ВООЗ: захиститися від дифтерії в Україні неможливо

29 листопада 2019, 13:35
Власник сторінки
0
68

У жовтні 2019 року країна зіштовхнулася зі спалахом дифтерії разом в декількох областях.

Першій з 2011 року випадок дифтерії був зафіксований в Закарпатті, що призвело до госпіталізації 15 студентів-іноземців Ужгородського національного університету. Потім на дифтерію захворіли дев'ятирічний школяр із Китаю та чоловік із Тернопільської області. В результаті станом на листопад МОЗ повідомило про 23 підтвердженні випадки дифтерії, і це ще не остаточна цифра. Бо, за словами заступника міністра МОЗ Ольги Стефанишиной, при рекомендованому рівні охоплення населення щепленнями в 95% невакцінованими проти дифтерії залишаються 50% дорослих та 40% дітей. Цьому сприяла ціла низка причин: до 2017 року фактично не проводилася ревакцинація дорослих, а батьки часто відмовлялися робити щеплення дітям через важкі реакції на безкоштовні вакцини в поліклініках.

З одного боку,варто віддати належне уряду Гончарука, що можливі проблеми з дифтерією посадовці почали публічно обговорювати до перших зареєстрованих випадків зараження. Ще влітку почалася компанія щодо залучення людей до вакцинації за участю медійних осіб. При цьому посадовці МОЗ запевняли, що в країні немає проблем з вакцинами, а після перших осінніх випадків оголосили, що в Україні є 300 доз антидифтерійної сироватки, 200 з яких були розвезені по регіонах. Тим не менш, офіційну інформацію треба ще раз перевіряти, щоб точно знати, як вберегти себе та рідних від дифтерії. Як виявилося, незважаючи на відвертість посадовців щодо питання, не всі факти стосовно дифтерії були оголошені. І пересвідчитися в цьому можна з . https://en.calameo.com/read/0061070909bb92b9974ee

Тут опис епідеміологічної ситуації в Україні помітно відрізняється від того, що ми чули. Згідно зі звітом ВООЗ, лише па першу половину 2019 року було зареєстровано більше 300 випадків дифтерії та два летальні наслідки. Крім Закарпаття, Київщини та Тернопільщини хвороба вже проявила себе Харківської, Житомирської та Винницької областях. Авторі відзначають, що лікарі часто ставили помилкові діагнози, і тому випадки дифтерії не були зафіксовані належним чином. Також Європейське регіональне бюро ВООЗ володіє інформацією про те, що наймасовіші вакцини АКДП, якими користуються в Україні, в реальності не містять дифтерійного анатоксину і не можуть формувати імунітет до дифтерії. Так 98 захворілих дітей від 2 до 16 років були прищеплені та проходили ревакцинацію. Виходячи з цієї інформації, фахівці ВООЗ зробили висновок, що Кабмін спеціально спотворюють інформацію про розповсюдження дифтерії, і тому продовжують свій незалежний моніторинг.

Якщо брати до уваги оцінку ситуації з боку ВООЗ, то проблем з дифтерією набагато більше, ніж вважалося раніше. Фактично навіть найбільш широкомасштабна прищеплювальна кампанія може бути неефективною через якість безкоштовних вакцин, претензії до яких виникають вже не перший раз. Наприклад, у 2018 році Держлікслужбою вже була введена тимчасова заборона на використання індійської вакцини АКДП через смертельний випадок після її застосування. І найсвіжіший приклад - висновок медичної лабораторії "ДІЛА", яка проаналізувала зразок безкоштовної індійської вакцини АКДП, наданий організацією "Батьки за вакцинацію".

МЛ "ДІЛА" виявила, що цей зразок не містить в собі ні вбитих коклюшних бактерій, ні дифтерійного анатоксину, що опосередковано підтверджує інформацію ВООЗ.

Виходить, що незважаючи на заяви посадовців, країна зовсім не готова дати відсіч дифтерії, а влада зовсім не винесла уроків із епідеміологічного підйому захворюваності на кір, який продовжується з 2017 року. Набагато не безпечнішими при цьому є ускладнення від дифтерії. Якщо із 115 тисяч хворих на кір в країні вмерло 39 осіб, то із тисячі хворих на дифтерію за статистикою вмирає від 50 до 100 осіб. При такій заплутаній ситуації з вакцинами та сироватками , з неточними даними про кількість інфікованих, шансу гарантовано захиститися від дифтерії у більшості населення просто немає. Якщо також брати до уваги шахрайство приватних клінік та аптек з іншими імпортними вакцинами, то єдиний варіант для тих, хто хоче вберегти своїх дітей від дифтерії - виїжджати з країни та робити щеплення за кордоном.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: вакцина,Україна,ВООЗ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.