Україна на межі водної кризи: вихід є!

16 серпня 2019, 12:18
Власник сторінки
0
29

У відповідь на невдоволення водоканалів ціною електроенергії НКРЕКП виступила з рішенням знизити тариф всім державним водоканалам на 10% і тимчасово перейти на погодинне постачання води в регіонах, де

 Після впровадження з 1 липня ринку електричної енергії в Україні суттєво зросли ціни на електроенергію, насамперед, для промислового сектору. Так підвищення тарифів на електроенергію заподіяло шкоду українським підприємствам, які займаються водопостачанням. Справа в тому, що вартість електроенергії для цих компаній зросла майже на 600%, але тарифи на воду залишилися колишніми. У результаті, тільки за останній місяць підприємства зазнали збитків у розмірі близько 200 мільйонів гривень. Водоканали опинилися у критичній ситуації: через неможливість платити за підвищеними тарифами деякі з них незабаром будуть вимушені зупинити свою роботу, що може призвести до повного припинення водопостачання у країні. В Асоціації водоканалів України вже попередили про вимушений перехід на погодинний режим постачання води у ряді регіонів з 20 серпня 2019 року. До того ж, представники асоціації закликали Національну комісію, яка здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), знайти вихід з важкого становища, в якому мимохіть опинилися їх підприємства. На їхню думку, необхідно чи то скорегувати вартість чи то збільшити тарифи на воду. У відповідь на невдоволення водоканалів комісія виступила з компромісним рішенням: знизити тариф всім державним водоканалам на 10% і тимчасово перейти на погодинне постачання води в регіонах, де мешкають етнічні меншини, зокрема в окремих районах Одеської, Чернівецької та Закарпатської областей.


За словами керівництва відомства, одночасне зниження ціни на електроенергію до рівня, якого вимагають водоканали, неможливо. Так само підвищення тарифів на водопостачання, без сумніву, викличе невдоволення населення. Таким чином, пропозиція НКРЕКП виглядає найбільш оптимальною для виходу з ситуації, що склалась: такі заходи не тільки дозволять компенсувати втрати водопостачальних компаній та запобігти можливій водній кризі в Україні, але й не завдадуть ніяких незручностей українцям.

Поки неясно, чи підтримує Асоціація водоканалів України запропонований в НКРЕКП варіант. Нам же залишається лише сподіватися на те, що сторонам вдасться досягти консенсусу в найближчий час, а мільйони українських сімей на залишаться без води.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.