Угорщина ще розраховує на реванш в Закарпатті

30 березня 2021, 14:42
Власник сторінки
0
46

Цього року виповнюється сто років з часу підписання Тріанонського мирного договору, за яким Угорщина втратила значні території після програної Першої світової війни.

Але угорське реваншистське гасло «Ні, ні, ніколи!» ще досі можна побачити навіть в ужгородських кав’ярнях. Карта довоєнного Угорського королівства є одним з популярних символів в Угорщині, навіть попри те, що, окрім румунських, сербських та українських теренів, включає цілу Словаччину та Хорватію. Але угорських реваншистів це не бентежить. Їх взагалі мало цікавить погляд з іншого боку. Угорщина має тільки національні інтереси і будь-якими методами буде їх жорстко відстоювати. Навіть якщо вони суперечать загальноєвропейській практиці. Постійні суперечки з Євросоюзом тому підтвердження.

Певна річ, що ні Словаччина, ні Хорватія вже не стане частиною Великої Угорщини. Як не віддадуть своїх теренів і Сербія з Румунією. Залишився найменший шматочок в Україні, яка нині перебуває у затяжній кризі через російську окупацію частини української території та гібридну війну. Певна річ, що Будапешт прямих територіальних претензій не висловлює. Та й угорська меншина, яка складає близько 10% мешканців Закарпаття, замала, аби висновувати якісь глобальні плани про колишні чотири угорські комітати.

Але є інші методи впливу на регіон. Наприклад, нагнітання пристрастей. Коли у змішаному українсько-угорському селі Холмок під Ужгородом понівечили табличку при в’їзді, Демократична спілка угорців Закарпаття по ЗМІ моментально розтрубила про те, що це була акція, спрямована проти місцевих угорців, скоєна ще й на Різдво за юліанським календарем. Поліція майже одразу затримала зловмисників, які, виявилися судженими раніше типами, які тої ж ночі обікрали місцевий склад, погрожуючи сторожу сокирами. Тобто, жодної політики у діях цих кримінальників не проглядається, але негативне тло довкола «мучеництва» закарпатських угорців підсилилося. Таке гібридне нагнітання істерії активно використовується угорськими журналістами та політиками як в Угорщині, так і на Закарпатті. Депутатка обласної ради Ілдіко Орос договорилася в Будапешті на мітингу навіть до «фашистських методів» в Україні. Щоправда, при цих «фашистах», які так «нищать» угорськомовну освіту на Закарпатті, закарпатські угорці відкривають нові навчальні класи у населених пунктах, де їх раніше не було, а кількість угорськомовних «першачків» збільшилася на 150 осіб, порівняно з попереднім роком. Розпочалося навіть створення угорськомовної мережі навчальних професійно-технічних закладів.

Ось таке «переслідування» на словах і на ділі. Щоправда, угорські ЗМІ воліють цим не хвалитися. Воно ж суперечить потрібній картинці.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Україна,Угорщина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.