Як емісія ОВДП використовується в шахрайських схемах

01 квітня 2021, 12:20
Власник сторінки
0
17

Безконтрольна емісія облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) стала масштабною «годівницею» для чиновників Мінфіну і НБУ в особі їх керівництва.

Оцінити масштаби цього «схематоза» можна на прикладі найближчих банків сім'ї глави НБУ Кирила Шевченка. Йдеться про двох банках - АБ «Укргазбанк», одним з провідних учасників ринку державних облігацій, оскільки є первинним дилером на ринку ОВДП, в якому чинний керівник регулятора тривалий час перебував на посаді голови правління і АТ «Крісталбанк», фактично належить Шевченку, але записаний на його тестя Вадима Копилова.

Справа в тому, що Мінфін емітує ОВДП за попередньою домовленістю з уповноваженими банками. Прибутковість становить 10% річних. Банки закладають придбані ОВДП в заставу НБУ за кредитами рефінансування зі ставкою 6-6,5%. Тобто, прибутковість від таких операцій для банків становить 3-4%.

За цією схемою, в кінці 2020 року «Укргазбанк» отримав 3 млрд. грн. рефінансування, в цьому році - 12 млрд. За цей же період «Крісталбанк» отримав від НБУ понад 1 млрд. Разом - 16 млрд.грн.

Шахрайство полягає в тому, що забезпечення під ці рефінансування відбувалися постфактум. На отримані гроші рефінансу учасниками схеми у НБУ були куплені ОВДП, які і були закладені в якості забезпечення. Таким чином, керівництво банків незаконно отримали кредитні кошти НБУ, використовуючи свої корупційні зв'язки з керівництвом регулятора, що, в підсумку, призвело до завдання збитків державі в 3-4% від отриманих ними сум.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: банк,Укргазбанк
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.