Захищаючи прибутки ДТЕК Ахметова, Міненерго створило загрозу віялових відключень

01 лютого 2021, 15:49
Власник сторінки
журналіст видання Цензор.нет
0
581

Міністерство енергетики 11 грудня минулого року вдвічі знизило вимоги до мінімальних запасів вугілля на складах теплових електростанцій


Вимоги міністерства до мінімальних запасів на складах ТЕС закладені в показник «Гарантовані запаси відповідно Порядку формування Прогнозного балансу ОЕС України». З початку опалювального сезону ці вимоги поступово зростали. Але всередині грудня різко були знижені.

Так, 10 грудня вимога до мінімальних запасів складала 1,58 млн тон, а вже 11 грудня була знижена до 0,85 млн тон. Це дозволило ТЕС, не порушуючи ліцензійні умови, спалювати вугілля понад прогнози. Більше вугілля спалювали через збільшення частки теплової генерації, що було пов’язано з ремонтом атомних блоків та забороною імпорту електроенергії. З різким похолоданням ТЕС достатньої кількості вугілля не підвезли.

Міненерго на 10 грудня формально очолював Юрій Бойко, який змінив Ольгу Буславець в статусі в.о. 20 листопада. Але 8 грудня Бойко вчергове пішов на лікарняний і міністерством керувала Буславець, в цей час і було знижено вимоги до запасів вугілля, що спровокувало його мінімальний рівень зберігання.

За твердженням Юрія Бойко, різке зниження вимог 11 грудня пов’язано з халатністю працівників НЕК Укренерго щодо розрахунків вимог до мінімально необхідних запасів. Мовляв, Укренерго помилково виставляло завищенні обсяги вимог запасів вугілля до Курахівської ТЕС – аж 0,85 млн тон 10 грудня. 11 грудня помилку нібито помітили. Вимоги до мінімальних запасів були знижені до 0,12 млн тон.

Втім, це ніяк не пояснює, чому вимоги до мінімально необхідних запасів зростали до початку грудня. А з 3 грудня поступово почали знижуватись, поки різко не впали 11 грудня.

Видобуток 90% енергетичного вугілля і 65%-70% теплової генерації в країні контролює ДТЕК Ріната Ахметова. Уряд Дениса Шмигаля від самого початку своєї діяльності зробив декілька кроків і інтересах ДТЕК з утримання високої ціни на електроенергію в Україну. Так, було заборонено її імпорт з Білорусії та Росії, введено 65% мито на ввезення газового вугілля з Росії, переглянуто прогнозний енергетичний баланс, де найбільше скорочення виробництва дісталось АЕС. Також уряд погодився на дострокове припинення оренди ДТЕК вугільних держшахт.

Виникнення дефіциту електроенергії на внутрішньому ринку також вигідне ТОВ «Юнайтед Енерджі» з групи Ігоря Коломойського, яке наприкінці минулого року викупило значні обсяги електроенергії у державних «Енергоатому» і «Центренрго» на перше півріччя 2021 року
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Кабмин Украины,ДТЕК,отключение электричества
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.