Губернатор Київщини прагне створити Фурсівську громаду без грошей та майбутнього

25 вересня 2017, 16:08
Власник сторінки
Фінансист
1
527
Губернатор Київщини прагне створити Фурсівську громаду без грошей та майбутнього

Голова Київської області вважає, що селянам буде краще без лікарень, роботи та грошей

Смутні та безпросвітні часи настали в Київській області. Все більше віддаляється від потреб простих людей бюрократична машина управління, створена та випестувана десятиріччями цілою армією держуправлінців.

Під час Революції Гідності українці сподівалися, що їм вдасться зламати систему, яка дбала про інтереси чиновників та безкінечних бюрократів, та привести керівників, які воліють створити якісно нову Україну.

Але час показав, що наскрізь прогнила система діяти не на користь громаді, а задля вдоволення власних політичних амбіцій нікуди не зникла. Дещо змолоділа, навчилася гарно вдягатися та красиво балакати, але суть лишилася тією ж.

Своїм розпорядженням від кінця липня 2017 року очильник Київської області Олександр Горган затвердив висновок Київської облдержадміністрації щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень ряд селищних рад, розташованих навколо Білої Церкви «щодо добровільного об’єднання територіальних громад сіл Фурси, Чмирівка й Фурсівської сільської ради, села Трушки й Трушківської сільської ради, села Матюші й Матюшівської сільської ради Білоцерківського району, сіл Пищики та Безугляки Пищиківської сільської ради Сквирського району в єдину Фурсівську територіальну громаду з адміністративним центром у селі Фурси Білоцерківського району Київської області».

Таким чином, керівник області дав добро на створення Фурсівської громади сіл навколо Білої Церкви, уникаючи саме місто. Це рішення менше за все схоже на врахування інтересів мешканців вказаних сіл, й ось чому.

Згідно висновку Департаменту архітектури та містобудування Київської ОДА село Фурси, що межує з містом обласного значення Біла Церква та розташоване в 3 км. від міста, повністю входить у зону доступності потенційного адміністративного центру, як й Шкарвіка, що розташована на відстані 8 км. від Білої Церкви.

В документі нагадується, що «спроможність об’єднаних територіальних громад, сіл, селищ, міст передбачає забезпечення надання належного рівня послуг, зокрема у сферах освіти, культури, охорони здоров’я, фізкультури та спорту, житлово-комунального господарства, із урахуванням кадрових ресурсів, фінансового забезпечення та розвитку інфраструктури».

В висновку доводиться до відома, що деякі житлові масиви Фурсів забезпечуються питної водою з Білої Церкви. Медичне обслуговування мешканцям Фурсів надає Білоцерківська районна лікарня, а трудова міграція в переважній більшості спрямована в Білу Церкву.

Місцевим мешканцям добре відомо, що деякий час між містом та селом курсувала міська маршрутка «1-Б», яка покривала сполученням центр Фурсів через всю Білу Церкву аж до кінцевої найвіддаленішої зупинки «Роток». Відміна цього маршруту внаслідок закінчення терміну дії договорів  між міською та районною Радами викликала масові акції протесту, переважно серед мешканців Фурсів – практично все село працює в Білій Церкві, також багато людей навчають дітей в міських школах та в гуртках розвитку й мистецтв. Зараз працює такий маршрут напрямком «с. Фурси – Залізничний вокзал, Біла Церква», який користується постійним сталим попитом.

Після вивчення рішень сільських рад на відповідність до Законів України, постанов та розпоряджень Кабінету міністрів, що стосуються добровільного об’єднання територіальних громад, висновок департаменту містобудування та архітектури КОДА свідчить, що рішення про створення Фурсівської громади не відповідає нормам Законодавства України.

Окремо зазначу, що висновки департамент Київської обласної держадміністрації на 27-ми аркушах затвердив та надав 16 червня 2017 року, а розпорядження губернатора Київщини з утворення Фурсівської територіальної громади побачило світ 27 липня.

 

Навіщо губернатор Київської області Олександр Горган створює неспроможні та неплатоспроможні громади, якщо Фурсівська сільська громада не зможе існувати без інфраструктури Білої Церкви? Яким чином очильник області збирається вирішити питання соціального та іншого забезпечення мешканців такої створеної Фурсівської громади, якщо селяни лікуються в лікарні Білої Церкви, працюють за рідким винятком – в Білій Церкві, навіть телефонним зв’язком та деякі райони питною водою забезпечує Біла Церква?

Адже мало хто повірить, що губернатор столичного регіону видає розпорядження від свого імени, не читаючи висновків власної адміністрації. То яку ж ціль переслідує керівник Київської обласної адміністрації? Здається, окрім як «посіяти ще більшу ворожнечу між містом та селом, підкинути дровенят до вогню незгодних із створенням громади села з містом», більше причин й нема.

Більш того, його власні підлеглі після вивчення всіх деталей прямо та чітко вказали: «такі громади будуть не на користь саме людей», - чим керується очильник області? Питання без відповідей.

Після того, як видане відповідне розпорядження, в Фурсах мають відбутися вибори. На яке майбутнє штовхає мешканців цілого ряду сіл та їх нащадків губернатор Київської області, наказуючи створити заздалегідь деструктивну та збиткову територіальну громаду?

Про спільне майбутнє, яке бачать цілком реальним громади Білої Церкви та Фурсів йдеться й в Меморандумі, підписаному після висновків Департаменту КОДА, 7 липня 2017 року, що має назву «Про співпрацю між територіальними громадами міста Біла Церква та села Фурси». В документі, що скріпили власними відписами міський голова Білої Церкві Геннадій Дикий та сільський голова УРСІВ Микола Фурсенко, йде мова про організацію взаємодії встановлення адміністративної межі територіальних громад міста Біла Церква та села Фурси а також реалізація механізмів взаємовигідного співробітництва між ними».

Є ще одна цікава річ. Навіть якщо відбудуться вибори в Фурсівській громаді й вона буде створена – неспроможна до самостійного функціонування без Білої Церкви, вона не зможе здійснювати належним чином фінансування, оскільки зараз така громада відсутня в перспективному плані створення громад, затвердженого відповідно до рішення Київської обласної ради.

Відтепер доля Фурсівської громади повністю залежить від депутатів Київської обласної ради. Сподіваюсь, що колеги розберуться із питанням та не дадуть спаплюжити майбутнє тисячам сільських мешканців Київщини.

Навіщо губернатор Київщини Олександр Горган видав таке дуже сумнівне розпорядження – таємниця, а яка доля чекає на Фурси – відомо лише йому. Волію це дізнатися й самій, тож сподіваюсь, що губернатор найближчим часом прояснить смисл свої дій, адже він керує цілою областю.

В іншому разі депутати Київської обласної ради, вважаю, можуть не витримати знущання над людьми та будуть змушені надати оцінку діяльності голови Київської обласної державної адміністрації та відповідності своїй посаді.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.