Коли очікувати системні зміни в українській медицині

02 серпня 2017, 14:38
Власник сторінки
0
30

Уряд та МОЗ мають зрозуміти, що їхні дії призводять не лише до руйнування медицини, а й до соціального вибуху

Гучні заяви про старт реформування системи охорони здоров’я в Україні мало пов’язані з реальністю. Абсолютне недофінансування галузі прирікає на провал будь-які ініціативи. Здавалось би, що чиновники міністерства мали б голосно кричати про необхідність залучення додаткових коштів у систему охорони здоров’я. Проте, керівництво Міністерства вважає, бюджет на медицину є чесним та реалістичним.

Уперше за останні роки уряд виділив на охорону здоров'я всього 2,7% ВВП. Згідно з рекомендаціями ВООЗ та ЄС, фінансування медицини має становити не менше 5% ВПП. Особливо це важливо для тих країн, де проводяться реформи . Якщо показник буде меншим від 3% ВВП, це призведе до руйнування системи охорони здоров'я. Цьогорічний бюджет та кошти виділені на систему охорони здоров’я можна назвати бюджетом поховання української медицини. Сума, яка виділена урядом та проголосована депутатами, навіть не підтримує на стабільному рівні медицину, вона спричиняє руйнування залишків системи охорони здоров’я, які ще якимось дивом збереглись до нашого часу.

Цьогоріч на охорону здоров’я Кабмін та МОЗ планували виділити 67 млрд грн. Через суспільне обурення та категорично незгоду профільного Комітету виділили 87 млрд грн,  попри те, що комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я вимагав не менше 130 млрд. Виділена сума показує ставлення Уряду та «коаліційній» більшості депутатів до здоров’я українців. До прикладу, на субсидії держава виділила 51 млрд грн. Як бачимо, медицина для чиновників далеко не на першому місці за важливістю. І це при тому, що згідно опитувань, найочікуванішою для українців реформою є реформа системи охорони здоров’я. Проте, з таким фінансуванням, вона точно є приреченою на провал. Хоча фінансування апарату МОЗ цього року збільшено на 35% – до 14 млрд грн. Завдяки цим цифрам бачимо пріоритети, які ставить для себе керівництво МОЗу. Парадоксально, що на всю систему охорони здоров’я коштів не треба, а на збільшення фінансування апарату МОЗу – необхідно.

З огляду на розроблений і підписаний бюджет ОЗ 2017, політика МОЗу по факту просто скеровує справедливий гнів громадян у вигідному собі напрямку через безпрецедентно ворожу до галузі пропаганду. Мов, у всіх проблемах винні самі медики. Насправді ж, саме через тотальне недофінансування лікарні змушені впроваджувати напівзаконні платежі для підтримання своєї діяльності, а громади змушені додавати з власних бюджетів, щоб забезпечити хоча б вчасну виплату принизливо мізерної зарплати лікарям та медсестрам. Багато людей вбачають у діяльності галузі тотальну корупцію. Проте, поки Уряд та МОЗ не збільшать в достатній мірі фінансування медицини, без таких благодійних внесків та «вдячностей» у кишеню залишки системи охорони здоров’я зруйнуються моментально, нова ж система моментально не з’явиться . Керівництво МОЗу свідомо чи несвідомо відмовляється в це вірити. Тому ми і надалі маємо тотальну нестачу коштів для всієї галузі.

Уряд та МОЗ мають зрозуміти, що їхні дії ведуть не лише до руйнування медицини, а й до соціального вибуху. Серед населення та медичних працівників вже проявляються протестні настрої, вони готові виходити та захищати своє право на належні умови здійснення професійної діяльності, що дорівнює правам громадян на якісну і доступну медичну допомогу,   та свої соціальні права. 

Тому критично важливо вирішити проблеми недофінансування галузі. В першу чергу, уряд та МОЗ мають проявити політичну волю та нарешті почати боротись з корупційними схемами в системі охорони здоров’я. Вони мають зробити чесними та прозорими закупки ліків. Це не тільки економія коштів, а й можливість залучати їх для додаткового фінансування охорони здоров’я. Іншим рішенням може бути перерозподіл бюджетних витрат таким чином, щоб витрати на медицину становили як мінімум – 6% ВВП.

А найголовніше, чиновники мають виробити чітку стратегію діяльності галузі як на найближчий час, так і на перспективу. Лише вимовляти магічне слово реформа, не підкріплюючи його грошима – це мрійлива або брехлива демагогія. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.