Конфлікт в Діловому та необхідність його мирного вирішення

15 січня 2021, 10:39
Власник сторінки
0
15
Конфлікт в Діловому та необхідність його мирного вирішення

Останній тиждень шпальти інтернет ЗМІ заполонили повідомлення про міжконфесійний конфлікт двох церковних громад УПЦ Московського патріархату та Православної церкви України у селі Діловому на Рахівщи


З 2019 року, відколи частина селян Ділового вирішила приєднатися до Православної Церкви України, об’єктом конфлікту між громадами є Свято-Успенський храм, права на який заявляють представники обох громад.

Увесь цей час тривали судові чвари, які мали би завершитися постановою про передачу усіх установчих документів та печатки Православній церкві України до 5 січня. Священик УПЦ (МП) Іван Майор повідомив, що в нього коронавірус і попросив відтермінувати передачу майна. Утім у переддень Різдва, 5 січня, коли мала відбутися фактична передача храму громаді ПЦУ, вірники УПЦ (МП) зачинилися в храмі та замкнули ворота на замок.

Стосовно ситуації довкола Свято-Успенського храму в Діловому юристка Наталія Тричинець пояснила, що відповідно до рішення Закарпатського апеляційного суду, громада Української Православної Церкви Московського патріархату, зокрема їхній священник, позбавлений повноважень, і вони зобов’язані передати не тільки приміщення, а й всі установчі документи, всі печатки та покинути відповідні приміщення. Так, для врегулювання цього питання мирним шляхом, громада, яка підтримує Московський патріархат, має можливість створити свою громаду і звертатися з відповідною заявою до суду. 

Незважаючи на такі обставини, представники обох церковних громад повинні врахувати факт законності судових рішень, знайти ті точки дотику, де б могли співпрацювати на культурному, освітньому, місіонерському полі, віднайшовши той компроміс, який влаштовував би обидві громади, не забуваючи про те, що Бог один, а відмінності  дають можливість віруючим зростати в любові, єдності й подобі Христа.

Тож, застосування радикальних методів – не вирішує проблему, а навпаки, тільки її загостює, налаштовуючи громади одну проти одної. Самі ж голови цих громад мають зрозуміти, що головним в цій історії є Бог і любов до нього, адже важливою є саме молитва, а не місце молитви.

Тому голови громад повинні зустрітися за круглим столом та мирно дійти до цього компромісу, не втягуючи в цей конфлікт віруючих, не розпалюючи ворожнечі між віруючими, не поселяючи гнів та ненависть в їхні серця, не налаштовуючи один проти одного, задля суспільного блага.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.