Навіщо утилізовувати небезпечні відходи, якщо їх можна просто викинути?

27 грудня 2017, 13:30
Власник сторінки
0
70
Навіщо утилізовувати небезпечні відходи, якщо їх можна просто викинути?
Несанкціоноване звалище небезпечних відходів з медустанов у Запоріжжі

Черговий скандал із біологічними відходами з лікарень, викинутими «добросовісними» компаніями-утилізаторами просто неба. На цей раз – у Запоріжжі. Корупціонерів не зупиняє навіть ризик епідеміологічн

А чи так все prozorro насправді?

Біологічні відходи мали спалювати у печах. Натомість – їх залишили у  складських приміщеннях в Дніпропетровській області, а також на території промислового майданчика в Запоріжжі, яку незаконно використовували як «звалище». Чому? Давайте розбиратися.

Як  стало відомо з оголошення електронної системи публічних закупівель Prozorro, декілька днів тому комунальна установа "Запорізьке обласне патологоанатомічне бюро" Запорізької обласної ради оголосило тендер  на 190 000 грн на закупівлю послуг по збиранню, перевезенню, зберіганню та передачі для подальшої утилізації медичних відходів
Цікаво, що замовник закупівлі в Додатку №1 до тендерної документації "Технічні вимоги" в п.2 визначив наступну вимогу до учасників: «Знаходження виробничих потужностей об’єкта поводження з небезпечними відходами / місця розвантаження повинно бути у межах Запорізької області, так як враховується можлива незапланована потреба відвантаження відходів упродовж восьми робочих годин від дати виникнення нагальної потреби та надходження повідомлення від Замовника про необхідність відвантаження відходів.»
Вивчивши перелік ліцензіатів, розміщений в загальнодоступному реєстрі на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України, можна легко зрозуміти, що лише одна компанія в Запорізький області має відповідну Ліцензію, і вона давно є «монополістом» на цій території. Це - ТОВ "НДІ "Укрекопроект», яке і в цей раз виграло тендер, і саме з нею медзаклади Запоріжжя та Дніпропетровщини регулярно укладають угоду про утилізацію.

Небезпечна знахідка

Через декілька днів СБУ виявляє несанкціоноване звалище небезпечних біологічних відходів, яке влаштувало це підприємство. Уявіть собі: дві з половиною тонни використаного медичного інструментарію, лікарських діагностичних і дезінфікуючих засобів, елементів живлення, приладів і обладнання, що містять ртуть та важкі метали, а також півтори тонни органічних медичних відходів, предмети, забруднені біологічними рідинами, відходи медичних установ і мікробіологічних лабораторій, що працюють зі збудниками туберкульозу. 
Ситуацію коментує директор ТОВ «Екологічні переробні технології» Дмитро АГЕЄВ, що також брав участь у тендері, в якому переможець був визначений заздалегідь:

«У вимозі про знаходження компанії-утилізатора на території Запорізької області очевидно присутня корупційна складова. Зрозуміло, що вона була висунута під конкретного учасника з Запорізької області, а це означає, що хтось із вищих чиновників дав команду медустановам всі відходи віддавати саме до цієї фірми. Ми зверталися до замовника із запитом про виключення із тендерної документації цієї дискримінаційної вимоги, що звужує коло учасників та суперечить основним принципам закупівель, однак отримали відмову. Дуже шкода, що керівники українських лікарень не беруть на себе відповідальність за здоров’я громадян та уповноважують такі недобросовісні підприємства, в тому числі муніципальні, що часто не мають не лише відповідних потужностей, а і навіть ліцензій (!), - займатися утилізацією надзвичайно токсичних та небезпечних відходів. Результат – ми бачимо і читаємо у новинах майже кожного місяця. Але ми не відступимось і продовжуватимемо боротись із корупційними схемами у сфері поводження з небезпечними відходами і робитимемо все можливе, щоб наші діти росли здоровими та в чистій країні. Сподіваємось, що відповідні органи звернуть увагу, на те, що відбувається.»
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: медицина,коррупция,Запорожье,окружающая среда,больницы,скандал,события,тендер,отходы,переработка отходов,утилизация,ProZorro
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.