МОН пропонує написати Стратегію інклюзії разом

06 серпня 2019, 18:52
Власник сторінки
0
24
МОН пропонує написати Стратегію інклюзії разом

Останні роки в Україні зросла увага до проблем інклюзивної освіти, процесу залучення осіб з інвалідністю до суспільного життя, забезпечення особливих освітніх потреб у навчальних закладах.

Останні роки в Україні зросла увага до проблем інклюзивної освіти, процесу залучення осіб з інвалідністю до суспільного життя, забезпечення особливих освітніх потреб у навчальних закладах, модернізації освітніх установ за правилами універсального дизайну. Щоби надалі продовжувати рух у цьому напрямі, Міністерство освіти і науки запропонувало проект Стратегії розвитку інклюзивної освіти.

Міністерство освіти і науки винесло на громадське обговорення проект Національної стратегії розвитку інклюзивної освіти на 2020-2030 роки. У документі окреслено поточний стан та проблеми впровадження інклюзивної освіти в Україні, мета та завдання Стратегії, шляхи її реалізації, джерела фінансування. Для реалізації визначених Національною стратегією цілей та завдань передбачається три етапи:

I етап (2020-2021 роки) — аналіз стану і потреб в інклюзивній освіті, розробка і прийняття необхідних нормативно-правових актів;

II етап (2022-2028 роки) —  впровадження якісних освітніх послуг для осіб з особливими освітніми потребами, забезпечення архітектурної доступності закладів освіти, забезпечення освітніх закладів відповідними кваліфікованими кадрами та ін.;

III етап (2029-2030 роки) — аналіз розвитку інклюзивної освіти в Україні та визначення стратегічних напрямів подальшого розвитку.

Як зазначено у документі: “В Україні прослідковується динаміка росту кількості учнів в інклюзивних класах. Так, у 2017-2018 навчальному році у порівнянні з 2015-2016 навчальним роком кількість учнів в інклюзивних класах зросла в 2,6 рази. Кількість інклюзивних класів у 2017-2018 навчальному році у порівнянні з 2016-2017 навчальним роком збільшилась на 85,4% (з 2715 до 5033).”  У проекті згадано зростання кількості асистентів вчителів в інклюзивних класах, обов'язковість проходження усіма педагогічними працівниками курсу щодо особливостей роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.

Фінансування Стратегії здійснюватимуть із державного та місцевих бюджетів. Планується розробити механізм “кошти ходять за дитиною”, залучити ресурси міжнародної технічної допомоги та інших міжнародних донорів.

Згідно з опублікованою інформацією, Асоціація Міст України, уже подала свої зауваження стосовно проекту, зокрема, щодо відсутності у переліку заінтересованих осіб органів місцевого самоврядування, щодо показників моніторингу Стратегії та щодо інформування населення про інклюзивну освіту.

Оскільки проект Стратегії перебуває на громадському обговорення, то свої зауваження та пропозиції можна надсилати до 15 серпня 2019 року на електронну адресу nabochenko@mon.gov.ua (телефон для довідок: 481 32 39). 

Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі

Довідка: Центр громадського контролю «Дій!» - проект чеської організації People in Need за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках програми «Transition Promotion Program». Проект полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, які опікуються питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади. До основних компонентів діяльності проекту відносяться: моніторинг та аналітика, адвокація, громадсько-правова просвіта, створення проактивності місцевого громадського сектору та його консолідація. Мережа на цьому етапі охоплює ключові міста в Україні, де на сьогодні цікава і динамічна громадсько-політична активність - Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ та Маріуполь (Донеччина).

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.