Як українська культура вплинула на розвиток російського мистецтва

16 грудня 2017, 09:42
Власник сторінки
0
174
Як українська культура вплинула на розвиток російського мистецтва
фото - Ноти українських композиторів

Вплив української музики, театру, живопису на розвиток Росії

Завдяки загальному прийняттю думки про те, що російська культура створювала та збагачувала український народ, рідко можна почути протилежне бачення. Однак Україна також зробила значний вплив на мистецтво Росії.

В часи панування Москви над нашими землями, культури України й Росії розвивалися паралельно. Вони взаємно впливали одна на одну. Проте вплив України часто нівелюють.

Прикладом українського впливу може слугувати розвиток відомого стилю в мистецтві - бароко, в обох державах. В нашій країні ще в 17 столітті цей стиль мистецтва почав інтенсивно розвиватися, головним чином завдяки Мазепі. В Царській Росії стиль "бароко" в архітектурі довго не міг утвердитися. Та ще в середині XIX в. російська критика "не бачила альтернативи колонам і куполу".

Через часте захоплення України різними країнами, вона наситилась різними особливостями культур. Нові набуті знання змішувалися із власними традиціями й творили особливий стиль. Українське мистецтво крокувало в одну ногу з Європою. Проте із середини XVII століття культура України бере дещо інший шлях. Так, 1654 року Київ із Лівобережжям перейшли під владу Московії. Самостійний розвиток нашої культури тепер ставав неможливим. Через тяжкі умови життя, царські заборони щодо поширення творів, українські митці були змушені від'їжджати до Санкт-Петербургу, що тоді вважався культурним центром. Так почалася масова еміграція діячів культури, яка продовжується і нині. Наша високоосвічена інтелігенція ділилася набутими знаннями із сусідами.

Саме так українці зробили великий внесок у формування та розвиток російської культури. Діячі мистецтва прагнули реалізувати свої здібності у державі, більшій за військовими та політичними потенціалами, проте менш розвиненій у культурному плані. Тож українці посприяли створенню в Росії нових жанрів літератури, художнього мистецтва. Створили нову систему освіти. Наші культурні діячі очолювали церковні та освітні установи Росії. Українці видавали газети, перекладали різні наукові роботи.

Не зважаючи на те, що більшість українських діячів культури виїхали до Москви і там поширювали свої знання, наше культурне життя також не стояло на місці. Нова інтелігенція спрямовувала свої вчинки на подальший розвиток власне української культури. Діячі мистецтва були найбільше зацікавлені у вивченні історії свого народу та поширенні її у маси. Так, цілеспрямоване вивчення минулого України підняло історичний жанр на новий рівень. Музичне мистецтво також стрімко рухалося вперед, а за ним і усі інші види мистецтва.

Необхідно визнати, що українська культура самостійна, самобутня. Вона бере своє коріння ще з прадавніх часів. Наше мистецтво розвивалося поступово, накопичуючи більше культурних особливостей з розвитком усього світу. Ми збагачувались традиціями різних народів світу. Україна, попри усі складнощі свого існування, має величезну кількість культурних надбань, а також відомих діячів мистецтва. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.