Доплата до МЗП при підвищенні кваліфікації та відрядженні

26 лютого 2018, 20:48
Власник сторінки
Эксперт по бухучёту
0
31

Чим відрізняються підходи при визначенні доплати до мінімальної зарплати (МЗП) при направленні працівника у відрядження та на курси

Ситуація 1. Сума оплати днів навчання на курсах підвищення кваліфікації визначається, виходячи  з розміру середньомісячної зарплати за 2 місяці, що передують місяцю початку занять. Однак така сума не враховується при визначенні доплати до МЗП, так як у цей період особа, що навчається, не працює. Якщо в одному і тому місяці є відпрацьовані дні та дні знаходження на курсах, розмір МЗП визначається пропорційно відпрацьованому часу.

Приклад 1. При нормі 21 год. у січні працівник виконував свою роботу 11 робочих днів (р. д.), а 10 р. Д. днів знаходився на курсах підвищення кваліфікації. Зарплата за цей місяць (не включаючи доплат за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я,  в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат) має бути не менша ніж 1950,14 грн [(3723 грн : 21 р.д.) х 11 р. д., де 3723 грн – розмір МЗП)] . Якщо нарахована за діючою системою оплати праці зарплата виявиться меншою за цю величину, слід здійснити доплату до величини 1950,14 грн.

Ситуація 2. Дні службового  відрядження є для працівника робочим часом, коли робота відповідно до трудових обов’язків такого працівника виконується не за основним місцем роботи, а за його межами. Тому у разі, коли в одному й тому ж місяці особа працювала на своєму основному робочому місці та за місцем відрядження, він має право на отримання зарплати не менше 3723 грн. При цьому не має значення, як саме були оплачені дні відрядження – за середньоденною чи денною зарплатою. І у першому і у другому випадку була отримана зарплата за фактично відпрацьований час.

Приклад 2. При нормі 21 год. у січні працівник виконував свою роботу 11 р. д. за основним місцем роботи, а 10 р. д. – за місцем відрядження. Дні відрядження були оплачені виходячи із середньоденної зарплати 100 грн у  загальній сумі  1 000 грн. За роботу за основним місцем роботи було нараховано 1 045 грн. Доплат за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я,  в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, виплат премій до святкових і ювілейних дат не здійснювалося. Доплата до МЗП становитиме 1678 грн (3723 грн – 1 045 грн – 1 000 грн).

                                                                                                                  Олена Качковська
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.