Що таке хакатон, і чи можна його "відправити" на карантин?

09 червня 2021, 23:11
Власник сторінки
IT entrepreneur, ITdepo.org, Hackathon.Expert, Infosoft.ua
0
28

Розглянемо, що таке Хакатон, як він організований в offline та online, на прикладі досвіду ГО Hackathon.Expert.

Що таке хакатон, і які формати його проведення.
Термін "хакатон" складається з двох слів: хакер і марафон. При цьому "хакер" - в позитивному контексті. Це фахівець, який зламує проблему, знаходить її рішення. Друге слово - марафон, тому що часто хакатон триває два дні і дві ночі, без перерви. Тобто, хакатон - це забіг на витривалість, де команди за короткий час знаходять рішення нетривіальною проблеми, розробляють завершений продукт з мінімальним робочим функціоналом.

Як правило хакатони проводять в сфері інформаційних технологій, але також набирають популярність legal tech, edu tech.

Порівняємо хакатон з олімпіадою

Загальні ознаки:

1. Регламентовані час початку і завершення.
2. Є заздалегідь розроблені правила проведення події.
3. Підготовлено завдання для учасників, постановку яких вони не знають до початку події.
4. За підсумками та олімпіади, і Хакатона визначається переможець.

відмінності:
1. Як правило на Хакатони беруть участь команди від двох осіб.
2. На Хакатони є кілька треків / потоків, в кожному з яких окреме завдання, і команда на старті вибирає, над якою з них буде працювати.
3. Визначення переможців. На олімпіаді передбачається, що у завдання є правильне рішення. На Хакатони, як правило, переможцем стає команда, яка на думку журі у відведений час запропонує рішення з кращою точністю, ніж інші учасники.
4. Загальна тривалість. Хакатон - це завжди забіг "на довгу дистанцію" (як правило, два дні без перерви), олімпіада триває, як правило, кілька годин (до п'яти).

Хто ставить завдання?

Як було згадано раніше, хакатони проводяться в кілька потоків.

У кожного потоку є компанія-спонсор, яка і ставить задачу. Компанія спільно з організаторами надають галузевих експертів, які протягом Хакатона надають консультації командам-учасникам. Якщо формат offline - експерти знаходяться на локації, і вживу коммуницируют з учасниками.

Як проходить хакатон

Спочатку події, на відкритті, озвучуються завдання від компаній. Далі командам дається до півгодини, щоб визначитися із завданням, над якою працюватимуть наступні два дні. На другий день Хакатона кожна команда повинна отримати "допуск" до фінальної презентації, від одного з експертів. І ось, в заздалегідь оголошене час, відповідно до черговості, команди роблять фінальні презентації своїх рішень. Залежно від кількості допущених команд, але як правило, час на презентацію становить три-п'ять хвилин. І ще стільки ж часу на питання від членів журі. Під час виступів, журі ставлять бали командам за кількома критеріями: готовність мінімально життєздатного продукту, презентація рішення, і т.п. Після виступів команд та обговорення експертів - оголошуються переможці. Переможці отримують призи.

Розвиток soft-skills і hard-skills учасників

Сам формат Хакатона передбачає інтенсивну роботу над завданням в команді. Учасники, як правило талановиті студенти старших курсів вищих навчальних закладів, розвивають як hard-skills, так і soft-skills. Підсумуємо викладене раніше:

1. Концентровані комунікації учасники-експерти (soft-skills, hard-skills).
2. Командна робота (soft-skills).
3. Пошук спеціалізованої інформації / вже опублікованих подібних рішень (hard-skills).
4. Рішення завдання і розробка робочого продукту в відведений час (hard-skills).
5. Презентація рішення на фінальних жорстка (soft-skills).

Перехід на remote

Хакатони завжди проводилися offline. Організатори заздалегідь резервували локацію, обладнали всім необхідним, міні-фудкортом. Кілограми кави, десятки (а іноді сотні) піц, кейтеринг, подовжувачі для підключення зарядних пристроїв. Безперервна метушня і вирішення питань від "чому хтось зайняв зарезервований зал" до "одночасно пропали електрику і інтернет" ...

Так було, поки у наше життя не увірвалася пандемія COVID-19.
Організатори IT-хакатонів, в числі перших, адаптувалися під нові умови життя.
І винайшли хакатони заново.

За підрахунками організаторів Hackathon.Expert, в підготовку першого online Хакатона було інвестовано понад 200 людино годин (без урахування часу на PR). При цьому, хакатон для учасників сам по собі є також Хакатони і для організаторів. На локації є можливість звернутися до представника локації за строковим питання. Або включити автомат, якщо пропала електрика. В онлайні же все повинно бути "зрежисована" до найдрібніших деталей заздалегідь. З резервними варіантами вирішення можливих форс-мажорів.

Нижче - витримка завдань, великими мазками, вирішених організаторами при підготовці першого online Хакатона в березні 2020:

1. Розробка інструкції участі і проведення Хакатона - для учасників.
2. Розробка методології комунікації учасників з експертами.
3. Новинний канал і групи для спілкування організатори-учасники.
4. Методологія і форма оцінювання проектів журі.
5. Сайт події з інструкціями і формою запису на консультацію до експертів.
6. Підготовка конкурсів для учасників.
7. Вибір призів переможцями, логістика, online-сертифікати.
8. і т.п.

Станом на дату публікації даної статті представляється складним знайти переконливі аргументи (в т.ч. економічні) для проведення хакатонів offline. Так, є неповторна енергетика фізичного перебування на локації. Але і це відчуття стає виразним після четвертого-п'ятого Хакатона. А після кількох хакатонів online - "оцифровується".
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: конкурс,освіта,Олімпіада
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.