Кому вигідно закривати очі на торгівлю фейковими довідками на COVID-19?

14 травня 2021, 16:43
Власник сторінки
народний депутат України
0
10097
Кому вигідно закривати очі на торгівлю фейковими довідками на COVID-19?
фото: pixabay

З наближенням періоду відпусток в Україні розгорнулась торгівля «липовими» довідками з результатами тестів на коронавірус

Періоди криз – це завжди нові можливості. Проте широкі можливості в такі часи відкриваються і для шахраїв. Пандемічні реалії останніх двох років показали українцям все розмаїття «мутацій» шахрайських схем: неначе гриби після дощу, з’являлись цехи, де виготовлялись масштабні партії «палених» антисептиків, а там, де зручно, прокручувались мільйонні афери з придбанням засобів індивідуального захисту для медустанов.

Пригадаймо минулорічну історію, яка сталась на Закарпатті. Замість якісного захисного одягу та респіраторів місцеві лікарі отримали товар низької якості, а внаслідок махінацій державі було нанесено збитки у 30 мільйонів. Якщо врахувати, що подібні випадки по країні – не рідкість, то можна лише уявити, якою є реальна сума «відкатів» на коронавірусних закупівлях. Комічним виглядав і продаж на самому початку пандемії в деяких аптеках псевдо-профілактичних ліків від COVID-19.

На біді в нашій країні заробляють, як можуть, а найстрашніше те, що чимало шахраїв знаходяться саме у тих владних кабінетах, де мала б насправді напрацьовуватись стратегія захисту країни від коронавірусу і варіанти контролю ситуації з COVID-19. Та у нас, чомусь, все навпаки: на тлі загального хаосу з вакцинацією народжуються нові шахрайські схеми, а з наближенням періоду відпусток розгортається ще й онлайн та навіть офлайн торгівля «липовими» довідками з результатами тестів на коронавірус. Контроль за фальсифікацією довідок лежить поза компетенцією МОЗ, а факти подібних злочинів правоохоронці документують кволими темпами.

Пандемія брехні

Торгівлею довідками про стан здоровя українців не здивуєш. Чимало сайтів пропонують повний спектр послуг з виготовлення таких документів: від фейкового лікарняного до довідки від нарколога та психіатра. Та з настанням пандемії перелік таких послуг поповнився виготовленням довідки про COVID-19. Вартість фальсифікованого документу становить 400-500 гривень, в той самий час як ціна ПЛР-тесту в офіційній лабораторії становить в середньому 900 гривень, до того ж чекати на результат потрібно майже добу. Натомість, фейкову довідку можна отримати значно швидше. Замовляють довідки із негативним результатом тесту на COVID-19, в основному, туристи. Обов’язкова умова для в’їзду у відкриті для туристів країни – це наявність негативного результату тесту на COVID-19. Та купуючи фальшивку, український турист хоч і економить власні кошти, проте забуває, що в реальності при виявленні підроблених результатів дискредитує імідж України в очах міжнародної спільноти і грубо нехтує протиепідемічними заходами, встановленими з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Злочин є, а де контроль?

То що ми маємо на другому році боротьби з вірусом? Лише глобальну безвідповідальність влади і українців. Замість того, щоб покінчити з пандемією, як це зробили в Ізраїлі, або ефективно вакцинувати населення, як в Німеччині чи США, в Україні продовжують маніпулювати з COVID-19, адже вірус давно перетворився на зручний спосіб для когось покласти гроші в кишеню.

У свою чергу українські правоохоронці завіряють, що активно відслідковують факти торгівлі фальшивими довідками та складають протоколи. За офіційними даними, на кінець березня цього року у поліції було зареєстровано понад 20 кримінальних проваджень. Але це офіційна статистика. Неофіційні дані інші. Порушниками закону є не лише ті, хто виготовляє та продає підроблені медичні довідки про відсутність COVID-19, а також і ті, хто їх замовляє. За підробку документів, печаток, штампів та бланків, їх збут чи використання в Україні передбачена кримінальна відповідальність за ст. 358 ККУ.

Законом на сьогодні передбачено покарання за виготовлення, збут таких документів у вигляді штрафу в 17 тис. гривень і до 5 років позбавлення волі. Якщо громадянин використовує фейкові довідки чи сертифікати, то за це передбачено покарання у вигляді штрафу до 850 гривень або обмеження волі строком до 2-х років. Тож, підкреслю, що використання підробленого документа несе за собою кримінальну відповідальність і той, хто купляє таку довідку, скоює злочин. На ринку підробок частка фейкових довідок зараз  відносно невелика, проте з кожним новим випадком підробленого результату до українців стають більш прискіпливішими на кордонах в інших країнах і це створює пляму на репутації держави.

У кінці грудня минулого року у парламентському Комітеті з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування заявляли про намір посилити кримінальну відповідальність за підробку вакцин проти COVID-19 і запровадження відповідальності за підробку тестів з результатами на коронавірус. Зокрема, голова комітету на одному з телешоу визнав, що в Україні сьогодні не існує кримінальної відповідальності за підробку тестів – будь-яких, в тому числі на COVID-19. Цю прогалину обіцяли виправити і навіть заявляли про підготовку відповідного законопроекту, проте, схоже, що у монобільшості знайшлись важливіші справи.

Обіцяли українцям і запровадження «зелених паспортів», які мають бути свідченням того, що людина вакцинувалась проти COVID-19, отримала негативний результат тесту або вилікувалася від COVID-19. Зокрема, над впровадженням таких «цифрових зелених сертифікатів» працюють у країнах Євросоюзу і вже скоро готуються їх роздавати. На початку року сертифікати вакцинації активно почала видавати Ісландія, про схожі наміри активно говорили у Польщі, Греції, Румунії, Словенії та на Кіпрі. У нас із цими документами поки суцільна неясність. В уряді запевняють, що процес підготовки до впровадження "паспортів вакцинації та імунізації" відповідно до європейських стандартів триває, проте про конкретні дати поки не йдеться.

В ситуації повного провалу боротьби з коронавірусом уряд мав би давно перейти від голослівних обіцянок до конкретних кроків, а в ситуації з фальшивими довідками про результати тестів на COVID-19 варто було б починати з перевірок турагенцій. З наближенням періоду відпусток попит на видачу «липових» документів лише зростає. Зараз офіційні лабораторії захищають свої довідки з результатами тесту QR-кодом, який веде до онлайн-кабінету користувача – це є підтвердженням правдивості аналізу. QR-код на довідці з результатом тесту під час перетину кордону вимагають все більше країн. Якщо ви зібрались до Єгипту, Домінікани, Гватемали, Белізу чи Коста-Рики, то жарти з підробленим тестом тут не пройдутьТакож в Україні непогано було б створити єдину базу даних, до якої б вносились результати аналізів і до якої мали б доступ представники ДПСУ та інших служб. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.