник якого незрозуміло за які заслуги призначив Президент сидячи у кабінеті в далекій столиці. І посадовці адміністрацій в своїй діяльності повинні всіляко допомагати місцевій владі.  Однак в реальному житті ситуація може виглядати інакше.  У деяких регіонах країни відбувається неприкритий конфлікт між місцевою владою, обраною людьми, та призначеними чиновниками. Причини у кожного конфлікту різні, але точно  таке протистояння не на користь спільному ділу громад.

Не оминули такі проблеми і Кіровоградщину. Але тут викликає іронію той факт, що така ситуація виникла у Новоукраїнці, регіоні який не просто був лідером області в процесах децентралізації, а ще й безпосередній керівник Новоукраїнки -  Олександр Корінний є головою Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад. Однієї з найавторитетніших організацій, що опікується питаннями діяльності об’єднаних громад. 

Новоукраїнську громаду Корінний очолює з 2010 року, і кожного разу люди переобирають його, віддаючи за нього голоси на виборах. А це означає що йому довіряють, бо бачать що місцева влада працює. І якщо аналізувати повідомлення ЗМІ за останні роки, то з Новоукраїнки здебільшого надходили новини про те, що там постійно відбуваються якісь зміни на краще. Однак останнім часом все змінилось. 

«Тишь, гладь и божья благодать» яка панувала в Новоукраїнці,  почала здригатись від скандалів. І одним з ініціаторів цих скандалів люди називають Андрія Максюту, якого нещодавно було призначено на посаду заступника голови Новоукраїнської райдержадміністрації. Після свого призначення він активно взявся виявляти недоліки у роботі місцевої влади, кричачи про це де лише можливо.  Безумовно недоліків не може бути тільки у тих, хто нічого не робить. У тих хто працює завжди є до чого причепитись. Але для Новоукраїнки ця ситуація взагалі виглядає дико. Як таке взагалі можливо, що Новоукраїнці кожного разу на виборах довіряють своєму голові, а тут приїжджає хлопчина з Кіровограду і одразу бачить що все начебто погано. Невже люди дурні? Невже вони самі нездатні бачити що відбувається у їх громаді? Адже якщо в Новоукраїнці все було б так погано як говорить новопризначений заступник голови райдержадміністрації, то люди не обирали б Корінного головою декілька разів поспіль.

Це дуже дивна ситуація, яка повинна мати свої причини. Серед останніх можна виділити  найбільш вірогідні:

- Місцева влада Новоукраїнки не справляється зі своїми обов’язками, а тому Андрій Максюта, як заступник голови райдержадміністрації робить все правильно постійно вказуючи їм на недоліки;

- Існує конфлікт між місцевою владою Новоукраїнки та райдержадміністрацією, а Андрія Максюту взяли заступником спеціально для того щоб він «протистояв» Корінному;

- Андрія Максюту призначили на посаду заступника голови РДА щоб «гарна людина без діла не сиділа», а в нього «зірвало дах» від перспективи і його, як кажуть, «понесло».

Що ж, розглянемо кожний із цих сценаріїв.

Якщо місцева влада не справляється, і Андрій Максюта «великий молодець» що тільки він бачить правду і наважується розказувати про це, то в цьому регіоні  Кіровоградщини великі проблеми, адже внаслідок якогось чудного вірусу, чи з якоїсь іншої причини більшість  мешканців Новоукраїнки як-то кажуть «подуріли», адже тільки так можна пояснити, чому на останніх виборах більшість виборців проголосували за Олександра Корінного, та в черговий раз переобрали його головою, тим самим схваливши результати його роботи у минулій каденції.  Але здоровий глузд підказує, що навряд таке можливе!

Якщо ж приймати до відома можливість  існування конфлікту між місцевою владою та райдержадміністрацією, то в такому випадку стає більш менш зрозуміло, навіщо такий персонаж як Максюта знадобився у складі керівництва РДА, адже все його політичне амплуа побудоване на критиці та популізмі. І він дуже добре підходить на роль «борця за все хороше та крикуна про все погане».  Але при більш детальному розгляді і ця версія незважаючи на її логічність теж не виглядає правдивою, оскільки сама по собі фігура Андрія Максюти досить жалюгідна щоб протипоставлять її Корінному. Щоб б не казали про Корінного, але люди справді його підтримують. Погодьтесь, «Корінний проти Максюти» -  це майже те саме як в байці про «Слона і моську». Невже керівники державної вертикалі, яку на місцях представляє райдержадміністрація не розуміють цього? Вони ж розумні люди, тому не можуть цього не усвідомлювати. Якби справді хотіли протиставити когось Корінному, та безсумнівно підібрали би якусь серйозну людину, а не таку дрібноту як Максюта. Тому ця версія теж малоймовірна.

Таким чином, третій варіант, зазначений вище, можливо має найбільші шанси опинитись правдивим, адже Андрій Максюта справді буває потрібним, оскільки є професійним «навколо політичним» ділком. Який на відміну від справжніх політиків не користується підтримкою людей  та не здатний перемогти на виборах, проте  добре виступає в ролі різного роду кандидатів  та активістів. Кожен заробляє на життя як може і тому не варто концентрувати увагу на тому що Андрій Максюта все життя працює в ролі «подтанцовки». Що тут такого?  Політична боротьба часто буває боротьбою брудною, і заради перемоги в ній «не гріх» і всякий непотріб залучати. Не поглиблюючись в питання як і кому із числа  справжніх політичних діячів встиг прислужитись Максюта, що зміг випросити посаду  цілого заступника голови райдержадміністрації, зосередимось лише на питанні хто він взагалі такий.

А він звичайний такий собі молодий та активний хлопчина, який отримавши диплом фізкультурника, почав шукати свій шлях у житті. І все у нього стало як у прислів’ї «а парень шёл к успеху», однак серйозного хлопця з Максюти не вийшло, як подейкують його старі знайомі історія з отриманням судимості дуже «охладила пыл».

В такому випадку потрібно було знову «шукати себе» і він знайшов, ставши професійним «громадським діячем». Чому в лапках? Тому що на жаль в Україні «громадськими діячами» часто не стають, а називають себе люди без певного роду занять і прикриваються ним, щоб прикрити свої пошуки заробити на довірі людей ефемерним згаданим визначенням. Дехто з них є типовими «городскими сумашедшими», а дехто дрібними аферистами, яким конче треба засвітитися і після чергових проблем з законом волати про політичні переслідування. Спочатку Максюта пробував «розводити» на кошти дрібних підприємців, використовуючи для цього зареєстровані ним громадські об’єднання Кіровоградська обласна громадська організація «Комітет по боротьбі з корупцією в органах державної влади та правоохоронних органах», Кіровоградський обласний благодійний фонд святих Первоверховних апостолів Петра і Павла.  А коли трошечки підріс, то спромігся пролізти в Комуністичну партію України, навіть отримав завітну корочку помічника народного депутата, якою розмахував при найменшій можливості, намагаючись хоч щось «замутить», адже робота помічником депутата була на громадських засадах, а тому заробітну плату ніхто йому не платив.

Коли у Комуністів справи пішли погано, Максюта переметнувся до Радикальної партії Ляшка, а коли зрозумів що в Ляшка йому теж «нічого не світить», переорієнтувався на «Наш край», встигнувши побувати ще й у Європейській партії України. Так ніде в нього нічого і не вийшло. Ну от така закономірна «несправедливість» - в жодній партії не дають Максюті дорогу у велике політичне життя.

А що ж робити в такому випадку, невже як всі нормальні люди йти працювати? Напевне ні, навіщо це робить якщо можливо заробляти на життя будучи «політичною тітушкою». І справді зібрати якийсь проплачений мітинг, зареєструватись технічним кандидатом на посаду міського голови, покричати в ЗМІ та інша тому подібна діяльність – це теж робота яку хтось повинен робити.  

Головне в цьому причепитись до серйозних людей, які будуть давати тобі можливість заробляти таким чином. І Максюті це вдалось, виконавши завдання з цькування новообраного мера Кіровограда, за результатами кулуарних домовленостей між мером та хазяями Максюти, від отримав посаду  керівника спецінспекції в структурі Кіровоградської міської ради.  Однак навіть ці домовленості між впливовими людьми не змогли убезпечити Максюту, адже з роботи йому довелось звільнитись, адже інформація про його «шалості» з вимагання грошей у підприємців дійшли до відома спецслужб. І тому аби не отримати нову судимість, довелось звільнятись «по тихому».

І знову перед Максютою замаячило небуття, але його не забули, підібравши йому тепленьке місце в райдержадміністрації.

Підкреслимо, що ми свідомо не акцентуємо увагу на персоналіях тих, хто опікується долею Максюти, адже це дійсно поважні люди, які справді користуються підтримкою виборців, а тому на відміну від самого Максюти заслуговують на повагу.      

А щодо самого Максюти, та його поведінки, то здавалось би, якщо поважні люди тобі допомогли і влаштували на роботу, то працюй собі тихенько, а ні завдавай всім клопоту, патякаючи казна що. Та ні знову щось не складається. Можливо Максюта  повірив в те, що нарешті він виріс та став справжнім політиком, а тому на теренах Новоукраїнки може «розвернутись» і що саме тут він розпочне нове життя, і саме для цього почав хаяти місцеву владу ?  Однак для нього буде дуже прикро, якщо жителі громади у відповідь на зухвалу поведінку присланого з Кіровограду Максюти обуряться та плюнуть йому в обличчя, чи ще гірше викинуть в бак для сміття, щоб знав як хаяти та поливати брудом зусилля всієї громади, що дотична до успіхів які є в Новоукраїнці.  

А щодо самого конфлікту, то хоча ми детально розглянули найбільш вірогідні причини його виникнення, жодної упевненої відповіді все одно так і не знайшли.  Конфлікт між місцевою владою Новоукраїнки та керівництвом райдержадміністрації все таки є, і він не на користь ні громаді ні державі. Хоча може все таки це не конфлікт між гілками влади а всього лише спроба «моськи» Максюти показати себе рівним «слону» Корінному ? І за рахунок цієї критики таки нарешті розпочати свій самостійний шлях в політичному житті, закінчивши з «подтанцовкой». Напевно можливо і таке.

  З упевненістю можливо сказати тільки те, що щось в реформі децентралізації недороблено, раз такі конфлікти виникають. Адже насправді Новоукраїнка розвивається, і щоб побачити це не потрібно вивчати результати виборів, адже все що тут зроблено видно неозброєним оком.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.