Аудит безпеки доріг: знизити кількість ДТП та зекономити до 4,5 млрд дол. на рік

30 жовтня 2019, 23:50
Власник сторінки
Народний депутат України, Секретар Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядуванн
0
375

Які аспекти необхідно враховувати при будівництві доріг в Україні для забезпечення безпеки руху.

Сьогодні в Україні будівельні норми регулюють всі аспекти дорожнього будівництва. Проте країна усе одно займає одне з останніх місць в Європі за показниками безпеки доріг, а кількість смертей при ДТП у нас в 5-6 перевищує статистику розвинутих європейських держав. Один із способів вирішення цієї проблеми - запровадження незалежного безпекового аудиту доріг на всіх етапах життєвого циклу дороги: від проектування до використання автомобільних шляхів після прийняття в експлуатацію. 

В Україні проектування та будівництво базується на будівельних нормах, розроблених розпорядчим методом. Держава встановлює вимоги, а будівельники мають чітко їх виконувати без можливості прийняття альтернативних рішень, більш вигідних економічно та технічно. За радянських часів такий підхід міг гарантувати стабільну і прийнятну якість виконання робіт. Проте зараз він часто призводить до парадоксальних ситуацій, в тому числі у дорожньому будівництві. Наприклад, дорога формально спроектована і побудована у повній відповідності до діючих будівельних норм. При цьому вона є місцем постійного ризику та, у багатьох випадках, зосередження великої кількості ДТП. Адже, застосовуючи однакові для всіх будівельні норми, проектувальник має обмеженні можливості використання альтернативних рішень, спрямованих на безпеку, що враховують особливості місцевості та розташування дороги. А також врахування особливостей конкретного об’єкту, як, наприклад, підвищений рівень аварійності на ділянці внаслідок дії погодних факторів, специфічного ландшафт місцевості тощо. 

У свою чергу розвинуті країни, такі як Велика Британія, Австралія та інші, на всіх етапах реалізації проекту проводять його аудит на відповідність критеріям безпеки. Завдяки цьому до уваги береться не лише формальне слідування існуючим правилам, але й доцільність кожного конкретного технологічного та інженерного рішення з точки зору його впливу на безпеку руху. Завдяки такому підходу підрядник не може забувати про ті чи інші безпекові аспекти спорудження об’єкту. Адже він має не просто виконати прописані пункти, а досягти конкретних функціональних цілей. 

Наприклад, один із важливих компонентів безпеки доріг є так звана «психологічна видимість». Вона полягає у повному розумінні водіями дорожньої ситуації. Власне дорожній дизайн може сильно покращувати або погіршувати цей показник. При цьому забезпечення високого рівня психологічної видимості неможливо зробити уніфікованим та універсальним - однаковим для всіх доріг в Україні. Адже кожна дорога має свої особливості, які треба врахувати іще при проектуванні, а потім контролювати через усі етапи будівництва, щоб врешті-решт ефективно вирішити проблему безпеки. 

У відповідності до прийнятого Верховною Радою у першому читанні проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління безпекою автомобільних доріг (), розробленого з метою імплементації положень Директиви 2008/96/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 19.11.2008 «Про управління безпекою дорожньої інфраструктури», в Україні пропонується ввести систему безпекового аудиту при дорожньому будівництві.

Проект закону передбачає обов’язковий аудит для міжнародних доріг і автомобільних шляхів державного значення, і добровільний аудит для доріг, що знаходяться на балансі Обласних державних адміністрацій та місцевих органів влади. 

За даними Світового банку, щорічні збитки України від ДТП становлять 4,5 млрд доларів. Для порівняння, це більше 3,5% нашого ВВП. В аваріях кожен рік гине більше 2,5 тисяч осіб. Іще 10 тисяч отримують травми різного ступеня тяжкості. Парадоксально, що однією з причин такої ситуації є відсутність механізму, який би стимулював замовників і проектувальників до оцінки власних інженерних і технічних рішень з точки зору їх впливу на безпеку. При тому, що у світі вже давно займаються цим питанням, і є великий наробок практичних досліджень, які саме фактори призводять до збільшення або зменшення аварійності на дорогах.

За досвідом розвинутих країн, витрати на аудит безпеки доріг становлять від 5 до 10% вартості проектування дороги. Більше того, економічна ефективність безпекового аудиту проявляється іще й у відсутності потреби проведення додаткових робіт уже після прийняття дороги в експлуатацію. Адже більшу частину необхідних робіт вдається включити набагато раніше на етапі проектування. 

Для ефективного функціонування системи, аудитором має бути сертифікований інженер-консультант, який має достатньо знань і досвіду для оцінки інженерних і технологічних рішень, а також інших факторів, які впливають на рівень безпеки майбутньої дороги. Досвід технічно розвинених країн засвідчив ефективність міжнародно визнаної системи сертифікації персоналу органами з оцінки відповідності, акредитованими відповідно до стандарту ISO/IEC 17024:2012. Маємо надію, що саме така система буде запроваджена і в Україні. Адже всі передумови для цього є: відповідна процедура законодавчо врегульована Законом України «Про акредитацію органів з оцінки відповідності», створено і діє Національне агентство з акредитації України (НААУ).

Сьогодні Україна демонструє невтішну статистику з ДТП. Безпековий аудит може серйозно знизити кількість летальних випадків і травм при ДТП та зберегти тисячі життів та мільярди доларів, які Україна щороку втрачає через наслідки дорожніх аварій.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: дороги,безопасность,аудит
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.