Як отримати "Чесну платіжку"

15 липня 2019, 14:34
Власник сторінки
правозахисна організація
0
47
Як отримати  Чесну платіжку

"Чесна платіжка" це спільний проект Уряду та Міністерства юстиції України спрямований на зменшення цін на житлово-комунальні послуги до прийнятного, економічно обґрунтованого рівня.

Дуже болючою темою останніх років для населення, є оплата платежів за спожиті житлово-комунальні послуги. Платіжки, за які для деяких людей є просто непосильними, як наслідок такої ситуації - накопичення боргів за житлово-комунальні послуги та доведення окремих категорій людей до межі виживання.

Відповідальність за таку цінову політику люди покладають на Кабмін та інші профільні відомства.  Але, якщо детальніше вивчити ситуацію то можна помітити, що ціна на опалення та гарячу воду по Україні суттєво відрізняється. Так, Львівтеплоенерго (м.Львів) встановило ціну для кінцевих споживачів в розмірі 1468,11 грн/Гкал, якщо встановлений лічильник та 32,15 грн за кв.м без нього. Ціна на гарячу воду склала 95,26 грн за куб.м з встановленим рушникосушильником, якщо рушникосушильник відсутній – 87,96 грн за куб.м.

А Облтеплокомуненерго(м.Чернігів) встановило ціну за спожиті послуги на рівні 1736 грн/Гкал за наявності лічильника, або 34,56 грн кв.м у разі відсутності лічильника. За гарячу воду, чернігівцям довелось сплачувати 103,46 грн куб.м при наявності підключеного рушникосушильника та 95,72 грн куб.м, якщо він не установлений.

Така відмінність у вартості послуг викликана тим фактом, що ціна за спожиту гарячу воду та теплоенергію встановлюють органи місцевого самоврядування опираючись на розрахунки, які їм надають виробники та постачальники  теплової енергії.

 Тому, з метою приведення тарифів до єдиного, економічно обґрунтованого рівня та зменшення фінансового навантаження на людей Кабінетом Міністрів України, було прийнято рішення про зменшення цін на опалення та гарячу воду. Постанова Уряду №560 від 26.06.2019,  встановлює такі рекомендовані ціни за спожиті житлово-комунальні послуги. 

Зафіксовано граничну вартість тепла на рівні 1400 гривень за 1 Гкал за наявності лічильника або 35,21 грн за 1 м2 у разі відсутності лічильника. Таким чином, за нашими розрахунками в середньому тариф на опалення по Україні зменшиться на 14%, а в окремих містах люди платитимуть менше на 25%.

  Врегулювано ціну на гарячу воду по всій Україні та встановлено максимальний тариф для населення: 83,66 грн за 1 м3 за наявності рушникосушильників та підключення їх до систем постачання гарячої води. У разі відсутності рушникосушильників - 75,74 грн за 1 м3. Встановлення єдиного граничного тарифу не означає, що тарифи які зараз нижче встановлених норм виростуть, вони залишаться колишніми. Зміни стосуються, тільки тарифів вищих за встановлені норми, їх місцевим органам самоврядування доведеться знизити 

Перерахунок тарифів на послуги з постачання теплової енергії для населення повинен відбутись до початку опалювального сезону 2019/2020 років та бути здійснений до 01 вересня 2019 року.

Тому Міністерство юстиції України спільно з системою Безоплатної правової допомоги запустили правопросвітницький проект «Чесна платіжка», який має на своїй меті навчити людей механізмам захисту своїх прав, як споживачів житлово-комунальних послуг.

Для більшої ефективності було розроблені покрокові алгоритми дій, які допоможуть  споживачам  відстояти  свої права та вимагати від постачальників прийнятних цін  за спожиті послуги.

Які перші кроки потрібно зробити на шляху до «Чесної платіжки»

 

·        Перевірити на сайті органу місцевого самоврядування, який встановлює тариф на опалення, чи виконується рішення Уряду;

·        Звернутись до постачальника послуги для перерахунку ціни за опалення;

·        Якщо розрахунок не змінено – звернутись до центрів з надання безоплатної правової допомоги за юридичною консультацією та правовою допомогою.

Також можна скористатись онлайн-калькулятором для розрахунку «Чесної платіжки», який доступний на сайт Міністерства юстиції України. Важливо пам’ятати, що прийняття рішення про зменшення тарифів не є підставою для скасування субсидій чи причиною для відмови у її наданні.

Якщо вам потрібна правова допомога або консультація – звертайтеся до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги або телефонуйте до Єдиного контакт-центру системи БПД за номером 0800 213 103 (цілодобово та безкоштовно в межах України).

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: газ,Кабмин Украины,влада,ціни,тарифи ЖКГ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.