Що потрібно знати про строкову військову службу в 2020.

09 квітня 2020, 17:58
Власник сторінки
0
569
Що потрібно знати про строкову військову службу в 2020.

16 березня 2020 р. в Україні стартувала весняна призовна кампанія, на яку планується набрати на військову службу понад 16 тис. українців.

У даній статті ми розповімо призовникам про особливості проведення призову в 2020 році в умовах карантинних обмежень, підстави для надання відстрочки від армії і відповідальність за ухилення від строкової служби.

Згідно ст. 65 Конституції України та 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком військовозобов’язаних українців.

Складовою частиною військового обов’язку є перебування на обліку у військкоматі та строкова служба в армії. Водночас, призов строковиків в Україні проводиться з метою підготовки призовників до захисту своєї держави і забезпечення особовим складом не тільки ЗСУ, а й комплектування Національної гвардії, Прикордонної служби та Державної спецслужби транспорту, а також інших армійських формувань і правоохоронних органів спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями строкової служби. Таким чином, дев'ять тисяч призовників відправляться служити до підрозділів ЗСУ, 5460 українців поповнять лави Національної гвардії, ще 1300 стануть прикордонниками, а 700 осіб направлять до Державної спеціальної служби транспорту.

У даній таблиці наведені найпоширеніші питання та відповіді щодо набору на військову службу:

Питання

Відповідь

 

Хто підлягає призову до армії в 2020 році?

Призовний вік в Україні у 2020 році встановлено на рівні 18-27 років. Таким чином, призовники цієї вікової категорії, які визнані придатними до військової служби за результатами медкомісії і не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії, зобов’язані пройти службу в рядах Збройних сил України.

Призивати на строкову службу 18-ти та 19-річних юнаків не будуть, за виключенням тих випадків, коли вони добровільно виявлять бажання вступити до лав Збройних Сил України.

 

Які обмеження щодо набору діють в умовах карантину?

Військовими комісаріатами і територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки на час дії карантину призупинено заходи призову громадян на строкову військову службу, пов’язані з викликом призовників до призовних дільниць та обласних збірних пунктів, – до окремого розпорядження.

Натомість військові комісаріати і територіальні центри комплектування та соціальної підтримки мають продовжувати роботу з військово-обліковими документами та організовувати протиепідемічні заходи.

Головам призовних комісій рекомендується організовувати роботу комісій відповідно до обмежень, введених місцевими органами виконавчої влади.

Який строк служби в українській армії?

 

Згідно статті 23 ЗУ «Про військовий обов’язок и військову службу», термін служби в армії становить:

           18 місяців – для призовників, які не мають вищої освіти;

           12 місяців – для призовників з академічним ступенем магістра.

 

Які терміни проведення весняного призову на строкову службу в 2020 році?

 

На 2020 рік встановлено такі дати весняного призову на строкову службу в армію:

           з 1 травня по 31 липня

 

Що робити, якщо отримали повістку?

Слід знати, що до окремого розпорядження призупинено заходи призову громадян на строкову військову службу.

Все ж, знання дій допоможе уникнути неприємних наслідків.

Тому, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у повістці. При цьому в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на добровільну явку у військовий комісаріат.

Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, важка хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини не є достатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.

 

Відстрочка від армії і звільнення від призову

Статтями 17 і 18 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» передбачено вичерпний перелік призовників, які можуть отримати:

           відстрочку від призову в армію у зв’язку із навчанням, роботою та сімейними обставинами (при народженні дитини, наявності батьків-пенсіонерів тощо)

           повне звільнення від строкової служби за станом здоров’я (хвороба) внаслідок визнання призовника «непридатним до військової служби»

 

Хто має право на відстрочку від служби в армії?

На підставі статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», відстрочка від призову в армію надається:

  • призовникам, у яких є дитина віком до трьох років
  • чоловікам, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину
  • студентам денних відділень українських ВНЗ (бюджет і контракт)
  • при вступі і навчанні в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі
  • громадянам, у яких є непрацездатні батьки (одинока мати/батько)
  • призовникам, які працюють і є єдиними годувальниками в сім’ї (родині)
  • опікунам та піклувальникам (за умови відсутності працездатних родичів)
  • священнослужителям, поліцейським, деяким педагогам і лікарям (на повній ставці)
  • призовникам, які визнані медкомісією тимчасово непридатними до військової служби
  • при навчанні на військовій кафедрі (до закінчення і присвоєння звання офіцера запасу)

 

Хто звільняється від призову на строкову військову службу?

Згідно ст. 18 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу», повне звільнення від служби в армії можуть отримати призовники:

           визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби

           досягли 27-річного віку (на день відправлення на строкову службу)

           які до набуття громадянства України пройшли службу в інших державах

           виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків 1 і 2 контрактів

           яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу

           засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, в тому числі із звільненням від відбування покарання, чиї близькі родичі загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов’язаних

 

Яка відповідальність за ухилення від призову в армію?

В Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу — адміністративна і кримінальна. В якості адмін покарання за неявку у військкомат застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення:

  • штраф від 85 до 119 гривень за перше порушення
  • штраф 170-255 гривень — за повторне порушення

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років. Слід зазначити, що в більшості випадків покарання за ст. 335 Кримінального кодексу є умовним (але судимість буде).

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.