Дехто вирішив монополізувати вплив на медичну галузь

16 серпня 2017, 08:06
Власник сторінки
Лікар, випускник НМУ ім. О.О. Богомольця
0
12192
Дехто вирішив монополізувати вплив на медичну галузь

Україна загрузла в реформах. Після Революції Гідності та втечі екс-президента Януковича, піднесений народ повірив у партійних лідерів, які обіцяли "солодке" життя…

Так сталося, що від самого початку незалежності України чиновники вперто закривали очі на катастрофічний стан медицини, і ніяким чином не намагалися вплинути на ситуацію. Спадок радянської епохи тривалий час давав можливість утримуватись на плаву, проте без поточних фінансових вливань все захаращується, як сталося із більшістю медичних закладів.

Наразі ж пацієнти незадоволені низьким рівнем якості медичних послуг та несучасного медичного обладнання, постійними чергами та зневажливим ставленням до хворих з боку медичних працівників. При цьому самі лікарі скаржаться на жалюгідні умови праці та занадто низькі заробітні плати, зважаючи на їхню далеко не останню роль у суспільстві. Виникло замкнене коло, яке повинна розірвати саме держава.

Утім, готуючи фантастичні плани реформування галузі, чиновники забули, що написано у 49 статті Конституції України.

"Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності", - зазначається в 49 статті Конституції України.

Зараз гостро постало питання введення страхової медицини, яка буде включати мінімальний пакет медичних послуг. Але чи зможе кожен з українців повністю її оплачувати – напевно, ніхто ще не брався це рахувати. Така модель охорони здоров’я може себе виправдати лише в тому випадку, якщо ВВП на одного громадянина в нашій країні буде хоча б на рівні сусідньої Польщі, не говорячи вже про інші провідні країни світу.

Також останнім часом чиновники активно заговорили про створення так званого "Агентства по фінансуванню медицини", яке повинне буде повністю взяти під свій контроль обіг коштів, що будуть спрямовані на медицину. За чутками, курує його створення не хто інший, як Сергій Березенко, член комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, який, до речі, не має до медицини жодного стосунку.   

Складається враження, що дехто з чиновників відверто вирішив монополізувати вплив на дану галузь, адже такого відвертого "захоплення" усіх важелів впливу вітчизняна медицина ще ніколи не бачила…

Наразі ж "реформатори" намагаються протягнути нову концепцію медицини і при цьому повністю відмовитися від діючої системи, яка є більш економічно вигідною і виправданою в нинішніх реаліях. Тільки поки що не до кінця зрозуміло, навіщо руйнувати те, що сьогодні працює, без упевненості, що нова модель запрацює як слід.

Чиновникам терміново потрібно переглянути підходи до медицини, адже для того, щоб вдихнути нове життя в діючу систему закладів охорони здоров’я, необхідно просто збільшити фінансування галузі до рівня 7% ВВП, як того рекомендує ВООЗ, закупити нове обладнання та збільшити забезпечення лікарям, які отримують мізерну зарплату, при цьому постійно ризикуючи власним і рятуючи чужі життя…  

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: медицина,реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.