Як АРМА може допомогти в подоланні дефіциту бюджету?

24 квітня 2020, 17:57
Власник сторінки
Заступник голови АРМА
0
133

Просто. Принаймні забезпеченням додаткових надходжень в держбюджет. Але як це зробити?


Хоча закон зобов’язує АРМА забезпечувати збереження вартості активу та не зобов’язує Агентство бути прибутковим, саме прибутковість - це перше, що приходить на думку при огляді переліку переданих в АРМА активів.

Чому АРМА досі не стало самоокупним, як заробляють аналоги української АРМА за кордоном та що робити, аби заробляти більше? Маємо кілька ідей, наразі вже конвертованих у законопроекти.

Що АРМА дає бюджету сьогодні?

АРМА здійснює управління активами у два способи: або шляхом передачі активів в управління (глава 70 ЦК України), або шляхом реалізації арештованого майна.

Передача активу в управління відбувається шляхом відбору найкращого управителя тендерним комітетом та передбачає необхідність збереження активу управителем і сплати частини прибутку від управління (зазвичай 50-80%) до держбюджету. Розмір частки своєї винагороди від прибутку управитель визначає при подачі тендерної документації, розмір витрат визначається економічною доцільністю та узгоджується з АРМА, величина доходу залежить від кон’юнктури ринку. Зазвичай управління активами є проблемною процедурою через неповноту інформації про актив на етапі відбору управителя, супротив власника активу чи третіх осіб, значні витрати на утримання активу та непрозорі методи зменшення його прибутковості. При цьому здійснені управителем поліпшення активу не відшкодовуються у разі зняття арешту та повернення активу власнику. Саме через це знайти якісного управителя на проблемні активи доволі складно, як і забезпечити регулярні та вагомі надходження до держбюджету. Втім, сьогодні це єдиний спосіб поповнення держбюджету від АРМА, хоча не єдино можливий!

Альтернативним способом управління є реалізація активів та передача в АРМА арештованих грошових коштів. Кошти, отримані від реалізації майна на торгах, перераховуються на депозитний рахунок АРМА в державному банку (вся сума вкладу гарантується державою) з нарахуванням відсотків на рівні не меншому, ніж облікова ставка НБУ. Оскільки облікова ставка Нацбанку завжди вища за депозитні ставки по вкладам на вимогу в комерційних банках (у 2019 році приблизно удвічі), можна стверджувати, що за рахунок свого спеціального статусу АРМА створює власнику грошових коштів додаткове благо у розмірі додаткових відсотків та при цьому нічого з цього не отримує ні для потреб своєї діяльності, ні для бюджету.

Водночас, до прикладу у Франції, абсолютно всі відсотки з депозитів місцевого аналогу АРМА перераховуються на спецрахунок, як дохід від управління, та використовуються для забезпечення самоокупності або фінансування соціальних проектів.

Трохи статистики:

1. ВТРИЧІ БІЛЬШЕ згенерувало АРМА у 2019-му році на відсотках з депозитів у порівнянні зі сплаченою до держбюджету сумою доходів від управління активами, переданими бізнесу. Як зазначалося, ці відсотки фактично капіталізують вартість активу власника.

2. ВТРИЧІ БІЛЬШИМ
став депозитний портфель АРМА в 2020-му році у порівнянні з 2019-м роком, що призведе до подальшого зростання суми нарахованих відсотків.

3. 0 грн. – рівно стільки отримує держбюджет від управління коштами, допоки не буде обвинувального вироку суду. При цьому, у разі скасування накладеного арешту, грошові кошти разом з відсотками повинні бути повернуті їх власнику. Тобто поки суд не винесе обвинувальний вирок у справі, АРМА управляє сотнями мільйонів гривень вхолосту, без жодної користі для бюджету.

Здається, настав час виправити цю несправедливість.

+ XXХ% до держбюджету

Для цього АРМА спільно з народними депутатами розроблено комплексний законопроект, який з-поміж іншого передбачає зміну діючої моделі управління грошовими коштами, що перебувають на депозитних рахунках Агентства. Станом на сьогодні законопроект вже зареєстровано у Верховній Раді.

Яку частку з нарахованих відсотків варто перераховувати до держбюджету чи направляти на самоокупність АРМА? Це питання відкрите. На мою особисту думку – всі. Утім, припускаю, що знайдеться багато критиків цієї ідеї, які прикриваючись «інтересами власників/бізнесу», будуть наполягати на поверненні всіх відсотків власнику. Але в такому випадку АРМА перетворюється на прибутковий будинок для тих, кого підозрюють в корупційних правопорушеннях та чиї активи слідство і суд (адже саме від них залежить, передавати актив в АРМА чи ні) вважають набутими незаконним шляхом.

Ми сподіваємось, що найближчим часом народні депутати визначаться з цим непростим питанням та підтримають ідею збільшення надходжень до держбюджету від управління непрозорими активами. Маю надію, що перевага буде надана саме державним інтересам.

ARMA Cross-Border Litigation

Додатковим джерелом наповнення держбюджету, яке здатне забезпечити АРМА, може бути повернення незаконних активів з-за кордону в порядку цивільного транскордонного судочинства.

Нині правове регулювання процедур із повернення незаконно набутих активів є вкрай недосконалим: десятки міжнародних запитів, збір доказів, роки розслідувань і судових слухань у кримінальних справах та відсутність будь-яких гарантій повернути активи до країни походження. В результаті, протягом багатьох років Україна не має успішних прикладів повернення таких активів.

Водночас міжнародний досвід показує дієвість подання цивільних позовів у закордонних юрисдикціях, коли іноземний суд зобов'язує власника активу розкрити інформацію, збір якої в рамках кримінального провадження триває роками. 

Але оскільки представництво держави в іноземних юрисдикційних органах вимагає значного фінансування і вузькопрофільної компетентності, у світовій практиці для цього залучають судові фонди (litigation funds), які обирають юридичних радників та оплачують їх роботу по супроводу цивільних позовів в іноземних юрисдикціях в інтересах держави.

Для оплати послуг таких фондів не витрачаються бюджетні гроші, адже їх винагорода складається з відсотку від повернутих державі коштів – так званий «success fee» («гонорар успіху») . Тому матеріальний ризик для держави відсутній навіть у разі програшу у справі, а виграш дозволяє повернути виведені активи, що на практиці є майже недосяжним результатом у рамках кримінального провадження.

Відтак, у парламенті зареєстровано ще один законопроект, який дозволить АРМА, як органу, котрий у тому числі відповідає за представництво України у справах про повернення корупційних та інших незаконних активів, отримувати послуги від судових фондів на договірних засадах. І при цьому не витрачати бюджетних грошей. Досвід Канади, Великої Британії, Австралії та Казахстану підтверджує дієвість описаного механізму.

І наостанок про головне

АРМА – центральний орган виконавчої влади із спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення, розшуку та менеджменту активів. Формування політики здійснюється в тому числі шляхом ініціювання змін до нормативних актів, зокрема до законів.

Ми хочемо зробити АРМА кориснішим для суспільства, прагнемо збільшити надходження до держбюджету, тому спільно з групою народних депутатів запропонували нові механізми, які в разі імплементації допоможуть нам досягнути мети. Тепер слово за народними обранцями. З огляду на те, що наші цілі співпадають, розраховуємо і на спільний результат. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: бюджет,активы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.