Правові аспекти створення фермерського господарства без статусу юридичної особи

03 липня 2017, 10:37
Власник сторінки
Юрист
0
303

Створення фермерського господарства у формі ФОП


Важливим аспектом удосконалення механізму державного управління у сфері сільського господарства є пошук оптимальних організаційно правових форм господарювання в аграрній сфері, однією з яких є фермерське господарство. І однією з таких форм є фермерське господарство.

Фермерські господарства без статусу юридичної особи позбавлені можливості отримати державну допомогу. Порядком надання такої допомоги, затвердженим Кабінетом Міністрів України, серед іншого вимагається подання копії статуту фермерського господарства. Зрозуміло, що фермерське господарств у формі фізичної особи – підприємця, яке не має статуту, виконати цю вимогу не зможе, та, відповідно, отримати державну допомогу також.

Щодо реєстрації фермерського господарства без статусу юридичної особи, то вона відбувається в загальному порядку, встановленому для реєстрації фізичних осіб – підприємців. Враховуючи специфіку створення такого фермерського господарства, доцільно було передбачити необхідність подання при реєстрації договору про створення сімейного фермерського господарства, а також документа, що посвідчує ступінь спорідненості або факт належності до однієї сім’ї.

Згідно зі змінами 2016 р. від імені сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи має право виступати голова цього господарства або уповноважений ним один із членів господарства. Дана конструкція є більш характерною для юридичної особи, директор якої може видавати довіреності від імені юридичної особи на підставі статуту. Якщо ж ми говоримо про таку організаційно-правову форму як фізична особа – підприємець, то очевидно, що  довіреність буде надаватися від її імені як фізичної особи, а не від імені фермерського господарства. 

Також неоднозначним є питання банкрутства. Норми Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції від 22 грудня 2011 року в ст. 93 відображають специфіку діяльності фермерського господарства – сільськогосподарського товаровиробника, але з іншого боку, дана стаття не враховує особливостей майнових відносин у фермерському господарстві, що утворене у формі фізичної особи – підприємця, які містяться в статтях 90-92 Закону. Дану колізію пропонується долати шляхом застосування правила пріоритетності спеціальної норми над загальною, а до визначення складу і обсягу майна боржника застосовувати положення про банкрутство фізичної особи-підприємця.

Крім цього, сімейні фермерські господарства, організовані на основі діяльності фізичної особи-підприємця, у податкових відносинах позбавляються пільг, які мають фермерські господарства – юридичні особи. Так, щодо спрощеної системи оподаткування, то на четвертій групі відповідно до Податкового кодексу України мають право перебувати сільськогосподарські товаровиробники, якими в розумінні зазначеного Кодексу є виключно юридичні особи, а тому фізична особа – підприємець може претендувати лише на перші три групи єдиного податку. 

Якщо проаналізувати досвід зарубіжних країн, зокрема Російської Федерації та Республіки Білорусь, то можна побачити, що законодавець обирає одну організаційно-правову форму для ведення фермерського господарства. В Росії фермерське господарство здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, але його статус прирівнюється до комерційних організацій. В Республіці Білорусь, навпаки, фермерські господарства є виключно юридичним особами. В Україні законодавець вирішив поєднати дві організаційно-правові форми, юридичну особу та фізичну особу – підприємця, але, на жаль, не визначив до кінця правий статус останніх. 

Висновки. Отже, позитивними наслідками зміни законодавства є: спрощений порядок створення фермерського господарства, можливість одержання додаткових пільг та компенсацій. Натомість відсутність податкових пільг, обмеження доступу до отримання державної підтримки, невизначений до кінця порядок створення та діяльності стоять на заваді практичній реалізації внесених змін. Для того, щоб сподівання, покладені на фермерські господарства, справдилися, необхідно вирішити ряд проблем, в першу чергу, пов’язаних з недосконалістю законодавства, недостатністю державної підтримки фермерських господарств, яка наразі залишається більшою мірою декларативною. Тому вирішення проблем правового становища фермерських господарств в Україні, неможливе без втручання з боку держави, і має стати для неї пріоритетним.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: фермер
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.