Тeлeфонних тeрористів знайдeно

20 квітня 2019, 15:54
Власник сторінки
0
51
Тeлeфонних тeрористів знайдeно

У сучасному світі масштаби тероризму досягли таких розмірів, що він став глобальною проблемою – нарівні з ядерною загрозою й екологічними небезпеками.

У сучасному світі масштаби тероризму досягли таких розмірів, що він став глобальною проблемою – нарівні з ядерною загрозою й екологічними небезпеками. Терористи повною мірою стали користуватись усіма досягненнями сучасної науки і техніки. Не гребують вони і так званим «телефонним тероризмом».
Телефонні погрози стосуються, як правило, місць великого скупчення людей, коли повідомляється про нібито мінування адміністративних будівель і несуть загрозу життю посадових осіб, громадських, політичних діячів, осіб, які перебувають у зазначених будівлях.
Мета «телефонних терористів» - провокування паніки, розхитування суспільно-політичної ситуації на фоні військової агресії проти України, блокування роботи органів влади та місцевого самоврядування, правоохоронних органів, тиск на представників владних органів, державних чи громадських діячів.
В поточному році правоохоронними та спеціальними органами в різних регіонах України виявлялись особи, які здійснювали завідомо неправдиві повідомлення із погрозами терористичного характеру. На Запоріжжі місцевий мешканець «замінував» будинок культури. На Луганщині «мінер» погрожував здійснити теракти на громадських об’єктах міста. Було викрито трьох осіб, які «мінували» будівлі Управління СБУ, автостанцію, будинок культури в Одеській області. Мешканець Дніпра анонімно повідомляв про начебто мінування адміністративної будівлі суду.
Незважаючи на те, що повідомлення у переважній більшості не підтвердились, на перевірку кожної заяви відволікається багато людей і техніки (поліція, співробітники спеціальних підрозділів, пожежні, рятувальники, медики) та завдаються матеріальні збитки.
В подальшому «анонімні терористи» встановлюються та затримуються. Їх дії кваліфікуються згідно зі статтею 259 Кримінального кодексу України. Відповідно до цієї статті хибне повідомлення про мінування карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. «Телефонним анонімам» також доведеться компенсувати витрати державних та комерційних установ, що зазнали збитків від їх протиправної діяльності.
Особам, які отримали по телефону анонімну інформацію про замінування будівлі (об’єкта з масовим перебуванням людей), рекомендується:
- не класти передчасно слухавку;
- уважно вислухати і з’ясувати вимоги та інформацію про характер погрози щодо вчинення теракту й по можливості записати вимоги;
- спробувати під час розмови встановити інформацію про особу (стать, вік, особливості мови тощо);
- запропонувати повторити свої вимоги, поставити уточнюючі запитання про характер погрози, місце та час її реалізації, мотивувати про надання якнайбільше інформації про вчинення теракту;
- установити мотиви дій, поставити запитання про цілі, які ставить співрозмовник, запропонувати інші шляхи вирішення вимог;
- обов’язково звернути увагу на фонові звуки (шум вулиці, машин, які проїжджають, музику, звуки тощо), що допоможе у подальшому визначити місце, звідки здійснено анонімний дзвінок;
- закінчуючи розмову, повторити основні моменти телефонної бесіди;
- після завершення розмови зателефонувати до правоохоронних органів;
- обмежити коло осіб, які знають про погрозу вчинення теракту.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: теракт,Терроризм,телефон
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.