Гройсман і Атрошенко оглянули об’єкти, де Атрошенко відмиває бюджетні кошти

12 червня 2017, 23:20
Власник сторінки
політичний експерт
0
109

Робочу поїздку Володимира Гройсмана до Чернігова Атрошенко використав, аби легалізувати зловживання своєї команди

Під час робочої поїздки голови уряду Володимира Гройсмана до Чернігова тамтешній мер Владислав Атрошенко презентував йому низку об’єктів, де місто фінансує будівельні чи реставраційні роботи. Причому чи на кожному із них значну частку робіт, а на деяких – практично усі, здійснюють компанії, наближені до міського голови Атрошенка. Приміром, скандально відомий у місті тендер у 17 млн гривень на капремонт 900 метрів вулиці Берегової поблизу урочища Кордівка виграло ТОВ «ШБУ-14». До речі, воно здійснює його незаконно, оскільки будівництво не має затвердженого проекту. Про це ідеться у розслідуванні «Апостроф».

Ця компанія після обрання мером Атрошенка дивним чином виграє практично усі міські дорожні тендери. Цього річ, приміром, вона почала за 111,47 млн гривень ремонтувати 31,59 км місцевої траси. І таких фактів – десятки. Місцеві оглядачі пояснюють тендерну «успішність» фірми тим,  що один із її засновників – Костянтин Будьонний, є бізнес-партнером Атрошенка. А окрім того, вони із тестем Атрошенка – Тимофієм Бичковим – співзасновники місцевого ТОВ «Десна-ФК». Цікаво, що у нечисленних випадках, де дорожні роботи виграють інші компанії, їх «заохочують» купувати асфальт на двох асфальтових заводів, контрольованих структурами Атрошенка.

Другим пунктом програми Гройсмана у Чернігові став інший неоднозначний і скандальний об’єкт – сквер Богдана Хмельницького, де відбувається реконструкція. Він став сумно відомим через те, що у його кошторисі передбачені витрати 717 тисяч гривень на розгортання пам’ятника гетьману спиною до Москви. Прикметно, що цьому разу задіяно іншу схему нецільового витрачання коштів платників податків. Проект вартістю понад 9 млн гривень розбили на дрібні частини обсягом до 1,5 млн гривень. Таким чином ділки із команди мера обійшли вимогу проводити тендери через систему «прозоро».  У результаті значну частину коштів вони відмили, поклавши до кишень через наближені до себе фірми.

Математичні здібності бюджетних спритників виявилися витонченими. Приміром 1,49 млн гривень вони витратили на реконструкцію інженерних мереж, 1,48 млн – на відновлення газону, 1,38 млн – на висадку зелених насаджень, тощо. Відтак, замість обрання на тендері найбільш ощадливої пропозиції, чернігівські шахраї вдалися до відвертого відмивання коштів платників податків. І для цього Атрошенко відверто і цинічно використав робочу поїздку прем’єра Володимира Гройсмана до Чернігова, аби легалізувати зловживання.

 Золотой батон Януковичу «испек» Атрошенко, экс-регионал и кандидат в мэры Чернигова

Пов'язують мера і з будівництвом торгово-розважального центру (ТРЦ) "Оазис" біля станції метро "Героїв Дніпра" в Києві. КМДА виділила близько одного га землі фірмі "Елікон Лтд" ще 2005-го. Цю фірму пов'язують із нардепом від БПП Валерієм Іщенком. До 2013 року договір оренди землі між забудовником і КМДА оновили. Проте, активісти подали позов про його скасування і виграли суд. Здавалося, питання знято, але 2015-го "Елікон" несподівано виграв інвестиційний конкурс на будівництво підземного паркінгу і транспортної інфраструктури.

Сам Атрошенко, припертий до стіни незручними запитаннями журналістів щодо ймовірних зловживань, був змушений неоковирно виправдовуватися. «Не міряйте все мінімальною зарплатою. «Це – мізер, друзі. 300 тисяч доларів США – це ціна присутності води на певній ділянці, де відпочиватимуть сотні людей», - підкреслив він, пояснюючи завищену, на думку активістів, вартість робіт із встановлення фонтанів. Очевидно, «мізером», на його думку, є і скандальне пересування пам’ятника Б.Хмельницькому. До речі, оглянувши його разом із Гройсманом, Атрошенко з’ясував, що пам’ятник гетьману, виявляється, знову розвернули неправильно. Адже тепер він стоять обличчям до міського відділу поліції. А це, виявляється, наводить мера на сумні асоціації. Атрошенко порадив будівельникам розвернути пам’ятник ще на три градуси. «Але, дивіться, щоб потім не казали, що ми ще за 700 тисяч знову його вертимо. Це – робочі моменти», – повчально зауважив Атрошенко. Робочими моментами, напевно, є і те, що реконструкція парку, як регулярно буває у Чернігові, відбувається фактично без проекту, оскільки ці роботисуперечать затвердженому проекту, а керуються особистими смаками чернігівського мера.

Довідково:

Висуванець від Блоку Порошенко Атрошенко став мером Чернігова 2015-го. За той рік чернігівський глава задекларував дві квартири у Києві і $252 тисяч готівки, про що свідчить його декларація в Єдиному держреєстрі декларацій.

Окрім того, у е-декларації Атрошенка зазначені шість земельних ділянок на Чернігівщині площею 2 230, 2 498, 2695, 1 857, 1994 і 149 кв. м, будинок у Чернігові площею 58,20 м, три будинки в Чернігівській області площею 125,10, 101,60 і 84,80 кв. м, квартира в Чернігові площею 46,60 кв.м, дві квартири в Києві площею 148 і 163,40 кв.м, офіс на Чернігівщині площею 117,40 кв.м, дві земельні ділянки на Київщині на 33 440 і 33 650 кв.м. Крім того, Атрошенко вписав у е-декларацію 5 годинників (по 2 від Breguet і Patek Philippe, а також один – Girard Perregaux) загальною вартістю 3 699 200 гривень. Згідно е-декларації, Атрошенко в 2015-му одержав 72 558 зарплати на основному місці роботи.

Водночас, за інформацією в декларації, Атрошенко є власником компаній "Форсаж", "ТРК «Ніса", "ТРК "Терра", "Ріел Ко", "Раїл", "Інтер", "Десна"-ФК-2 " , "Агро-Трейдер", "Північагро", "Торговий дім" Сатурн "," Жадьковске","Брокерська контора "Агроенергопостач". У цих компаніях він володіє корпоративними правами на загальну суму 33 814 689 гривень і часто лобіює їх за допомогою політичного впливу, кажуть у місті.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.