«Чернівецьке Ельдорадо», чи хімічний Чорнобиль?

04 квітня 2017, 23:12
Власник сторінки
0
745
«Чернівецьке Ельдорадо», чи хімічний Чорнобиль?

Люди написали про те, що ми, як громадський рух, і Неоніла Ткаченко, як чернівчанка за походженням, юрист і правозахисник – єдина для них надія заборони будівництва на їх землі «хімічного Чорнобиля».

До Громадського руху «За всю Одесу!» звернулися чернівчани-жителі селища міського типу Чернівці, що на Вінниччині. Люди написали про те, що ми, як громадський рух, і Неоніла Ткаченко, як чернівчанка за походженням, юрист і правозахисник – єдина для них надія заборони будівництва на їх землі «хімічного Чорнобиля». Саме так вони охрестили небачену за масштабами і нахабністю аферу, до якої їх в буквальному значенні штовхає місцева селищна рада.

У місцевій газеті «Чернівецька зоря» районної ради та територіальних громад району під №10 від 10 березня 2017 року люди вичитали рішення 11 сесії 7 скликання Чернівецької селищної ради Чернівецького району Вінницької області від 07 березня 2017 року «Про проведення громадських слухань щодо можливості установки заводу «Seiler Hochtemperatur Trennanlagen» зі знищення отрутохімікатів, агрохімії, прострочених ЗЗР, зараженої тари та ґрунтів, а також інших небезпечних та токсичних відходів». За рішенням планувалося проведення громадських слухань. Водночас, дату початку громадських слухань планувалось узгодити із «інвестором», про що повідомити громадськість. Саме із цього формулювання тексту рішення, зокрема його пункту 2 усе і розпочалося.
Дата громадських слухань узгоджується із «інвестором», а громадськість про це повідомляється через ЗМІ.
«З’ївши зуби» на громадських антикорупційних експертизах, мотивовані нахабством посягання та екологічну безпеку Малої Батьківщини правозахисника Неоніли Ткаченко, ми, звичайно, не змогли не відреагувати на такий тривожний сигнал. Прийняли рішення про створення громадського руху «За всю Україну!» із центром знаходження у місті Києві, та 29 березня 2017 року відбули із місією порятунку громади та Чернівецької землі на Вінниччину.

Про дороги, стан Вінниці та в кінцевому призначенні - Чернівців розповідати у цій статті не будемо. Це - окремі питання, щодо яких висловимо свою громадську і юридичну позицію. Наразі, у цій публікації надамо вичерпний звіт суспільству про те, як чиниться корупція на селі, який алгоритм її дій, та які катастрофічні наслідки вона має для країни. Водночас, сформулюємо практичну інструкцію, практичний посібник для кожного свідомого громадянина, який, через призму досвіду реальної боротьби чернівчан, нам вдалося поглинути і аналітично, та інформаційне.
Дотичними одна до одної, та паралельними складовими повномасштабної антикорупційної боротьби є політична сила, журналістика та юриспруденції. Політична сила, яка єдиною відгукнулась на збурення громади стала фракція «Самопоміч» на чолі із її головою - депутатом Вінницької обласної ради Вадимом Соляником. З огляду на те, що в інтересах комерційної структури «Seiler Hochtemperatur Trennanlagen» приймала рішення Чернівецька селищна рада із більшістю депутатів від Блоку Петра Порошенка, що ще вчора поповнювала ряди фракції «Партії регіонів». Зазначимо, що такою кадровою політикою на місцях Президент «кинув в обійми» опозиційних партій Україну сам. Не усвідомив Президент також і те, що Вінниччина, яка дала йому життя як політику, не зрозуміла прийняття до лав «Блоку Петра Порошенка» екс-регіоналів, які продовжують реалізовувати корупційні схеми особистого збагачення, часто плутаючи владу і бізнес. В очікуванні змін, люди так їх і не дочекалися. Водночас, такі зміни для них є життєво необхідними. І усі без винятку політичні симпатії та девіденти здобуває зараз саме «Самопоміч».
Від так повідомляємо.
30 березня 2017 року ми у складі делегації Громадського руху «За всю Україну!» із трьох осіб прибули на Вінниччину, а саме до Чернівецького району Вінницької області. До нашої ініціативи долучилися депутат Вінницької обласної ради, голова депутатської фракції «Самопоміч» Вадим Соляник, депутат Шаргородської районної ради від фракції «Самопоміч» Вадим Печенюк. У селі нас вже чекали біля 20 активістів - чернівчан. При зустрічі люди показали нам документи із підписами 588 мешканців, які виступили проти ініціативи влади щодо будівництва на території селища заводу австрійської компанії «Seiler Hochtemperatur Trennanlagen».
Пікантність ситуації полягала в тому, що заінтересованість будівництвом заводу влада в особі депутатів і Чернівецької селищної ради від «Блоку Петра Порошенка», і Чернівецької районної ради від блоку Петра Порошенка проявляє публічно. Публічно агітує чернівчан підтримати цей проект, та сховати тим самим свій приватний інтерес у цьому питанні за вдаваним народним волевиявленням.
«Там де БПП - там розпилювання бюджету, - казали люди, - Ми це добре усвідомлюємо. Нам намагаються подати це як інвестицію в район. Але ми добре розуміємо, що ніяких інвестицій не буде. Голова Чернівецької районної ради Мельничук Василь Миколайович - погряз в корупції. Дружина голови райдержадміністрації - Антонюк Світлана Іванівна, обіймаючи посаду директора районного Центру соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді, публічно діє в інтересах страхової компанії «Grawe». Селищний голова - Валентина Кушнір працює із ним в корупційній змові. Зараз нам знову хочуть «навішати лапшу на вуха» про ще одну австрійську компанію, яка виконає будівництво хімічного заводу. За чиї гроші? Звісно ж не за свої, австрійські. За наші, українські гроші, які потім витягатимуть із наших кишень. І чому саме у Чернівцях? … Зрозуміло чому. У нас найкраща земля. Багато прісної корисної води. Унікальна земля для хліборобства. Ми - народ терплячий. Мовчазний. Необізнаний. Нам брешуть. А ми робимо вигляд, що віримо. Ми бачимо, що нас обманюють. Обкрадають. Тому набридло мовчати. Роз’ясніть людям правду. Розкрийте очі».
Стан, коли верхи не хочуть, а низи не терплять, за історичною аксіомою, є передреволюційним. Дивина. До революції народ на селі штовхає БПП. Свідомо. Нахабно. Поривисто і бездумно.

Ми поцікавилися тим, чи праві люди? З’ясували для себе, що праві на усі 100%.
На прикладі Херсону, вдалося виявити реалізацію подібного проекту через державну програму. Керівник Департаменту екології Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Попутько, у свій час, розповів на своїй сторінці у соціальній мережі про роботу департаменту із проблемою заборонених хімічних засобів для захисту рослин:
«Протягом 2016 року в засобах масової інформації було опубліковано декілька критичних статей про недостатню увагу, яку приділяють органи місцевої виконавчої влади і обласна державна адміністрація зокрема, питанню не придатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин (далі – ХЗЗР), які зберігаються на території Херсонської області.
Оскільки дана екологічна проблема виникла в області давно, фактично на початку 90-х років минулого століття, і на протязі багатьох років лише погіршувалася, вирішити її миттєво, без достатніх фінансових ресурсів, вкрай важко або взагалі неможливо.
Херсонською обласною державною адміністрацією, Департаментом екології та природних ресурсів для вирішення даної проблеми протягом 2016 – січня 2017 років зроблені певні кроки та проведена наступна робота:
- питання знищення ХЗЗР включено до Стратегії розвитку Херсонської області на період до 2020 року та до Програми економічного, соціального та культурного розвитку Херсонської області на 2017 рік, що є підставою для реалізації робіт за рахунок бюджетних коштів;
- підготовлено інвестиційну програму знищення не придатних до використання хімічних засобів захисту рослин, яка може реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку;
- з метою виконання Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі підготовлена проектна пропозиція для отримання коштів міжнародної допомоги на проведення вказаних робіт у 2017 році:
- розроблено проект Програми зі знищення безхазяйних, не придатних до використання хімічних засобів захисту рослин в Херсонській області на ‎2017 - 2019 роки.
Так, у поточному році обласною державною адміністрацією на проведення робіт із знищення не придатних до використання ХЗЗР планується залучити 73 млн 754,678 тис. грн бюджетних коштів, в тому числі з державного бюджету – 64 млн 003,64 тис. грн, з обласного Фонду охорони навколишнього природного середовища – 9 млн 201,038 тис. грн та з районних бюджетів – 550 тис. грн.
На сьогодні свою зацікавленість у співпраці з обласною державною адміністрацією у даній сфері виявили:
- ТОВ «Центр роботи з відходами» (Україна), який запропонував свої послуги з установки і запуску в області першого в Україні заводу «Seiler Hochtemperatur Trennanlagen» (Австрія) зі знищення отрутохімікатів, агрохімії, тощо. Аналогічні заводи працюють у Польщі, Німеччині, Швеції та інших країнах Європи; - ТОВ «S.I.Group Consort ltd» (Ізраїль) та ТОВ «ЕКО-НОВА» (Україна) готові взяти участь у тендерних процедурах щодо закупівлі послуг за бюджетні кошти та виконати роботи по знищенню не придатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин з подальшим очищенням та рекультивацією місць (територій) їх видалення».
Від так висновків одразу ж було 2:
1) в Україні (на Півдні) вже реалізується механізм списання бюджетних коштів під виглядом реалізації програм утилізації отрутохімікатів;
2) у Вінницькій області (центральній частині України), по при відсутність такої програми, проявила свою ініціативу будівництва заводу «Seiler Hochtemperatur Trennanlagen» ТОВ «Центр роботи з відходами» (Україна).

Далі наша аналітика привела нас до ще однієї надважливої інформації.
Це «щастя» - казковий сон чернівецьких чиновників про «ельдорадо», а саме ТОВ «Центр роботи з відходами» як юридична особа було зареєстровано ще 07 вересня 2015 року (джерело інформації - бюлетень державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №329 (24) вiд 10 вересня 2015).
«Чернівецьке Ельдорадо» не знаходиться за місцем реєстрації його як юридичної особи, ні у Києві, ні в Одесі, ні в Кривому Розі. За жодною із змінених юридичних адрес немає навіть слідів будівництва великих хімічних заводів. Фахівці у сфері права називають це фіктивною господарською діяльністю. Так, в ліцензійній справі місце провадження господарської діяльності «Чернівецького Ельдорадо» - ТОВ «Центр роботи з відходами»: 50005, Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Орджонікідзе буд. 3/3 вказано неправдиво.
Від так фірма без місця знаходження претендує на будівництво австрійського заводу, що ні би то везе у Чернівці Вінницької області величезні гроші. На риторичне запитання: чи дали б австрійці гроші фірмі без визначеного місця знаходження? - відповідати не будемо. Вона очевидна для кожного здравомислячого громадянина.
Окрім того виявилося, що ТОВ «Центр роботи з відходами», ідентифікаційний код (номер) 38572937, видавалась ліцензія Міністерства екології та природних ресурсів України на право провадження господарської діяльності із здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами (збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізація) від 22.08.2013.
ТОВ «Цент роботи з відходами» було повідомлено про проведення планової перевірки у період з 14. 11. 2016 по 18. 11. 2016.
Комісією Мінприроди був розшуканий власник земельної ділянки, на якій згідно матеріалів ліцензійної справи ТОВ «Центр екологічної безпеки» мало б здійснювати свою господарську діяльність. Власником ділянки за даними Єдиного державного реєстру фізичних та юридичних осіб за адресою: 50005, Дніпропетровська обл., м. Кривий Ріг, вул. Орджонікідзе буд. 3/3 є ТОВ «Екотехзахист» в особі директора Дроздова О.В..
Мінприроди звернулось з офіційним запитом від 10.11.2016 № 7/3983-16 до ТОВ «Екотехзахист» стосовно надання інформації щодо будь-яких фінансово-господарських відносин з ТОВ «Цент роботи з відходами», а також щодо укладання будь - яких договорів оренди із зазначеним підприємством.
На запит Мінприроди ТОВ «Екотехзахит» листом від 15. 11. 2016 № 46/11/2016 повідомило, що не здійснювало жодних фінансово-господарських відносин та не укладало жодних договорів оренди з ТОВ «Центр роботи з відходами».
Таким чином, Комісією Мінприроди встановлено факт подання недостовірних відомостей у документах, що подавались до органу ліцензування разом із заявою про отримання ліцензії.
У зв’язку із зазначеним Мінприроди було прийнято рішення від 23.11.2016 № 439 про анулювання ліцензії.
Від так економічна діяльність, що за законом підлягає обов’язковому ліцензуванню, передбачена кодами 38.01 - збирання, 38.02 - перевезення, 38.03 - зберігання, 38.04 - оброблення, 38.05 - утилізація, 38.06 – видалення, 38.07 – знешкодження, 38.08 – захоронення хімічних речовин, ТОВ «Цент роботи з відходами» на території України є незаконною.

У переліку ліцензійних справ щодо провадження господарської діяльності із здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами за кодами економічної діяльності "38.01 - збирання, 38.02 - перевезення, 38.03 - зберігання, 38.04 - оброблення, 38.05 - утилізація, 38.06 – видалення, 38.07 – знешкодження, 38.08 – захоронення» є 3 підприємства, серед яких АВАРІЙНО - РЯТУВАЛЬНИЙ ЗАГІН СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ (35346311).
На прикладі аналогічних анонсованих дій щодо виділення коштів на подібні програми у Херсонській області, планувалось списання із бюджету 73 млн 754, 678 тис. грн бюджетних коштів, в тому числі з державного бюджету – 64 млн 003, 64 тис. грн, з обласного Фонду охорони навколишнього природного середовища – 9 млн 201, 038 тис. грн та з районних бюджетів – 550 тис. грн.
Виникає також і друге закономірне запитання.
Для чого потрібна австрійська компанія на території України, на діяльність якої виділятимуться українські гроші. В той час як аналогічні роботи по знищенню отрутохімікатів можуть виконати фахівці Міністерства надзвичайних ситуацій?

На перевірку цієї інформації, нам потрібно було лише декілька годин.
Для селищної ради, що вже винесла питання будівництва фантомних заводів фірмою – «бомжем», збір такої інформації виявився зайвим і не цікавим.
Озброївшись інформацією, нормативно-правовою базою, та людською підтримкою ми вийшли із мікрофоном та гучномовцем у центр селища Чернівці. Публічно проголосили людям, що відбувається.

29 березня 2017 року о 14 год 30 хв ми у складі делегації зайшли до Чернівецької селищної ради, яка досі не спромоглася не те, щоб забезпечити Чернівці інфраструктурою, а й продовжує свою «діяльність» на не перейменованій вулиці імені Леніна, у будинку 103. Від так із часів вождизму тут не спостерігається обіцяного покращення. Люди розчаровуються в державності. Ті, хто заходять у владні кабінети докрадають те, що ще не вкрали. Гектарами присвоюють землі родичі голови Чернівецької селищної ради Валентини Кушнір. Періодично долучаються до цього процесу 14 депутатів. Окрім землі, джерелом корупційного бізнесу стали місцевий бюджет та комунальні установи. Про це також піде мова в окремих публікаціях
Голови Чернівецької селищної ради – Кушнір Валентини Петрівни за місцем роботи не виявилося. Зі слів працівників, Валентина Кушнір відбула на кладовище у справах. Не виявилося також і публічної інформації із питання підготовки проектів рішень щодо будівництва заводу «Seiler Hochtemperatur Trennanlagen» ТОВ «Центр хімічних відходів». Довелось викликати поліцію, і повідомляти про злочин – використання службового становища посадової особи органу місцевого самоврядування всупереч інтересам служби, та приховування інформації публічного характеру з метою одержання неправомірної вигоди.

До слова, працівникам комунального кладовища Валентина Петрівна Кушнір вже багато років не платить заробітну платню. А навіщо? І так виживуть. Звісно, що і стан кладовища, що роками не обслуговується працівниками комунальної установи - плачевний. Відсутність місця для сміття, паркану, освітлення тощо. Догляд за могилами здійснюють сумлінні родичі померлих, в той час як Валентина Петрівна за роботу комунальної установи із бюджету списує чималу суму.
На виклик активістів громадського руху «102», прибула слідча - оперативна група, яка отримала повідомлення про вчинення злочину на підставі ст. 214 КПК України, склад якого передбачено ст. 364 КК України, та зареєструвала його в журналі реєстрації повідомлень за № 361.



В процесі отримання заяви про злочин, Валентина Кушнір з’явилася. На камеру відповіла, що ніхто нічого не приховує. ТОВ «Центр роботи з відходами» в район привіз заступник голови Чернівецької районної ради Сауляк Олександр Васильович. 


Зі своїх папок Валентина Кушнір розпочала діставати на нашу вимогу ну дуже цікаві документи.
Наприклад, оферту ТОВ «Центр роботи з відходами» від 09 лютого 2017 року № 161 – fi, у якій повідомлялося про те, що дана компанія реалізовує зовсім не інвестиційний проект, а бажає долучитися до Загально державної програми поводження з відходами на період із 2013 по 2020 роки, затверджену розпорядженням Кабінету Міністрів України від 03 січня 2013 року №22-р.
Таким чином, Чернівецька селищна рада Чернівецького району Вінницької області під вигляд інвестиційного проекту замаскувала без тендерну процедуру залучення до використання бюджетних коштів конкретну комерційну структуру, а саме ТОВ «Центр роботи із відходами».
Крім того, для здійснення цього задуму вже знайдена земля - полігон біля очисних споруд Чернівецької районної лікарні.
Керівником екологічного напрямку компанії у листі вказувався Корнелій Миколайович Курмей (м.т. 050-310-94-89), а Генеральним директором компанії –Павліченко Любов Вікторівна.


Звісно, наступного ж дня кримінальне провадження щодо Валентини Кушнір Слідчий СВ Чернівецького ВП ГУНП в Вінницькій області - «похоронив». Здійснив приховування злочину за типовою схемою. Всупереч ст. 12 Закону України «Про звернення громадян», ст. 214 КПК України не ініціював кримінальне провадження.
Повідомив нас про те, що наша заява про злочин, порядок розгляду якої регламентується КПК України, розглядатиметься відповідно до Закону України «Про звернення громадян», чим остаточно поставив крапку у нашій спробі розкрити злочини на районному рівні.
Із метою просвітництва місцевих поліціяньтів щодо порядку та нормативного забезпечення розгляду заяв про злочини із посиланням на закону України «Про звернення громядан» повідомляємо, що згідно п.1 ст.1 КПК України, порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України. Ст.12 Закону України «про взернення громадян» визначає, що дія цього Закону не поширюється на порядок розгляду заяв і скарг громадян, встановлений кримінальним процесуальним, цивільно-процесуальним, трудовим законодавством, законодавством про захист економічної конкуренції, законами України "Про судоустрій і статус суддів" та "Про доступ до судових рішень", Кодексом адміністративного судочинства України, законами України "Про засади запобігання і протидії корупції", "Про виконавче провадження".
Від так посилання слідчого на вказаний закон при розгляді заяви про вчинення злочину від 29 березня 2017 року за № 361 є неправомірним і таким, що спонукає до висновків про приховування злочину.
Про факт приховування злочину Валентини Кушнір керівником слідчого відділу Чернівецького ВП ГУНП в Вінницькій області поінформовано ГУНП у Вінницькій області 30 березня 2017 року. Нами поставлена вимога проведення із цього приводу службового розслідування, та надання відповідних правових висновків.

На вимогу громади Валентина Кушнір 29 березня 2017 року видала розпорядження про позачергову сесію Чернівецької селищної ради Чернівецького району Вінницької області із порядком денним про заслуховування змісту підписного листа чернівчан щодо заборони будівництва будь-якого заводу зі знищення отрутохімікатів, агрохімії, прострочених ЗЗР, зараженої тари та ґрунтів, а також інших небезпечних та токсичних відходів 31 березня 2017 року.

Розуміючи, що народовладдя в районі і селищі - фіктивне і монополізоване, цього ж дня 20 березня 2017 року нами були організовані загальні збори чернівчан.
Збори відбулися в сесійній залі Чернівецької районної ради.



В результаті проведення зборів було прийнято рішення про проведення збору підписів мешканців смт Чернівці та Чернівецького району щодо заборони установки заводу «Seiler Hochtemperatur Trennanlagen» ТОВ «Центр хімічних відходів», та про делегування представника громади на засідання сесії 31 березня 2017 року.

30 березня 2017 року, за для поінформованості людей про позачергову сесію і ініціативу заборони будівництва заводу ми у терміновому порядку вийшли на місцевий ринок.
До хрипоти повідомляли людей про те, що має відбутися. Збирали підписи.
Окрім 588 вже зібраних напередодні, зібрали ще понад 600 підписів проти будівництва заводу. На наших документах ставили свої прізвища не лише Чернівчани, але і жителі навколишніх сіл і міст: Березівка, Лужок, Моївка, Саїнка, Гонтівка, Мазурівка і т.д.
Люди висловлювались вкрай категорично про місцеву ініціативу влади по створенню могильника відходів.
Але місцеву владу це не зацікавило.
Тишком нишком, за ініціативою місцевих депутатів, позачергову сесію, без участі людей, Валентина Кухнір провела 30 березня 20177 року. На ній, увага, було СКАСОВАНО громадські слухання, заплановані 07 березня 2017 року. Віт так ініціативу людей про заборону будівництва заводу депутати сприйняли по-своєму. Заборонили людям прийняти участь у обговоренні цього питання, монополізувавши тим самим право на прийняття рішення та волевиявлення громади.
Цей унікальний за своєю незаконністю документ надається нижче.

По при усі провокації та потуги влади унеможливити народне волевиявлення, громадські слухання відбулися.

За рішенням загальних зборів чернівчан одноголосною більшістю присутніх було прийнято рішення про заборону будівництва заводу «Seiler Hochtemperatur Trennanlagen» ТОВ «Центр хімічних відходів». Вказане рішення було запротокольовано.
Водночас, мала місце ініціатива про позачергову сесію Чернівецької селищної ради 31 березня 2017 року з урахуванням позиції Чернівецької селищної територіальної громади.
З’явившись до сесійної зали депутати Чернівецької селищної ради 31 березня 2017 року відмовились враховувати у своїй діяльності прийняте загальними зборами чернівчан рішення про заборону будівництва заводу. За для унеможливлення прямої участі громади в місцевому самоврядуванні, залишили в силі попереднє рішення про заборону громадських слухань.
Водночас, ст.8 Закону України «Про місцеве самоврядування» визначає, що загальні збори громадян за місцем проживання є формою їх безпосередньої участі у вирішенні питань місцевого значення. Рішення загальних зборів громадян враховуються органами місцевого самоврядування в їх діяльності. Порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання визначається законом та статутом територіальної громади.
Тим самим, депутати поставили себе і ввірені їм делеговані повноваження поза межі законності. Тим самим розвіяли усі сумніви щодо їх зацікавленості у такому будівництві.

Оспорюючи легітимність загальних зборів чернівчан, демонструючи своє відверте делетанство та непрофесіоналізм, депутат Чернівецької селищної ради Рибчук Антон Іванович за суміщенням - працівник відділу Державної екологічної інспекції екологічного та радіаційного контролю на митній території Вінницької області розкритикував рішення загальних зборів мешканців селища від 31 березня 2017 року як такого, за яке проголосували не всі чернівчани. Водночас, за Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», загальні збори - зібрання всіх чи частини жителів села (сіл), селища, міста для вирішення питань місцевого значення, та є формою безпосередньої участі в місцевому самоврядуванні.
Абстрагуючись від проблематики екології, діючи цинічно та зневажливо, вказана особа у словесній дискусії намагалася перекласти тягар своєї персональної відповідальності за стан екології в районі на громаду.
Так у забрудненні Червоної долини Чернівецького району (зона відпочинку чернівчан) сміттям Рибчук А.І. звинуватив мешканців села. Водночас не повідомив про те, які дії вчинив сам, на виконання своїх повноважень як посадова особа, за для унеможливлення забруднення навколишнього природного середовища.

Депутат Чернівецької селищної ради Чернівецького району Вінницької області Суперсон Петро Іванович заявив про те, що він є літньою людиною, а участь у позачергових сесіях в якості депутата для нього обтяжлива.

Депутат Чернівецької селищної ради Чернівецького району Вінницької області Бень Олена Петрівна взагалі продемонструвала симптоми хронічного психічного розладу, та створила усі підстави для звернення до правоохоронних органів з питанням примусового медичного лікування.
У залі проведення сесії дозволила собі нецензурну лексику та жестикуляцію, не властиві здоровій та адекватній людині. В той час як п.4, п.5 ч.1 ст.8 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» зазначено, що депутат місцевої ради як представник інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу та член ради, здійснюючи депутатські повноваження, повинен дотримуватися таких правил депутатської етики: керуватися у своїй діяльності та поведінці загальновизнаними принципами порядності, честі і гідності.

Дивиною для нас і відкриттям стала діяльність в органі місцевого самоврядування приватного нотаріуса Чернівецької приватної нотаріальної контори - Суперсон Олександра Петровича. Як відомо, за абз. 4 ст. 3 Закону України «Про нотаріат», нотаріус не може займатися підприємницькою, адвокатською діяльністю, бути засновником адвокатських об’єднань, перебувати на державній службі або службі в органах місцевого самоврядування, у штаті інших юридичних осіб, а також виконувати іншу оплачувану роботу, крім викладацької, наукової і творчої діяльності. За ст.7 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», депутат місцевої ради, який перебуває на посаді керівника місцевого органу виконавчої влади чи на іншій посаді, на яку поширюються вимоги Конституції та законів України щодо обмеження сумісництва, не може поєднувати свою службову діяльність на цій посаді з посадою сільського, селищного, міського голови, секретаря сільської, селищної, міської ради, голови та заступника голови районної у місті, районної, обласної ради, а також з іншою роботою на постійній основі в радах, їх виконавчих органах та апараті. За ст. 1 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», служба в органах місцевого самоврядування - це професійна, на постійній основі діяльність громадян України, які займають посади в органах місцевого самоврядування, що спрямована на реалізацію територіальною громадою свого права на місцеве самоврядування та окремих повноважень органів виконавчої влади, наданих законом. Посадами в органах місцевого самоврядування є: виборні посади, на які особи обираються на місцевих виборах. Від так сам факт перебування вказаного громадянина одночасно на двох посадах є порушенням обмеження щодо сумісництва.
Водночас, ні нотаріальна, ні депутатська діяльність не стримує його на шляху прийняття особистих неправомірних рішень, на кшталт скасування громадських слухань. Від так правову оцінку діям «депутата - нотаріуса» варто здійснити не лише громадськості і правоохоронним органам, але і Міністерству юстиції України.

При аналізі факту скасування громадських слухань щодо обговорення питання про будівництво заводу «Seiler Hochtemperatur Trennanlagen» ТОВ «Центр хімічних відходів» у смт Чернівці зазначимо, що громадські слухання є правом територіальної громади. За ст.7 Закону України «Про місцеве самоврядування», територіальна громада має право проводити громадські слухання - зустрічатися з депутатами відповідної ради та посадовими особами місцевого самоврядування, під час яких члени територіальної громади можуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самоврядування. Громадські слухання проводяться не рідше одного разу на рік. Пропозиції, які вносяться за результатами громадських слухань, підлягають обов'язковому розгляду органами місцевого самоврядування. Порядок організації громадських слухань визначається статутом територіальної громади. Скасування права територіальної громади є неприпустимим ні з точки зору права, ні з точки зору його імперативного застосування органами місцевого самоврядування.
Від так нами готується судове провадження щодо протиправних дій Чернівецької селищної ради в особі конкретних депутатів. Ноу-хау такого провадження стане стягнення спричиненої шкоди із конкретних осіб на користь громади.
Водночас вимагаємо від :Верховної ради України, Президента України Петра Порошенка, Генерального прокурора України Юрія Луценка, керівника Національної поліції Сергія Князєва, Голови СБУ Василя Грицака терміново забезпечити законність і правопорядок на території Чернівецького району Вінницької області шляхом унеможливлення реалізації корупційного проекту будівництва у смт. Чернівці заводу «Seiler Hochtemperatur Trennanlagen» ТОВ «Центр хімічних відходів».

Андрій Сидоренко


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Чернівці
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.