Печатки фірм, квартира в Польщі та мільйони гривень знайшли правоохоронці

03 лютого 2020, 15:39
Власник сторінки
0
6102
Печатки фірм, квартира в Польщі та мільйони гривень знайшли правоохоронці

9 січня громаду Тростянця шокувало повідомлення про обшуки в селищній раді та вдома у керівництва ОТГ Людмили Червонецької.

9 січня громаду Тростянця шокувало повідомлення про обшуки в селищній раді та вдома у керівництва ОТГ Людмили Червонецької. Одні почали говорити про викриття хабарників, інші - про політичне переслідування.

А прес-служба Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України повідомила журналістам, що обшуки на робочому місці та в помешканнях фігурантів справи здійснювались у рамках кримінального провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу (за фактом вимагання та отримання службовими особами неправомірної вигоди).

Наприкінці минулого тижня правоохоронці не уточнили, що саме стало приводом слідчих дій, також не повідомляли про суму хабара. В офіційному коментарі речниці Департаменту стратегічних розслідувань йшлося про те, що деталі справи буде оприлюднено після оголошення підозри конкретним особам.

За неофіційною інформацією, від місцевих активістів та правоохоронців  говориться, що до селища приїхали майже чотири десятки силовиків і шукали, розділившись на кілька груп; що в голови Тростянецької ОТГ Людмили Червонецької та в головного бухгалтера селищної ради нібито два мільйони гривень і печатки підставних фірм. Також були знайдені документи на квартиру у Польщі, вартістю 150 тис. доларів, яка була нещодавно придбана керівницею Тростянецької ОТГ.

Місцеві активісти в соцмережах розповідали, що ці обшуки, як і минулорічні перевірки фінансових інспекторів, пов’язані з нецільовим використанням коштів на облаштування парку відпочинку в центрі Тростянця. Паркову зону там збудували справді масштабну, з озером, майданчиками, лавками та альтанками, зі скульптурами і тисячами декоративних рослин на які було витрачено мільйони гривень.

До речі, незадовго до згаданих обшуків місцеві активісти оприлюднювали відеоролики, де звинувачують Червонецьку у «відмиванні 2 мільйонів гривень», також із інформацією про те, що незаконні оборудки нібито «здала поліцейським» фірма, яка переводила кошти в готівку. А ще журналісти знайшли у Єдиному реєстрі досудових розслідувань справу, датовану серпнем 2018 року, в якій ідеться про схему отримання «неправомірної вигоди» в Тростянецькій ОТГ. Також активісти говорять і про нещодавно придбані нову квартиру у Вінниці у мікрорайоні «Поділля» та 5 автомобілів, які має родина Червонецьких.

Також в онлайн-каталогу судових рішень знаходимо ухвалу Вінницького міського суду про надання тимчасового доступу до документів (тобто про обшук), де у клопотання слідчого зазначено: «В ході проведення досудового розслідування встановлено, що службові особи Тростянецької селищної об’єднаної територіальної громади організували злочинну схему з метою систематичного отримання неправомірної вигоди від фізичних та юридичних осіб за сприяння в укладенні договорів на проведення будівельних та ремонтних робіт об’єктів нерухомості, розташованих на території Тростянецької селищної ОТГ, та своєчасного проведення розрахунків за виконані роботи… При цьому, службові особи Тростянецької селищної ОТГ здійснюють привласнення бюджетних коштів шляхом внесення недостовірних відомостей до офіційних документів, пов’язаних з нібито виконанням робіт по укладених договорах з комунальним закладом «Тростянецький комунальний заклад дошкільної освіти (ясла-садочок) загального розвитку «Дивограй»…».

Ось що ще у вересні заявила координатор ГО «Філософія серця» Юлія Грига:

– На 1 місці  серед зловживань та корупції в області закупівлі Тростянецької селищної ради: закупівлі цієї ОТГ на 76,5% складаються із закупівель робіт. Це мало б свідчити про відбудову життєво важливих для громади об’єктів. Увагу моніторів привернули закупівлі ТОВ «ВИСОЧАНСЬКИЙ АСФАЛЬТОБЕТОННИЙ ЗАВОД». Разом ці учасники освоїли понад 6 млн грн. на 13 закупівлях. За даними пошуково-аналітичної системи YouControl, Артур Аветисян є засновником та керівником ТОВ «ВИСОЧАНСЬКИЙ АСФАЛЬТОБЕТОННИЙ ЗАВОД». Також привернули увагу закупівлі дитячого майданчика та його компонентів, сумарно бюджет склав близько мільйона гривень, та облаштування тротуару по вул. Шкільній, на який було витрачено більше 700 тис. грн., є підозра про подвійну оплату виконаних робіт і що ці роботи проводились минулого року. Щороку в Тростянецькій громаді ремонтуються одні й ті самі вулиці, борди та стоянки. На думку експертів, на витрачені кошти на ремонт вулиці Соборної та стоянок вздовж неї шар асфальту мав бути близько 1 м та вся вулиця мала бути облаштована стоянками. Також відзначили закупівлю автомобіля Renault TRAFIC 2019 року випуску. Запланована ціна була 920 тис. грн. У цей же час на сайті «renault» вартість такого авто коливається від 750 900,00 до 788 500,00 грн., а на інших автомобільних сайтах ще нижча — від 690 900, 00 до 728 500,00 грн. Викликали підозри і учасники закупівлі. Вони обидва є дистриб’юторами РЕНО та жодного разу не понизили ціну на аукціоні. За всіма зазначеними фактами було скеровано звернення до контролюючих та правоохоронних органів.

Тобто ще восени минулого року антикорупційні громадські організації «били на сплох» з приводу фінансової діяльності Людмили Червонецької, але тільки зараз справа зрушилась з місця.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Тростянець
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.