Створення Громадської ради ФССУ відкладається, але не скасовується

19 грудня 2017, 17:43
0
70

Через брак кворуму установчі збори, на яких 14 грудня мали створити Громадську раду Фонду соціального страхування України, не відбулися.

Установчі збори, на яких 14 грудня мали створити Громадську раду Фонду соціального страхування України, не відбулися через брак кворуму.

Про це заявили у виконавчій дирекції Фонду. У керівництві відзначають, що це не означає, що постійно діючий колегіальний орган громадського контролю за діяльністю Фонду соціального страхування не буде створено у найближчому майбутньому.

Створення громадської ради важливе, адже цей орган відповідно до закону, наділений широкими повноваження. Зокрема – опікується питаннями цільового використання коштів Фонду.

Крім того, Громадська рада розглядає щорічний звіт виконавчої дирекції Фонду про її роботу, дотримання статутних положень, використання страхових коштів, інформує у обов’язковому порядку про всі рішення Фонду і їх виконання. Також саме Громадська рада подає до Фонду пропозиції інститутів громадянського суспільства щодо удосконалення роботи Фонду.

Порядок утворення та діяльності Громадської ради Фонду затверджено  Постановою №555 Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2015 року. На виконання постанови було створено ініціативну групу з підготовки установчих зборів для формування складу Громадської ради.

До складу ініціативної групи увійшли представники всеукраїнських громадських об’єднань, що підтвердили в установленому законом порядку всеукраїнський статус і в установчих документах яких передбачено здійснення захисту прав та інтересів застрахованих осіб, потерпілих на виробництві, представники всеукраїнських профспілок та їх об’єднань, всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців, а також представники виконавчої дирекції Фонду.

Від інститутів громадянського суспільства щодо участі в установчих зборах для формування складу Громадської ради Фонду делеговано для участі в установчих зборах 41 особу. Ініціативна група детально розглянула подані документи особливо в частині відповідності критеріям членства, запропонувала до списку учасників зборів 31 кандидатуру.

Установчі збори вважали б правомочними, якби на засідання з’явилося не менше двох третин представників інститутів громадянського суспільства. Перед початком засідання, запланованого на 14 грудня, зареєструвалися 19 кандидатів з 31.

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування України прийняла єдино правильне в цій ситуації рішення – повторно провести процедуру створення Громадської ради Фонду. Дирекція зацікавлена у створенні реально дієвого громадського органу, абсолютно легітимного, який був би надійною опорою застрахованим особам у захисті їх прав та інтересів.

Володимир Саєнко, голова Правління Фонду соціального страхування, жодної трагедії у зриві заходу не вбачає. «Створення Громадської ради трохи зміститься у термінах, але цей час ми використаємо для того, аби залучити до її створення, а головне – до повноцінного функціонування тих представників громадянського суспільства, яким не байдужі проблеми Фонду. Випадкових людей, які не мають жодного відношення до проблематики Фонду, тільки для кворуму, у такій важливій справі точно не потрібно», - зазначив Володимир Саєнко.

Нагадаємо, Фонд соціального страхування України почав працювати 1 серпня 2017 року. Він був утворений шляхом реорганізації Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: профспілки,Федерація профспілок України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.