"Зірковий" шлях колабораціоніста Пасічника

28 липня 2020, 22:30
Власник сторінки
0
27
 Зірковий  шлях колабораціоніста Пасічника

Леонід Пасічник— колишній співробітник СБУ, український колабораціоніст з Росією.

Леонід Пасічник народився 15 березня 1970 року в міліцейській сім'ї. Батько - Іван Сергійович - 26 років пропрацював в органах ОБХСС СРСР. 

Леонід Пасічник закінчив Донецьке вище військово-політичне училище і працював у СБУ начальником підрозділу по боротьбі з контрабандою Управління СБУ в Луганській області, був начальником Стахановського міжрайонного відділу. Став відомий після затримання 15 серпня 2006 року великої партії контрабанди на КПП "Ізварине" ($1,94 млн та 7,24 млн російських рублів). При цьому Пасічник принципово відмовився від хабара.

У березні 2007 за проявлену принциповість і професіоналізм при проведенні операції вже в званні підполковника СБУ Леонід Пасічник отримав з рук президента України Віктора Ющенка медаль За військову службу в Україні.

Після військового вторгнення Росії на Донбас зрадив присязі та приєднався до терористів. 9 жовтня 2014 призначений "міністром держбезпеки ЛНР".

Відповідно до інформації, оприлюдненої на сайті Миротворець, ФСБ, ймовірно, завербувала Пасічника ще до 2006 року. А акція із затриманням великої партії контрабанди могла бути організована російською спецслужбою для прикриття і просування агента в структурі управління СБУ в Луганській області.

Після призначення міністром "ЛНР" Пасічник "кришував" контрабанду та навіть боровся за контроль потоків із Плотницьким.

Леонід Пасічник розшукується СБУ за статтею 109, частина 1 Кримінального кодексу України - дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій, а також  ч. 2 ст. 110 - посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинене особою, яка є представником влади, ч. 1 ст. 3-258 - створення терористичної групи чи терористичної організації. Йому загрожує позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

Видання Горлівка пише, що Леонід Пасічник причетний до низки корупційних схем, мав відношення до кришування контрабанди. За дорученням Плотницького "Радмін ЛНР" до 20 жовтня 2015 року мав забезпечити закупівлю продуктів харчування на території РФ. Це доручили "Міністерству сільського господарства ЛНР". Куратором з боку "Радміну" був "заступник голови Радміну" Олександр Кравцов, людина Пасічника. Проведений аналіз цін в Ростовській області дозволив зробити висновки про те, що закупівельна ціна на продукти була завищена в 2,5-3 рази. "Навар Кравцова і Пасічника тільки на закупівлі картоплі повинен був скласти від 3,5 до 4 млн руб", - повідомляє Горлівка.

Як зазначає сайт, свою частку "глава МГБ ЛНР" має і з контрабанди вугілля і паливно-мастильних матеріалів, підтримуючи контакти з українськими силовиками, з одного боку, і з російськими правоохоронцями - з іншого.

На думку представників радикальних груп луганських бойовиків, Леонід Пасічник також має відношення до торгівлі зброєю, яка опинилися на окупованій території Донбасу.

Раніше Пасічника вважали особисто відданим Плотницькому. Нібито він курирував вбивства неугодних екс-ватажку "ЛНР" керівників бандформувань, в тому числі Олексія Мозгового та Олександра Бєднова.

Однак ЗМІ писали, що останнім часом між групами Пасічника і Плотницького розгорнулася жорстка конкуренція за контроль над контрабандними та іншими потоками. В результаті було заарештовано вже колишнього "міністра енергетики та вугільної промисловості ЛНР" Дмитра Ляміна без санкції Плотницького.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.