Не хлібом єдиним

13 червня 2018, 16:38
Власник сторінки
журналіст
0
1519
Не хлібом єдиним
Мама вихованця одного з дитсадків Дніпра Олена Кураєва опублікувала це фото з написом: "Це тепер норма? Вода, гречка и четвертина картоплі?"

А Ви знаєте, що їсть Ваша дитина?

31 травня. Останній дзвоник. Для «першачків» - особливий день: хвилювання та щастя, радість та переживання, виступи під час урочистого прощання зі школою на 92 дні канікул... Емоцій купа.

Тому коли ввечері дитина пожалілася: «Болить животик», - я списала на нервове перенапруження. Питання: «Чим вас годували в школі?» - чесно скажу, озвучила просто машинально. Але відповідь вразила: «Котлетку їла та кукурудзу»… КУКУРУДЗУ, Карл!!! Консервовану…

А що їдять Ваші діти?

З харчуванням у школі проблем не було. Десь до початку квітня цього року. Ми доплачували по 5 грн на день, щоб до основної порції замість чаю дітям давали сок + банан чи яблуко. Коли замість соку почали давати компот (а у багатьох дітей алергія на червоні фрукти, у моєї дитини, наприклад, на полуницю), а яблуко-банан чомусь почали нарізати шматочками, ми від доп.харчування відмовилися.

Ще звернула увагу: раніше мала часто-густо приносила додому булочку, бо наїдалася й без неї, то останні пару місяців це явище стало непритаманним...

Згадалися повідомлення батьків в чаті про те, що діти скаржилися: на обід давали консервований зелений помідор… Плюс кукурудза з котлетою… Все це – вище мого батьківського розуміння!

У розмові з іншими батьками, чиї діти ходять до садочків та шкіл, почала запитувати про харчування в їхніх навчальних закладах. Добряча половина з них скаржилися...

Аутсорсинг замовляли?

Залізла в простори інтернету. З’ясувала для себе: Дніпровська міськрада вирішила перевести сферу дитячого харчування в навчальних закладах на аутсорсинг. Точніше, вже перевела з кінця березня цього року. Наразі навіть ідуть суди щодо визнання цього рішення незаконним…

«Сейчас судимся с Департаментом о признании незаконности решения передать детское питание на аутсорсинг. Суд был 23 мая. Обязал городскую власть напечатать в СМИ об этом деле, чтобы объединить все похожие иски. И следующее заседание будет 20 июня», - написала мама дівчинки, яка ходить до одного з дитячих садочків Дніпра, Вікторія Хлопецька.


Справу розглядає вже Дніпропетровський апеляційний адмінсуд. Бо Дніпропетровський окружний адмінсуд відмовився визнавати рішення міської ради таким, що суперечить законодавству України.

«Цена за питание увеличивается на 57%: в яслях было 17,83 грн, стало - 27,93 грн. В детском саду - на 47%: с 30,26 грн на 44,30 грн. А заявленные нормы порции в тендере оказались ниже прежних. Я, как мама, звонила поставщику еды и узнавала по поводу размера порций. Мне ответили, что это тот объем, который был заявлен в тендере от Департамента. То есть, наши чиновники решили, что детям слишком много еды и теперь они будут питаться так. Заявленные нормы порции в тендере оказались ниже прежних. Также, при детальном изучении, видно, что размеры порций не соответствует нормам», - обурюється пані Вікторія. Вона склала “яскраві” порівняльні таблиці для ДНЗ.

Варто зазначити, що в грудні 2017 року змінила раціон для дітей. Але, зменшивши рівень калорійності, а ніяк не порцій!.. Але про які норми ми говоримо, коли, хай їй грець, кукурудза консервована…

Що ж до тендерів

Більше трьохсот тендерів на харчування в школах і дитячих садах виграла фірма «Контракт Продрезерв 5» (Новомосковськ). Цікаво, що у минулоріч вона теж годувала дітей Дніпра та Новомосковська. «Нагодувала» на ряд кримінальних проваджень за фактом змови з посадовими особами. Однак, це аж ніяк не збентежило Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради, і більше трьохсот (300) мільйонів гривень бюджетних коштів знову було віддано в ті ж руки. За інформацією журналістів газети «Горожанин», руки ті «находятся под прямым покровительством заместителя мэра Александра Шикуленко».

До речі, за інформацією ГО «За боротьбу з корупцією та незаконною діяльністю», яка звернула увагу на ці закупівлі та подала більше 40 скарг в Антимонопольний комітет у 2017 році, була допущена груба технічна помилка в тендерах: документація повинна була викладатися і на англійській мові, адже були іноземні фірми, які хотіли поборотися за право якісно готувати дніпровських дітей.

Молоко та риба на мільйони гривень

«Речь идет о нескольких тендерах департамента гумполитики на закупку молока и мороженой рыбы для дошкольных учебных заведений. Во всех торгах победило ООО «Агора-Н», причем в одном из тендеров четверо конкурентов предложили существенно лучшую цену, однако все они (по неизвестным причинам) были дисквалифицированы. Внимание, фокус: ко всем четырем контрактам поставщик и заказчик заключают по несколько дополнительных соглашений, которые сокращают объемы поставок и увеличивают ценник. Очень удобно, если предположить, что победитель аукциона заранее знал о возможности внесения таких выгодных изменений в начальный договор», - ось така інформація нещодавно зявилася на офіційній сторінці Центру громадських розслідувань в мережі Фейсбук.

Засновник ТОВ «Агора-Н» - пан Безкровний (В.А.) вже в якості підприємця уклав з департаментом гумполітікі ще 5 аналогічних контрактів на 5 з невеликим мільйонів гривень. Кожен договір супроводжувався низкою додаткових угод… зі зменшенням обсягів і збільшенням вартості.

За інформацією Центру Громадського розcлідувань, ТОВ «Агора-Н» - лише ширма, за якою є ще два контрагента: ТОВ «Мілкплюс» та ФОП Ковтун І.В., які створені для завищення цін і вимивання коштів. Тобто, ТОВ «Агора-Н» не просто купило продукцію у виробників (хоча незначна частина товару і була куплена безпосередньо), а використовувало ряд фірм і ФОПів, які утворили цілий ланцюжок угод з одним і тим же товаром, попутно підвищуючи кінцеву його вартість.

«Как видите, из оплаченных горсоветом 19 с половиной миллионов гривен почти 6,5 миллионов, если верить данным наших источников, осело именно на счетах ТОВ «Агора-Н» и двух его сомнительных поставщиков. Из них 4,7 миллиона гривен выведено в «тень».

Простор для возможных манипуляций со стоимостью товара был создан именно в горсовете, так как продукция была куплена по очевидно завышенной цене, что при определенных обстоятельствах вполне тянет на ч.5 ст. 191 УК Украины. В связи с чем у нас вопрос к команде Бориса Филатова: чем руководствовались в департаменте гуманитарной политики, формируя ожидаемую стоимость закупки и кто несет за это ответственность? Впрочем, этот вопрос мы тоже обязательно оформим официально. На имя городского головы», - пише Центр громадських розслідувань.

Та нагадує: «за любое решение, принятое в стенах Днепровского городского совета и его структурных подразделений политическую ответственность несут мэр и 64 депутата».

І тут я не можу не погодитися з колегами, бо це я «винесла за дужки» все політичне підґрунтя. Бо то – вже зовсім інша історія, розбиратися з якою буде НАБУ за заявою одного з дніпровських народних депутатів (http://dniprograd.org/2018/06/04/andriy-denisenko-zvernuvsya-do-nabu-iz-vimogoyu-rozsliduvati-rozkradannya-byudzhetnikh-koshtiv-na-dityachomu-kharchuvanni_68209).

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: школа,Дніпро,дитячий садок,харчування в учбових закладах,харчування дітей
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.