Сучасний український флот та його стратегія розвитку....

27 листопада 2017, 17:50
Власник сторінки
0
325
Сучасний український флот та його стратегія розвитку....

Після анексії Криму український флот втратив більшу частину кораблів, навіть єдиний підводний човен "Запоріжжя", який наприкінці 2013 року модернізували, росіяни забрали собі.

 Потрібно відмітити , що український флот до анексії Криму, був далеко не в ідеальному стані, більшість кораблів з часів Радянського союзу не модернізувалися, та і не було чіткої стратегії розвитку флоту, адже нас міфічно мав захищати «Чорноморський флот» Російської Федерації. Українські корабельні верфі практично занепали і тепер коли їх намагаються відновити, розшукуються колосальні кошти.

За часів незалежності наш флот періодично продався в інші країни, єдиний український авіаносець «Варяг», який ми забрали під час розпаду  Радянського союзу, був проданий Китайській Народній Республіці за «сміхотворну» ціну 30 млн доларів. Спочатку китайці обіцяли, що вони купують наш «Варяг », як майбутній туристичний корабель, але у 2012 році авіаносець був добудований та сучасно модернізований у введений в склад ВМС КНР з новою назвою «Ляонін». Необхідно відмітити, що «Ляонін » вважається самим сильним кораблем ВМС КНР . Окрім авіаносця «Варяг», ми продали два малих десантних кораблів Греції, та один ракетний катер подарували Грузії.

 За всю незалежність нашої країни ми побудували та запустили лише один фрегат

«Гетьман Петро Сагайдачний», який є флагманом ВМС України, і то ще в далекому 1993 році. Фрегат «Гетьман Петро Сагайдачний » став першим та останнім суто українським  фрегатом проекту 1135. Були у нас на озброєнні інші фрегати проекту 1135, але їх зняли з озброєння, і подальша доля їх невідома.

З 2014 року по сьогоднішній день існує нова стратегія розвитку українського флоту. Це ідея створення так званого «москітного флоту» . Ідея досить прогресивна та реалістична для української економіки, адже будувати фрегати, а тим паче авіаносці поки що для нас є  утопією, чи наприклад купувати «Містралі » у французів за 1 млрд євро є для нас лише мрією. А от проект 58155 малих броньованих артилерійських катерів уже втілюється, за три роки побудовано: 6 нових катерів, 2 вже введені в склад ВМС України, а 4 на випробуваннях, взагалі за проектом заплановано побудувати 18 кораблів, хоча за інформацією  українських ЗМІ та коментарів конструкторів, ще точно буде побудовано 2 катери. З 2016 року почали будувати 2 штурмові катери проекту 58181 «Кентавр», конструктори обіцяють закінчити будувати цих два катери до кінця 2018 року, за проектом повинно бути побудовано 8 катерів. Звичайно, катерами, які є частиною «москітного флоту» України не закриєш діри в наших територіальних водах Чорного та Азовського морів.

Керівництво ВМС України розуміє, щоб закрити діри в нашій акваторії необхідно пару корветів чи фрегатів, і тому шукають «старі» недорогі кораблі, в країнах, членах «НАТО», поки не відомо, чи  є вже на примітці корвети та фрегати для купівлі, але стало відомо, що ми можемо отримати від США у вигляді військо-матеріальної допомоги два патрульних катери проекту «Island». Віце-адмірал та командувач ВМС України Ігор Воронченко у інтерв'ю заявив українським ЗМІ, що вже 2018 року ми все таки отримуємо два патрульних катери проекту «Island» від США.

Реальність така, що наш флот поки що не може конкурувати на рівних з «Чорноморським Флотом» РФ, але якщо поетапно розвивати флот,  робити нові катери, купити пару старих Натовських корветів та фрегатів, модернізувати їх, тоді  з часом, ми можемо стати грізною силою та повноцінною морською країною. І якщо ми за десятиліття розвинемо власну економіку, зможемо запустити власний проект будівництва фрегатів та корветів.  

Потрібно також відмітити, що «Чорноморський флот» РФ  теж не є сучасним флотом, в ньому абсолютна більшість застарілих радянських кораблів, які не всі модернізовані, а тому, якщо ми будемо розвивати власний флот і в нас буде чітка патріотична, а не популістська стратегія розвитку флоту, тоді ми зможемо, поїсти нерви нашим сусідам на морі.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Черноморский флот,Украинская армия,фрегат
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.