Механізм незаконного оформлення українських соцвиплат заблоковано на Луганщині

09 січня 2020, 16:54
Власник сторінки
1
1633
Механізм незаконного оформлення українських соцвиплат заблоковано на Луганщині

У Луганській області контррозвідка СБ України викрила комерсантів, які в інтересах терористичної організації «МДБ ЛНР» організували механізм незаконного отримання українських соціальних виплат

Оперативники СБУ встановили, що приватний підприємець з тимчасово підконтрольного бойовикам Алчевська разом з дружиною надавали мешканцям ОРДЛО послуги з пасажирських перевезень на підконтрольну українській владі територію та «заочного» оформлення соціальних виплат.

Майже рік тому подружжя завербувала так звана «спецслужба» терористів. «МДБ ЛНР», зокрема, поставило перевізникам завдання надавати інформацію про колег, які працюють на каналах пасажирських перевезень. Вони також вимагали надавати перелік клієнтів, які користувалися послугами з оформлення українських соцвиплат. Після кожного маршруту агенти звітували перед кураторами про виконані завдання. Псевдоспецслужба «ЛНР» використовувала отримані персональні дані для формування бази громадян, які регулярно відвідують українські державні установи. Бойовики планували потім залучити їх до протиправної діяльності на шкоду державним інтересам України.

Контррозвідники СБ України затримали спільників терористів під час чергового «рейсу». При огляді їхнього транспортного засобу правоохоронці виявили понад сто п’ятдесят документів мешканців тимчасово окупованої території, зокрема свідоцтва про спадщину, про смерть, нотаріальні довіреності, трудові книжки, які необхідні для «заочного» оформлення виплат без присутності отримувачів.

Показово, що у той час як українська влада докладає максимум зусиль, аби спростити мешканцям Донбасу отримання соціальних виплат, підприємці переконували людей у складності та вартісному їх оформленні. Вони виманювали у них гроші за неіснуючі послуги.

Під час проведення контррозвідувальних заходів оперативники СБУ отримали докази фактів співробітництва перевізників із «спецслужбою» бойовиків та встановили особи кураторів.

Відомості стосовно виявлених співробітників «МДБ ЛНР» долучено до матеріалів раніше відкритого слідчими СБУ кримінального провадження за ч. 1 ст. 258-3 (участь у діяльності терористичної організації) КК України.

Наразі встановлюються посадовці українських держустанов, що можливо причетні до функціонування нелегального каналу. Також перевіряється інформація про наявність серед клієнтів «фірми» діючих чи колишніх бойовиків незаконних збройних формувань.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.