Як держава допомагає людям під час карантину

22 червня 2020, 22:42
Власник сторінки
0
16
Як держава допомагає людям під час карантину
.

Під час карантину держава спростила механізм отримання субсидій. Про це та про особливості виплати у цей період різних видів державної допомоги.

Субсидії

Постанова Кабінету міністрів передбачає заборону припинення під час карантину призначених житлових субсидій, за винятком випадків, коли унеможливлюється їх надання. У травні 2020 року житлові субсидії на наступний період усім одержувачам, які їх отримували в опалювальному періоді 2019/2020 років, призначатимуть без їхніх звернень. У разі, якщо в домогосподарстві не відбулося змін обставин, що впливають на право отримання субсидії.

Постанова також передбачає відтермінування до закінчення карантину зміни базової норми плати за житлово-комунальні послуги отримувачами житлової субсидії з 15% до 20%, яку було передбачено з травня 2020 року. Відбулося збільшення на 50 відсотків соціальних нормативів користування окремими комунальними послугами в місяцях дії карантину.

Оскільки карантин запроваджено на всій території України з 12 березня, збільшені соціальні нормативи споживання комунальних послуг застосовуватимуть при розрахунку субсидій, починаючи з березня 2020 року. Органи соціального захисту населення перерахують розміри житлових субсидій за березень без звернень громадян.

Соціальна допомога

Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» встановлений механізм призначення соціальних допомог під час обмежень пересування. Під час карантину, коли є обмеження пересування, та впродовж 30 днів після скасування карантину державні соціальні допомоги перепризначатимуть автоматично тим, хто отримував їх раніше.

Такі перепризначення гарантовані:

  • малозабезпеченим сім’ям – без подання необхідних документів, з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої державної соціальної допомоги на підставі заяви та необхідних документів, поданих після закінчення карантину
  • сім’ям з дітьми – протягом встановленого періоду карантину та одного місяця після дати його завершення
  • людям з інвалідністю з дитинства або на дітей з інвалідністю, а також людям, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю у випадку пропуску строку переогляду МСЕК та ЛКК про встановлення інвалідності – з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої державної соціальної допомоги або пенсії на підставі заяви та результатів переогляду

Інші виплати

На період дії карантину або обмежувальних заходів та протягом 30 днів з дня його скасування продовжується виплата внутрішньо переміщеним особам соціальних виплат, призначених до встановлення карантину.

Постанова Кабінету міністрів дає можливість на відповідний період також призначати, перераховувати і виплачувати такі види допомоги:

  • щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, котра за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею
  • тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме
  • щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.
  • Соціальна допомога на карантині: додаткові виплати й оформлення ...
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.